În urma ploilor abundente, din ultimii ani, gospodăriile oamenilor din judeţul Dolj au fost puternic afectate de inundaţii. Directorul ANIF, filiala Dolj, Adrian Constantin a spus vineri, în şedinţa colegiului prefectural, că acţionează tot timpul şi se preocupă de decolmatarea canalelor.
Începând cu 2014 şi 2015 din cauza ploilor însemnate, în judeţul Dolj, undeva la mii de litri pe metru pătrat, reţeaua şi staţiilor noastre de desecare din amenajările noastre din îmbunătăţiri funciare am fost obligaţi să ne pornim să funcţionăm în situaţii de urgenţă pentru a încerca să evităm pericolul de inundare a localităţilor , a gospădăriilor, a infrastructurii noastre de îmbunătăţiri funciare. Am funcţionat pe situaţii de urgenţă în special, pe zona localităţilor riverane, începând de la Poiana Mare, Calafat, până la limita cu Oltul în Dăbuleni, Bechet. În paralel cu funcţionarea staţiilor de desecare am executat şi lucrări de întreţinere şi de decolmatare a canalelor şi a infrastructurii de îmbunătăţiri funciare. În ultima perioadă ne-am văzut nevoiţi să solicităm funcţionarea cu amenajările de îmbunătăţiri funciare, adică a reţelelor şi staţiilor de desecare deoarece am constatat că nu s-a evitat pericolul de inundare a gospodăriilor, localităţilor, iar infrastructura noastră chiar este în pericolul de a fi inundată în special de la Rast până la Dăbuleni unde este necesar să mai funcţionăm.Din cauza precipitaţiilor cantitativ destul de mari am constatat şi în Amărăşti, Rojişte, Lişteava am văzut nişte case inundate, oamenii au apă în beci, curţi, solicităm să putem prelungi perioada de funcţionare până la evitarea pericolului. Canalele de desecare, după inundaţiile din 2006 până în 2008, au fost înreţinute. Am început să le mai întreţinem. În acest sens, am executat lucrări în Dăbuleni, Bechet, Calafat, Poiana Mare. Astăzi sau mâine (n.r.vineri şi sâmbătă) terminăm Rast, Bistreţ. Am intervenit la Zănoaga, Piscu Nou, suntem în curs de a ataca lucrările în zona Ciutura, Fântânele, gospodăriile afectate. Dorim să putem interveni în Amărăşti, să decomaltăm aceste canale, în zona Celaru, Rojiştea, Lişteava. Chiar dacă staţiile funcţionează la capacităţi maxime, dacă canalele nu sunt curăţate, decolmatate, aportul de apă din zona localităţilor este mai îngreunat.
Adrian Constantin
Prefectul de Dolj, Nicolae Sorin Răducan, i-a recomandat directorului ANIF să inventarieze toate canalele care au probleme, la nivelul primăriilor.