Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Dolj va fi foarte vigilentă în perioada Sărbătorilor Pascale. Reprezentanţii instituţiei, împreună cu membri ai poliţiei, jandarmeriei şi ai Prefecturii, vor efectua controale în vederea respectării normelor igienico-sanitare de comercializare a produselor animale. În cadrul Colegiului Prefectural de la sfârşitul săptămânii, Costică Retea, director adjunct al DSVSA Dolj, a transmis faptul că, până în momentul de faţă, în judeţul Dolj nu există niciun târg autorizat din punct de vedere sanitar-veterinar în vederea comercializării animalelor şi produselor alimentare. Totodată, acesta îi îndeamnă pe cei ce deţin pieţe şi târguri să întocmească documentaţia necesară pentru a putea amenaja un astfel de loc, altfel, riscă amenzi sau chiar suspendarea activităţii din cauza încălcării normelor igienico-sanitare. În cadrul aceleiaşi şedinţe, Costică Retea a vorbit şi despre obligativitatea consiliilor locale din judeţ de a achiziţiona microcipuri pentru animale, fapt ce nu a fost primit cu multă căldură de primarii din judeţ.
Considerăm că în această perioadă trebuie să adoptăm cu toţii măsuri specifice pentru a preveni toxiinfecţia alimentară în perioada sărbătorilor pascale. De aceea, vă supun atenţiei, pentru cei care aveţi pieţe şi târguri să le igienizaţi, să le amenajaţi şi să depuneţi documentaţia în vederea autorizării acesteia. Fac menţiune că, deşi dumneavoastră aţi făcut amenajări în anii precedenţi, în judeţul Dolj nu avem niciun târg autorizat din punct de vedere sanitar veterniar pentru comercializarea animalelor şi produselor agro-alimentare.
A declarat Costică Retea
Se vor face verificări
Directorul adjunct DSVSA a mai transmis şi faptul că, în perioada 1 aprilie – 1 mai va exista în cadrul instituţiei un program de permanenţă, iar medicii vor putea intervenii în situaţii critice.
În această perioadă DSVSA a stabilit un program de lucru şi anumite măsuri tehnico-administrative, atât pentru personalul DSVSA cât şi pentru medicii de liberă practică. În această perioadă toţi medicii vor fi angrenaţi în controlul şi verificarea tuturor locurilor, pieţelor, târgurilor unde se comercializează animale vii şi produse de origine animală. De asemenea, vom avea un program de permanenţă în cadrul DSV începând cu data de 1 aprilie şi până la 1 mai. Cetăţenii pot apela la medicii noştri în situaţiile critice. De asemenea, vom informa cetăţenii prin apariţia în mass-media şi vom apela totodată la autorităţile competente, poliţie, jandarmerie, instituţia prefectului, pentru a efectua controale comune în această perioadă, să asigurăm cetăţenii că produsele agro-alimentare ce se comercializează în această perioadă sunt salubre şi bune de consum.
A mai spus Costică Retea
Piaţa “Chiriac”, singurul centru de sacrificare validat
Costică Retea a mai transmis faptul că, în această perioadă, sacrificarea mieilor se realizeaă în abatoare.Până în momentul de faţă singura primărie care a depus autorizarea unui centru de sacrificare temporară este Primăria Craiova, iar acest centru se va organiza în piaţa Chiriac. În această piaţă va exista asistenţă medicală pe toată perioada desfăşurării sacrificării mieilor. Totodată, potrivit directorului adjunct DSVSA, cetăţenii care vor să sacrifice mieii pentru consum propriu, o pot face acasă, dar le este interzisă comercializarea.
De asemenea, în aceasta perioadă se vor controla intens producătorii de ouă, producătorii de produse lactate, brânzeturi, de celelalte produse de origine animală, lapte, cărnuri şi de tot ceea ce se comercializează. Pentru cei care încalcă legea eu spun că avem destul de multe măsuri, având în vedere de la sancţiunile contravenţionale şi până la suspendarea activităţii şi confiscarea mărfurilor care sunt insalubre.
A mai transmis Costică Retea
Microciparea îi nemulţumeşte pe primari
O altă problemă dezbătură în cadrul Colegiului Prefectural a fost cea a microcipării animalelor. Tot directorul adjunct al DSVSA a transmis faptul că Guvernul subvenţionează depistarea anumitor boli la animale, dar şi vaccinarea acestora. El a atras atenţia că vaccinul şi manopera sunt gratuite, însă proprietarii trebuie să microcipeze animalele.
În acest an Guvernul României subvenţionează depistarea tuberculozei, anemiei infecţioase, brucelozei, bolii limbii albastre, pestei porcine, febrei aftoase şi un întreg lanţ de boli de la albine, în cadrul unui program de supraveghere. Pentru programele de vaccinare Guvernul României subvenţionează pentru acest an vaccinarea contra antraxului la bovine, ovine, caprine, cabaline şi vaccinarea contra rabiei la câini. Dar atenţie, vaccinul şi manopera sunt gratis, însă proprietarii de animale trebuie să îşi microcipeze animalele. Până la ora actuală am vaccinat 25% din întregul efectiv de carnivore din judeţul Dolj. Gândiţi-vă că animalele ies din perioada de imunitate şi ne putem trezi pe teritoriul judeţului cu apariţia diverselor focare de rabie, turbare la animale. Fac un apel la dumneavoastră, dacă în comunele unde sunt mulţi asistaţi social, primăriile pot achiziţiona microcipuri şi vă garantez că introducerea în baza de date şi aplicarea este gratuită. Se constată la ora actuală abandonul câinilor la peste 30% din efectivele de câini de pe teritoriul judeţului Dolj. Efectiv proprietarii îi dau afară din curţi ca să nu plătească microciparea şi vaccinarea câinilor. În această situaţiei, conform Legii 227, dumneavoastră, consiliile locale, sunteţi obligaţi să amenajaţi comparimente pentru câinii fără stăpân, vă obligă legea să îi ţineţi şi să îi vaccinaţi.
Costică Retea
Acest lucru a aprins spiritele pentru câteva momente în rândul primarilor doljeni, nemulţumiţi că trebuie să plătească pentru microciparea animalelor, chiar dacă vaccinurile vor fi primite gratuit.
Domnilor primari, vă spun o realitate. Să nu ne trezim cu o bombă biologică pentru că nu ne putem juca cu viaţa oamenilor. Turbarea este foarte periculoasă pentru om, având în vedere că animalele, ieşind din perioada de imunitate pot transmite foarte uşor turbare.
A concluzionat Constantin Retea
Există şi „Poliţia Animalelor”
Potrivit lui Costică Retea, în cadrul DSVSA există un departament numit “Poliţia Animalelor”.
În cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Dolj, ca de altfel şi la nivel central, funcţioneaza un departament cu poliţia animalelor. Acest department se ocupa în principal de controlul privind activitatea câinilor cu stăpân sau fără stăpân şi protecţia şi bunăstarea animalelor. Fiind departament în cadrul DVS-ului ei nu pot să iasă public, pentru ei nu vorbeşte decât purtătorul de cuvânt al DSV.
A declarat Costică Retea
Conform spuselor lui Costică Retea, dacă un cetăţean doreşte să reclame o încălcare a bunăstării animalelor aceştia pot face o petiţie către DSVSA, departamentul Poliţia Animalelor.
“E oricum suficient să vă adresaţi DSV-ului pentru că noi ştim cum să repartizăm aceste petiţii pentru verificări”, Costică Retea
Aşa că, pentru cei ce vor să îi reclame pe aceia care nu respect bunăstarea animalelor, se pot adresa DSVSA, iar aceştia vor lua măsuri.
Şi Protecţia Consumatorilor va acţiona
Gheorghe Marinescu, Comisar ?ef al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) a prezentat acţiunile specifice desfăşurate de CJPC în preajma Sărbătorilor Pascale. Acesta a transmis lista produselor care vor fi verificate, printre care se numără carnea, produsele din carne, ouăle, vopselurile de ouă, produsele de patiserie şi cofetărie, dulciurile, cât şi băuturile alcoolice. Potrivit acestuia şi comercializarea jucăriilor pentru copii va fi verificată.
Vom colabora cu toate instituţiile cu atribuţii în domeniul protecţiei consumatorilor, respective cu DSVSA, poliţia, jandarmeria. Pentru zilele care vor fi declarate libere vor exista comisari de serviciu care vor prelua toate reclamaţiile consumatorilor, iar echipa de comisari va asigura intervenţia operativă, dacă situaţia semnalată impune aceasta.
A declarat Gheorghe Marinescu
Poliţia este şi ea vigilentă
Potrivit unui comunicat de presă al IPJ Dolj, oamenii legii vor acţiona , în vederea preîntâmpinării producerii unor evenimente negative şi a asigurării unui climat de siguranţă civică pe raza judeţului Dolj.
Măsuri generale ale IPJ Dolj, în perioada Sărbătorilor Pascale:
1. Se vor evalua forţele şi mijloacele la dispoziţie, în raport cu activităţile permanente ce trebuie desfăşurate, cazuistica înregistrată în anii precedenţi, afluxul de credincioşi/turişti estimat şi manifestările publice preconizate a se desfăşura în această perioadă.
2. Se vor intensifica măsurile specifice de ordine publică în locurile aglomerate (gări, aerogări, pieţe, târguri, oboare etc.), în baza analizei riscurilor ce pot afecta climatul de ordine publică.
3. Se vor intensifica acţiunile pe celelalte mijloace de transport în comun din zonele cu afluenţă numeroasă de persoane, pentru combaterea tâlhăriilor, furturilor de/din bagaje şi din buzunare.
4. Se vor dispune măsuri pentru realizarea unei prezenţe active pe căile de acces ce converg spre lăcaşurile de cult, staţiunile turistice, pe principalele drumuri naţionale, în punctele cu risc ridicat de accidente şi la orele cu trafic intens, în vederea fluidizării circulaţiei şi prevenirii evenimentelor rutiere. Totodată, se vor întreprinde demersurile necesare pentru intensificarea mediatizării activităţilor preventive desfăşurate de efectivele de poliţie rutieră, precum şi a recomandărilor destinate conducătorilor auto.
5. Se vor intensifica activităţile poliţieneşti prin executarea unor acţiuni punctuale, în funcţie de situaţia operativă şi evoluţia fenomenului infracţional caracteristic acestei perioade.
6. Se vor intensifica activităţile de control al sistemelor de pază de la obiectivele economice, în mod special la cele de importanţă deosebită, în scopul prevenirii evenimentelor negative.
7. Se va intensifica cooperarea cu celelalte instituţii cu atribuţii în domeniu, în scopul executării misiunilor specifice ce revin fiecărei structuri în parte, potrivit competenţelor, realizându-se totodată un schimb permanent de date şi informaţii cu privire la evoluţia situaţiei operative şi prevenirea actelor antisociale.
8. Vor fi constituite, la nivelul structurilor teritoriale de poliţie, echipe operative, pentru soluţionarea sesizărilor cetăţenilor şi a situaţiilor apărute în zona de responsabilitate.