Postul Paştelui – un pas către o viaţă sănătoasă

Redactia
8 Min Read

De o lună şi o săptămână,  creştinii  au intrat în postul Paştelui,  cel mai lung şi cel mai aspru post din timpul anului. Ideea de post este pur creştină. Acesta a luat naştere odată cu Biserica şi Credinţa ortodoxă, de atunci creştinii postesc  48 de zile înainte de  Sărbătoarea Învierii Domnului renunţând pentru câteva săptămâni la delicatesele  culinare de care se bucură în fiecare zi.  
Încă din cele mai vechi timpuri postul are menirea de a pregăti spiritual credincioşii pentru marea  sărbătoarea a Învierii Domnului, însă odată cu asta şi purificarea organismului de toxinele acumulate de-a lungul anului.

Foarte multe reţete de post includ legumele care sunt principala sursa de sănătate la care oamenii au acces fără prea multe costuri. Aceasta este primul pas către o viaţă sănătoasă. Odată degustate reţetele de post unele dintre ele se pot număra printre reţetele favorite, fiind astfel integrate in regimul alimentar de zi cu zi.
Din acest punct de vedere suntem asiguraţi. Pieţele, deja,  s-au umplut cu verdeţuri  diversificate de primăvară din care se pot pregăti zilnic salate, ciorbe, ghiveci de legume sau alte specialităţi ce cuprind baza meniului zilnic în post, adică verdeţurile primăverii. Cele mai solicitate alimente de pe pieţele Craiovei sunt urzicile, leurda, ridichiile şi spanacul, totodată şi cele mai recomandate în această perioadă.

Urzica este un bun astringent, diuretic, tonic, calmant, nutritiv, anti-reumatic, anti-alergen,antioxidant, anticancerigen ,  antiinflamator, detoxifiant , stimulent circulator. Consumul de urzici ajută la scăderea glicemiei (zahărului din sânge), pentru a trata diferite afecţiuni precum: infecţii ale tractului urinar, retenţia de apă, pietre la rinichi,ulcer,afecţiuni ale ficatului.
Urzicile pot fi folosite în diferite feluri de mâncare precum: ciorbă de urzici, piure de urzici, urzici cu usturoi, pilaf cu urzici, mâncare de urzici, chiftele din urzici , toate pregătindu-se cu legume strict de primăvară, fiind foarte uşor de preparat şi într-un timp foarte scurt.
Cea mai practică reţetă  este mâncarea de urzici  cu usturoi şi hrean. Această reţetă  se pregăteşte foarte simplu, în timp scurt şi în acelaşi timp este şi sănătoasă.

Policlinica Buna Vestire Craiova

De ce ai nevoie pentru mâncarea de urzici cu usturoi şi hrean?

-1 kg urzici
– 2 linguri făină
– 3 linguri ulei
– 3 căţei de usturoi
– 1 praf de sare
– piper
– 1 bucată hrean

Cum se prepară mâncarea de urzici cu usturoi şi hrean?

Cureţi şi speli urzicile în mai multe ape. Pui pe foc o cratiţă cu apă şi sare şi când începe să clocotească adaugi urzicile. Le fierbi 10 minute, după care le scurgi, iar după ce s-au răcit le storci. Le toci mărunt. Pui făina cu uleiul într-o tigaie şi 1 polonic din apa în care au fiert urzicile. Fierbi până se scade lichidul, după care mai adaugi un polonic şi repeţi până obţii consistenţa unui sos. Zdrobeşti usturoiul şi-l pui în sos alături de urzici şi încă 2 polonice de zeamă. Adaugi sare şi piper după gust şi laşi mâncarea de urzici cu usturoi şi hrean până scade lichidul. Înainte să serveşti aceasta mâncare de urzici cu usturoi razi deasupra hrean.

Spanacul este o altă opţiune pentru cei care au hotărât să se îndepărteze pentru o vreme de alimentaţia nesănătoasă. Acesta este recunoscut pentru conţinutul ridicat de fier fiind recomandat în general persoanelor care suferă de anemie, dar nu este exclus nici de către persoanele care nu suferă de această afecţiune.
Preparatele din frunze de spanac  contribuie la profilaxia sau ameliorarea unor afecţiuni precum: hipertensiunea arterială, tusea, rahitismul, acneea, anemia.

De asemenea, spanacul este recomandat celor care se refac după o boală grea, precum şi în stări de oboseală şi epuizare, mai mult decât atât spanacul este considerat şi agent anticancerigen, contribuind şi la fortificarea vaselor de sânge, a inimii şi a ochilor.
Datorită faptului că este depurativ (curăţă organismul de toxine), spanacul se foloseşte intens în curele de primăvară. Seminţele de spanac sunt utile în combaterea constipaţiei.

În plus, folosit în uz extern, spanacul sub formă de cataplasme sau comprese cu suc poate ameliora afecţiuni ale pielii precum acneea,  arsurile, eczemele, pecinginea, plăgile atone şi ulcerele de piele.
Folosit în combinaţii cu diverse legume din spanac se pot obţine feluri de mâncare diversificate ce pot fi servite în această perioadă a postului fie ca fel principal fie ca garnitură şi ca salată.
Dacă eşti în căutarea unei reţete de post sănătoase, optează pentru mâncarea de spanac. Aceasta este un preparat culinar uşor si gustos care în plus aduce numeroase beneficii organismului fiind o sursă de energie pentru corp mai ales în această perioadă a postului în care organismul nu are de a face cu nici un fel de proteine de origine animală.

Ingrediente necesare
– 1,5 kg de spanac
– o ceapă
– 2-3 linguri de bulion
– 3-4 linguri de ulei de măsline
– câţiva căţei de usturoi
– o lingură de făina
– sare
– piper
– mărar sau pătrunjel

Iată cum poţi să prepari o mâncare de spanac de post!

Se alege si se spală bine spanacul. în acest timp, se pune o oală cu apă pe foc, se presară puţină sare în ea, iar când începe să fiarbă se adaugă şi frunzele de spanac. Acestea se ţin la opărit câteva minute. Se scurge apa în care spanacul a fost opărit, iar acesta se lasă la răcit si ulterior se mărunţeşte.
Între timp, se pune la călit ceapa tăiată mărunt şi se amestecă din când în când, ca să nu se ardă. Se pune şi spanacul tăiat mărunt şi se lasă la fiert.

Se amestecă făina cu puţină apă şi bulion, apoi se pune peste spanac. Se mai lasă  puţin să fiarbă, după care se adaugă usturoiul tăiat, sarea si piperul. Se amestecă şi se opreşte focul la aragaz. În funcţie de preferinţe se presară şi verdeaţa tocată mărunt.
Deşi, de cele mai multe ori, postul este ignorat fie din comoditate, fie din lipsa reţetelor de post pe o perioadă aşa de lungă, se pare că nimic nu este imposibil, legumele de sezon vin în ajutorul gospodinelor şi le oferă astfel posibilitatea unei game variate de reţete ce pot asigura mesele consistente de care are nevoie organismul zilnic, dar şi o viaţă sănătoasă.

Cu toate aceste opţiuni la dispoziţie, lipsa reţetelor nu mai este o problemă şi astfel nimic nu mai stă în calea credincioşilor de a păşi către o viaţă  mai bună, axându-se mai mult pe problemele spirituale pe comportamentul şi pe faptele lor, aşteptând curaţi sufleteşte şi trupeşte marea sărbătoare a Învierii Domnului.

Share This Article