Craioveanul Marcel Ionică a fost premiat cu medalia de aur la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva. Inventatorul craiovean a primit Premiul Special al Universităţii Politehnice din Hong Kong pentru un procedeu integrat de determinare rapidă a concentraţiei de ioni metalici în apele reziduale.
Invenţia se referă la un sistem integrat de proces, pentru determinarea rapidă şi precisă a concentraţiilor de ioni ai metalelor din ape uzate, utilizând tehnici voltametrice de striping.
Trebuie spus că Marcel Ionică a obţinut acest premiu împreună cu echipa sa formată din Ionică Mariana, Ionică Radu Adrian, Constantinescu Irina şi Dinu Sorina. Cu toţii fac parte din departamentul Senzori, Protecţia Mediului, din cadrul IPA CIFATT Craiova.
Ionuţ Budişteanu, premiat cu aur la Geneva
Tânărul informatician vâlcean, Ionuţ Budişteanu, a expus anul acesta la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva un dispozitiv de detecţie automată a spărgătorilor cu cagulă. Pentru acest proiect, a primit din partea organizatorilor o medalie de argint, iar Institutul Francez al Inventatorilor i-a acordat medalia de aur.
Software-ul prezentat de tânărul din Râmnicu Vâlcea a stârnit interesul cercetătorilor de peste hotare, scrie adevărul.ro.
Deja am primit o medalie de aur din partea Institutului Francez de Inventatori. Este un dispozitiv electronic ce procesează în timp real imaginile pentru a detecta comportamentele anormale, momentele când spărgătorii care poartă cagulă intra într-o clădire, şi pe cei care taie cu un polidisc unghiular bancomatul sau seiful.
A scris Ionuţ Budişteanu pe o reţea de socializare
Potrivit tânărului inventator, dispozitivul de detecţie automată a spărgătorilor poate procesa imaginile de la camerele de supraveghere din zeci de unităţi bancare, iar atunci când un spărgător intră într-o bancă sau îşi face simţită prezenţa lângă un bancomat, dispozitivul alertează paznicii sau Poliţia, mai arată sursa citată.
Tânărul, din Râmnicu Vâlcea, a devenit recunoscut la nivel internaţional în 2013. Aceasta, după ce a primit marele premiu la una din cele mai importante competiţii de ştiinţă şi inginerie din lume – Intel ISSEF.
Tânărul a prezentat americanilor un model de maşină autonomă, dotată cu radar 3D şi o cameră video care poate identifica şi ocoli toate obstacolele din trafic.
Produsă în serie, o astfel de maşină nu ar costa mai mult de 4000 de dolari.
Ionuţ a gândit apoi un dispozitiv pentru smartphone, care să-i ajute pe nevăzători să se deplaseze mai uşor, mai arată adevărul.ro.
Această aplicaţie le va da posibilitatea nevăzătorilor să primească tot felul de informaţii despre locul unde se află. Eu am un coleg de facultate care este nevăzător şi are probleme să identifice staţia de autobuz sau Universitatea. Ideea e ca o persoană să ţină telefonul în mână şi să i se spună unde se află, direcţia unde e staţia de metrou. Telefonul va memora drumul pe care-l face în fiecare zi un nevăzător şi îi va atrage atenţia atunci când deviază de la traseu.
A explicat Ionuţ Budişteanu principiul de bază după care funcţionează aplicaţia la care lucrează
Tânărul din Râmnicu Vâlcea este în prezent student al Universităţii din Bucureşti, Facultatea de Matematică-Informatică. De când s-a mutat la Bucureşti, Ionuţ Budişteanu lucrează la un alt proiect: robotul industrial-VisionBot- care asamblează plăci electronice cu cipuri, mai arată sursa citată.
Revenind, la cel de-al 43- lea Salon Internaţional de Invenţii de la Geneva, trebuie spus că România s-a prezentat cu 25 de invenţii. Toate dispozitivele prezentate de români au fost premiate. Românii au câştigat 28 de medalii de aur şi 18 premii speciale.