Muzeul Olteniei-un veac de existenţă neîntreruptă

Redactia
10 Min Read

Muzeul Olteniei a aniversat, ieri, un veac de existenţă.Conducerea Muzeului Olteniei, oameni de cultură, reprezentanţi ai administraţiei publice locale au fost prezenţi pentru a marca cei 100 de ani de la data înfiinţării Muzeului Olteniei. Evenimentul a cuprins şi Expoziţia „Muzeul Olteniei-100 ani de istorie” care a punctat toate evenimentele desfăşurate de-a lungul unui secol, momente importante din viaţa muzeului: ocupaţia germană din timpul Primului Război Mondial, efervescenţa vieţii culturale interbelice, a doua conflagraţie mondială, perioada „Republicii Populare”. În cadrul expoziţiei este prezentat patrimoniul cultural, provenind din colecţiile Aman şi Romanescu, (aparţinând Muzeului Olteniei şi Muzeului de Artă), printre care amintim obiectele personale ale familiilor Aman şi Romanescu dar şi piese de mobilier, din secolul al XIX–lea, arta decorativă străină şi românească, tablouri şi grafică, semnate Theodor Aman, De asemenea, publicul poate observa toate descoperirilor arheologice din zona Olteniei şi are prilejul de a cunoaşte materialul provenit din aceste cercetări: obiecte de silex şi topoare de piatră de la Toceni şi Cârcea, vase aparţinând culturii Gârla Mare (Bistreţ şi Ghidici), ceramică romană şi medievală. O secţiune a expoziţiei pune în valoare patrimoniul Secţiei de Etnografie a Muzeului Olteniei Craiova.

Muzeul Olteniei a fost înfiinţat la 1 aprilie 1915 în urma demersurilor efectuate de Ştefan Ciuceanu, personalitate culturală a secolului XX. Muzeul Olteniei s-a numit iniţial Muzeul Regional de Antichităţi şi Etnografie. Activitatea a fost începută în localul Palatului Administrativ, actualmente sediul Prefecturii şi al Consiliului Judeţean Dolj.

Este un moment deosebit, o instituţie care, iată, are 100 de ani de activitate neîntreruptă în spate, perioadă în care au avut loc în această instituţie, în acest altar al culturii, lucruri bune, dar şi mai puţin bune, dar totuşi am reuşit să ajungem până în prezent cu o imagine nouă.
Florin Ridiche

Policlinica Buna Vestire Craiova

La eveniment a fost prezent şi prof.univ.dr.Radu Ciuceanu, fiul lui Ştefan Ciuceanu cel care a fost întemeietorul instituţiei culturale. Acesta a felicitat actuala conducere, spunând că are toată încrederea că vor avea grijă ca patrimoniul cultural al Muzeului Olteniei ce însumează acum 238.301 exponate să se îmbogăţească în timp.

Aş vrea să şterg din memoria mea faptul că cineva cuteza să spună că sunt prea multe muzee în România, uitând ce înseamnă un muzeu, natura formativă, educativă, obligatoriu conservator al valorilor. E foarte greu să înşirăm anii şi să constatăm că ne găsim într-un loc unde istoria este pe metrul pătrat cea mai concentrată formulă de exprimare a noastră, a românilor şi în raport cu celelalte culturi, civilizaţii. Nu ştiam exact numărul exponatelor, dimensiunile depozitului.Aş dori ca acest Muzeu să intre în legile de fier ale meseriei noastre. În timp, nu noi hotărâm, Muzeul trebuie chiar îmbogăţit. În privinţa aceasta nu îmi fac griji. Ştiu acum cine este director, salariaţii acestui muzeu şi îmi închipui că vor merge mai departe.
Radu Ciuceanu

Ion Prioteasa a precizat suma investiţiilor realizate de Consiliul Judeţean, menţionând că vor stărui ca instituţia muzeală să fie din ce în cea mai vizibilă în viaţa culturală, iar numeroase persoane să-i calce pragul.

Pe tot parcursul acestui an vor avea loc mai multe manifestări culturale care vor culmina spre sfârşitul anului cu o manifestare grandioasă, atunci Muzeul va veni cu o reamenajare şi cu lucruri pe care deocamdată ne ferim să vi le spunem, am dori să fie o surpriză şi să putem să vă invităm să admiraţi aceste splendori ale unuia dintre cele mai importante muzee din România. Trebuie vizitat pe de-o parte datorită exponatelor pe care le are acest muzeu şi pe care încercăm să le punem în valoare şi încercăm să transmitem un mesaj populaţiei craiovene şi oltene că foarte multe exponante se vor schimba periodic şi nu poţi  să spui că am vizitat Muzeul Olteniei sau cel de Artă şi nu am de ce să mă mai duc că l-am văzut o dată. Cred că acesta trebuie să fie unul din sarcinile dumneavoastră, domnule director, să găsiţi această formulă prin care Muzeul să devină din ce în ce mai atractiv, să-şi cheme oamenii din urbe şi să le arate că se întâmplă de fiecare dată ceva în viaţa lor. Pentru cele 4 imobile care adăpostesc Muzeul Olteniei, vorbim de fonduri investite de aproape 11 milioane de euro şi robinetul nu s-a închis.Încă sunt bani, de aceea dorinţa şi ambiţia noastră oltenească este de a face acest muzeu şi celelalte să fie comparabile cu ce vedem în ţară şi în străinătate.
Ion Prioteasa

Actul de înfiinţare a Muzeului Olteniei a aparţinut Prefecturii Dolj din acel an.

Sunt onorat să constat că la 100 ani, acest muzeu arată foarte bine, are foarte multe exponate care să arate cam  tot ce este important în istoria acestei zone.Aş aminti că Muzeul a funcţionat pentru prima dată în Palatul Administrativ. Felicit CJ Dolj că a acordat o foarte mare atenţie reabilitării muzeelor Olteniei.Avem ce arăta în această zonă, sper că vor fi obiective turistice interesante pntru toţi cei care vor trecea prin această zonă.
Nicolae Sorin Răducan, prefect judeţul Dolj

Dan Daşoveanu, viceprimarul Băniei a salutat toate demersurile făcute de CJ Dolj şi de profesorul Radu Ciuceanu, pentru ca Muzeul să dăinuie în timp.

Din partea consiliului local şi primarului municipiului Craiova aveţi toată consideraţia faţă de ce aţi făcut în ultimii 12 ani pentru ridicarea nivelului cultural al Craiovei şi participarea Craiovei la actul cultural al Băniei. Vă asigur de întregul nostru respect faţă de ceea ce a făcut familia dumneavoastră, domnule Ciuceanu, pentru eforturile dumneavoastră personale, astfel încât să fie şi Craiova pe orbita culturală a României.
A declarat Dan Daşoveanu

Florin Ridiche, managerul Muzeului Olteniei a spus că în ultimii zece ani, Daniela Tarniţă în calitate de preşedinta comisiei de cultură din cadrul CJ Dolj, a fost permanent alături de instituţie, atunci când s-au făcut lucrări de refacere sau modernizarea a infrastructurii muzeale. Acesta a apreciat munca depusă de toţi cei care au lucrat şi lucrează în continuare în cadrul Muzeului Olteniei.

O parte din colectivul Muzeului îşi identifică practic existenţa cu existenţa Muzeului Olteniei. Este un lucru extraordinar să participi la un astfel de eveniment.Totul se întâmplă şi poate nu ar avea asemenea fast şi anvergură dacă nu ar fi existat în primul rând personalul Muzeului Olteniei, toţi cei care au slujit cu multă dăruire acest muzeu.În 1915, când s-a înfiinţat Muzeul, existau câteva exponate.Peste 10 ani erau cam 1.000 de exponate de patrimoniu în tezaurul Muzeului Olteniei. La momentul acesta, Muzeul Olteniei tezaurizează aproximativ 240.000 obiecte de patrimoniu cultural, unele fiind de o valoarea aproape inestimabilă.Prin tezaurul pe care îl are, prin resursa umană, care înseamnă muzeografi, cercetători, restauratori, pe care o cunosc şi vă spun că pur şi simplu îi admir, a făcut ca aceste exponate să fie conservate cum trebuie să fie păstrate permanenţa şi continuitatea existenţei noastre, în Oltenia şi de ce nu, în România. Şi a făcut ca acest muzeu să fie cunoscut naţional şi internaţional prin tot ce au realizat, expoziţii, conferinţe, acele saloane de restaurare, care aproape că nu au egal şi nu le poate bate nimeni în România.Subliniez faptul că acum zece ani, dacă acel director de la momentul acela, Mihai Fifor nu ne-ar fi atras atenţia CJ Dolj despre dezastrul care poate să se întâmple cu clădirile Muzeului Olteniei şi bineînţeles dacă nu am fi acordat importanţa care trebuie acestui demers poate nu am fi fost într-un astfel de cadru atât de elegant, nobil, extraordinar în momentul în care aniversăm 100 ani.Desigur, a fost contribuţia CJ Dolj şi resursa umană, cu toate calităţile extraordinare pe care le are, plus partea materială în care noi am investit şi toate evenimentele care au contribuit la a face prezent şi mai mult Muzeul Olteniei, la noi în ţară pentru evenimente.Îi felicit din toată inima pe toţi cei care au contribuit, muncit, există în Muzeul Olteniei.
Daniela Tarniţă

Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Dan Daşoveanu, viceprimar Craiova, Daniela Tarniţă, preşedinta comisiei de cultură Consiliul Judeţean Dolj Dolj, Nicolae Sorin Răducan, prefectul judeţului Dolj, dar şi profesorul Radu Ciuceanu au primit din partea managerului Florin Ridiche, câte o plachetă aniversară „Muzeul Olteniei-100 ani”.

Share This Article