Persoana mai afirmă şi faptul că, lacul s-a întins cu aproape doi kilometri mai mult decât ar fi trebuit, iar casele oamenilor riscă să se scufunde. Această problemă durează de aproximativ 10 ani, de când o firmă privată a preluat exploatarea piscicolă din acel lac. Din motive obiective nu vom divulga, pentru moment, numele persoanei care ne-a contactat.
Barajul de regularizare al lacului din Fântânele a fost construit în urmă cu 50 de ani. De atunci, de când s-a construit, timp de aproape 40 de ani, lacul acesta a funcţionat bine şi s-a respectat cu stricteţe regulamentul de exploatare al lacului. De vreo 10 ani de zile de când o firmă privată care a venit şi a preluat exploatarea piscicolă din acel lac au început problemele. Cursul apei nu a mai fost normal, pentru că e blocat de fiecare dată. Toamna, în loc să deschidă ecluzele, să dea drumul la surplusul de apă din lac în aşa fel ca primăvara, când vine unda de viitură de la Bălăciţa din Mehedinţi să poată să o preia, ei nu fac asta. Lacul a fost mereu plin cu apă, pentru faptul că, fiind construit de atâţia ani, s-a colmatat cu noroi, iar peştele nu mai are unde să se dezvolte, să mai trăiască. Abuziv, se opresc instalaţiile. Nu ştim, încă, cine le opreşte. Apa se întinde cu un kilometru jumătate, chiar doi, de la matca ei normală spre satul Dragoia, aflat la coada lacului.
A declarat persoana reclamantă
Totodată, sursa noastră mai afirmă că lacul este aproape de supraîncărcare, mai având doar doi metri până să se reverse. Dacă s-ar întâmpla acest lucru, satul Ciutura ar urma să fie înghiţit de ape, după cum spune persoana reclamantă.
Lacul are nişte parametri de funcţionare la exploatare normală 94,8% până la 98,9%. Actualmente, în lac este peste 98% apă. Lacul este supraîncărcat. Să mai aibă un metru jumătate sau doi şi dă peste digul de apărare. Dacă ar da peste, s-ar rupe digul şi toată apa ar refula înapoi din tot lacul. S-ar întoarce de la baraj înapoi, pentru că satul Ciutura e mai jos, ar lua-o şi ar distruge 500 de case. Precedentul a fost creat acum 10 ani, când, în mod abuziv s-au închis ecluzele şi toate gurile de golire de acolo şi apa s-a întins foarte mult. Între timp, ploile au fost puternice, a venit o undă de viitură din Mehedinţi şi a depăşit barajul de la Fântânele. La noi acolo, la Ciutura, s-au luptat oamenii toată noaptea. Dacă nu puneau cam 200 de saci de nisip într-o parte unde digul a fost mai jos, el, deja, se rupea. Primarul a apucat să spună decât să fugim că se rupe digul.
A mai spus persoana
Persoana spune că au fost făcute mai multe adrese către instituţii, dar o soluţie care să fie şi pusă în practică, nu există. Potrivit sursei noastre, există şi o petiţie semnată de aproximativ 70 de persoane pentru ca stăvilarul să fie deschis. Aceasta a fot adresată primăriei din Vârvoru de Sus, comună de care aparţine satul Ciutura. Petiţia a mai mers şi către prefectul de Dolj, dar şi către ABA Jiu.
Ne-am adresat până acum în mai multe locuri. Ne-am adresat domnului prefect, iar domnul prefect a dat mai departe către Apele Române şi la ANIF. Unii au pompele, alţii au digul, alţii au barajul. Prefectul a dat ordin să mai golească din lac, dar nu a spus nimic de faptul că aceste instalaţii de golire a apei sunt blocate de mult timp. Nu este normal să le ţii blocate. Vana de golire de fund în caz de pericol este colmatată. Acum câţiva ani a murit şi un scafandru care a încercat să facă această acţiune de deblocare a stăvilarelor.
A spus sursa pentru Ediţie Specială
Nivelul pânzei freatice a crescut foarte mult, iar şantul care ar trebui să preia apa din sat nu a mai fost curăţit de 50 de ani, spune persoana.
Satul Ciutura, partea de sat dinspre Dragoia este afectată. Dacă se rupe barajul, va lua jumătate din sat. Casele încă nu sunt inundate, dar infiltraţia este atât de mare încât a crescut nivelul pânzei freatice. Teoretic există un şanţ care ar trebui să preia infiltraţia de ape din lac de acolo şi totodată, să preia din curţile noastre apa de ploaie şi apa de la nişte izvoare. Şanţul acela nu a fost niciodata, în 50 de ani, curăţit. Acum 10 ani s-a încercat acest lucru, dar nu s-a realizat. Terenul este mlăştinit din această cauză. Apa izvorăşte în beciuri, în curţi. Apa izvorăşte ca un gheizer din pământ, infiltraţia de apă din lac.
Nivelul apei din fântâni a crescut, de asemenea. Potrivit pesoanei reclamante, apa nu mai este potabilă, iar oamenii beau apă de la alte izvoare.
Noi nu bem apă din sat. Luăm apă de la alte izvoare. Fântânile care sunt, a venit apa şi depăşeşte cu o palmă, chiar două, nivelul pământului. O ia pe burlan în sus apa. Apa s-a săltat din cauza presiunii care e pe pânza freatică. Nu e o simplă băltire a apei pe terenurile acelea, este presiunea care vine de jos, din profunzime.
A mai spus persoana de contact
Întrebată dacă autorităţile locale au luat vreo măsură în această privinţă, persoana care ne-a informat a declarat că primarul nu ar fi luat nicio măsură şi nu ar fi informat niciodată prefectul sau ISU Dolj despre situaţia actuală. Persoana reclamantă spune că nu se va opri aici, ci va intenta chiar plângeri penale împotriva Apele Române şi ANIF.
“Ne vom adresa chiar DNA-ului”, a mai spus sursa noastră.
Vom reveni pe viitor, asupra acestui subiect.