“Nu ştim ce să mai credem, dar nici noi nu renunţăm”

Redactia
7 Min Read

O parte dintre angajaţii Centrului Regional de Transfuzie Sanguină(CRTS) Craiova, au intrat, de ieri, în grevă generală. Oamenii spun că nu renunţă la ceea ce li se cuvine şi că nu cer nimic mai mult decât este legal. Mai mult, aceştia sunt dispuşi să meargă în faţa guvernului până se va găsi soluţia pentru rezolvarea problemei lor.

Vom rămâne aici pe termen nelimitat, dacă nu se rezolvă mergem până la guvern şi ne aşezăm pe scările guvernului să ne vadă întreaga Românie. Am impresia că este rea voinţă de aici de la noi. Am înţeles că domnul ministru a promis că se va rezolva. Problema este din interior, strict locală. Aşa cum a fost strict locală când ni s-au tăiat salariile, pentru că nu a cerut acordul nimănui, nici al ministerului, nici al institutului.
Au declarat angajaţii CRTS Craiova

Cine poate rezolva problema?

Directorul instituţiei susţine că nemulţumirile angajaţilor au o bază reală, însă că nu ţine de instituţie să mărească salariile, singurii care pot face acest lucru fiind Institutul Naţional de Hematologie şi Ministerul Sănătăţii.

Aceeaşi angajaţi au fost cu ceva timp în urmă, sindicaliştii, cei care sunt în organizaţia de sindicat, sunt în grevă, ceilalţi  lucrează. Este adevărat că au salariile mici, este adevărat că li s-au tăiat salariile. La momentul actual eu sunt ordonatorul terţiar şi nu am cum să cresc salariile, atâta vreme cât nu am bani. Deci, cei care ne pot ajuta sunt cei de deasupra noastră, ordonatorii secundari şi princpali, respectiv institutul şi ministerul sănătăţii, care ne pot trimite prin adresă oficială că s-au alocat bani pentru creşterile salariale şi atunci nu mai sunt nici un fel de probleme. Soluţia este din partea factorilor de decizie, nu sunt eu acest factor, eu sunt mult prea mică pentru ceea ce este deasupra mea.
A declarat Sevastiana Bran, directorul instituţiei

Pe de altă parte angajaţii dau vina pe conducerea Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Craiova că nu se rezolvă problema salariilor, susţinând că bani există, dar că sunt cheltuiţi pe altceva.

Noi vrem să se termine o dată cu acest contract colectiv de muncă, la capitolul salarizare pentru că aici nu ne înţelegem. Este în continuare minciună şi umilinţă, nu avem nimic cu dânsa personal, noi nu pe dânsa o judecăm, noi cerem să ni se dea drepturile cuvenite, nu cerem nimic în plus, că nu mai putem să facem faţă cu cheltuielile. Autorităţile au zis că să rezolve problema aşa cum a făcut tăierile salariale, pentru că atunci când a tăiat salariile nu a întrebat pe nimeni. A primit telefon chiar de la domnul secretar Ţucmeanu să rezolve problema, să găsească nişte soluţii de revenire a salariului. Ne duce cu vorba de cel puţin un an de zile. Am fost la domnul director la Bucureşti, dar a fost timp pierdut, am făcut memoriu către minister, am făcut tot ceea ce s-a cerut şi nu mai avem răbdare.
A spus Eugenia Cojocaru, asistent şef la CRTS Craiova

Noi suntem unitate strict bugetară. Banii noştri ne vin pe capitole şi articole, deci bugetare. Nu putem trece de la materiale la salarii, sau de la salarii la materiale bani.
A mai spus conducerea unităţii

 “Ne-am gândit la nevoia pacientului”

Personalul CRTS Craiova a mai spus că această grevă trebuia iniţiată în urmă cu cinci ani, însă au considerat că necesitatea bolnavului pentru sânge este pe primul loc.

Fiind centru regional şi deservind toată zona Olteniei, am zis să nu facem proteste, am pus bolnavul pe primul plan, şi am aşteptat cinci ani de zile, am încercat cu mers în instanţă, cu multă răbdare, am crezut că se va soluţiona, însă primim de fiecare dată aceleaşi răspunsuri, căutăm soluţii, căutăm soluţii, dar soluţia nu se mai găseşte. Trebuia să facem de acum cinci ani de zile ceea ce facem acum, dar am zis că suntem centru regional şi  ne-am gândit la nevoia pacientului. Toate astea le-am făcut pentru bolnavi, am zis să fie sânge pentru bolnavi, şi o pungă de sânge contează dacă o avem în frigider.
Spune Aurelia Şelaru, asistent la CRTS Craiova

Noi fiind o unitate sanitară, trebuie să asigurăm urgenţele şi 30%, cât scrie legea noi o asigurăm. Este normal că munca este îngreunată, ne este mai greu, dar noi încercăm să nu facem lumea care are nevoie de sânge să sufere. Facem tot ce ne stă în putinţă să asigurăm necesarul de sânge.
A mai spus Sevastiana Bran, managerul CRTS Craiova

Lipsă de personal, dar şi ore suplimentare neplătite

Pe lângă faptul că au salariile de încadrare reduse, angajaţii CRTS Craiova fac ore suplimentare fără plată pentru a acoperi deficienţa de personal din centru.

Noi facem teren, plecăm în teritoriu la Calafat, la Băileşti, pe  la unităţile militare, noi mergem pe teren, plecăm la ora şase dimineaţa de la centru din timpul nostru liber, în cursul zilei sunt tura întâi, sâmbăta-duminica mergem pe teren şi prin lipsă de personal continuăm activitatea şi în următoarea săptămână. Când mergem pe teren se  consideră ore suplimentare, însă nu sunt plătite. Unitatea ne cheamă din libere, dar când personalul are nevoie de liber, îşi ia numai dacă are cine să îl înlocuiască.
Au mai spus angajaţii centrului

Directorul Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Craiova speră ca această situaţie să fie pe durată scurtă pentru a nu se afecta activitatea centrului.

Eu sper ca această situaţie să dureze cât mai puţin, oricum noi nu plecăm până nu se termină şi ultimul donator, noi asigurăm stocul de sânge pentru spital, pentru judeţ. Eu cred că oamenii sunt solidari cu noi şi o să înţeleagă situaţia aceasta, pentru că nu este o situaţie de zi cu zi, eu cred că ne vor ajuta ca să ajutăm bolnavii. Eu am trimis adrese şi într-o parte şi în cealaltă şi aşteptăm un răspuns.
A mai spus directorul  CRTS Craiova

Angajaţii centrului continuă greva pe o perioadă nedeterminată.   

Distribuie acest articol