Un locatar al Asociaţiei nr. 2008 de pe strada Potelu, Constantin Buţă, fost preşedinte al asociaţiei în urmă cu câţiva ani, a semnalat că la şedinţa de sâmbătă, în care vor fi alegeri, se vor întâmpla lucruri grave. Jurnalistul cotidianului nostru s-a prezentat la faţa locului, însă nu a fost lăsat să participe la şedinţă.
Pentru că a fost restricţionat accesul presei, am încercat să aflăm de la locatarii prezenţi ceea ce s-a întâmplat acolo.
Noi am cerut excluderea doamnei fostă preşedinte şi membră în Comitetul Executiv, Golaşu Ana, mai ales că ANI a găsit-o incompatibilă. De asta am vrut să fie presa aici. La şedinţa de sâmbătă a fost un război. Data trecută s-a spus că să nu se mai accepte împuterniciri, ne trezirăm că are alte împuterniciri, însă fără să ne spună persoanele care au împuternicit-o, să ştim şi noi blocul şi ce persoane sunt, să putem verifica. Două persoane au recunoscut că n-au fost împuternicite, deşi doamna Golaşu spunea contrariul.
A afirmat Constantin Buţă
Într-adevăr, Ana Golaşu a fost declarată incompatibilă de Agenţia Naţională de Integritate. Luna trecută, ANI a constatat existenţa stării de incompatibilitate în cazul lui GOLAŞU ANA, grefier în cadrul Curţii de Apel Craiova, Judeţul Dolj, întrucât, începând cu data de 30 martie 2013, deţinea, simultan, şi funcţia de Preşedinte al Asociaţiei de Proprietari Bloc ANLR 2008, cu sediul în Craiova. Astfel, GOLAŞU ANA a încălcat dispoziţiile art. 77, alin. (1) din Legea nr. 567/ 2004, potrivit cărora «Funcţia de grefier este incompatibilă cu orice alte funcţii publice sau private, cu excepţia funcţiilor didactice […]». Persoana evaluată a fost informată despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază — de a fi asistată sau reprezentată de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Persoana evaluată a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare.
Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind […] starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […].
Se arată într-un comunicat emis de ANI
Persoana […] faţă de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului.
Se mai stipulează în comunicat
Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalităţii, confidenţialităţii, imparţialităţii, independenţei operaţionale, celerităţii, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.
Fals şi uz de fals?
Revenind la şedinţa de sâmbătă, Constantin Buţă a făcut acuzaţii grave, care pot însemna fals şi uz de fals.
Domnul preşedinte a rămas în continare datorită acelor împuterniciri. 20 de împuterniciri au fost în plus. M-am şi întrebat de unde au apărut dintr-o dată cinci împuterniciri şi după aceea au apărut altele. Am vrut să avem un alt preşedinte, însă era considerat incompatibil din cauza funcţiei pe care o deţinea. Atunci dumneavoastră cum comentaţi că ANI v-a găsit incompatibilă? Mi s-a spus că nu e treaba mea, însă eu sunt locatar şi trebuie să ştiu acest lucru, cui dau banii. Domnul Daniel Făsui a avut cinci voturi pentru şi opt împotrivă, iar prin acele împuterniciri scorul a fost 25 la 8. Ne-au tocat.
S-a mai plâns Buţă
Şedinţa de sâmbătă nu a adus schimbări majore, oamenii având aceeaşi situaţie.
S-a aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli pentru 2015, în care s-au mărit salariile, deşi noi ne-am împotrivit. Preşedintele şi Comitetul Executiv nu ne reprezintă aşa cum trebuie. Am cerut un preşedinte care să se zbată cu primăria. Actualul preşedinte ne poate reprezenta dimineaţa până la 8 şi seara după ora 20.00. Atunci cum iei tu banii aceştia? Cine ne rezolvă problemele? Ne curg burlanele, străzile sunt cum sunt, avem probleme cu căldura, avem centrale proprii şi plătim cu toate astea destul de mult la întreţinere. Le-am spus să îi dea în judecată pe cei care ne păcălesc şi au zis că nu au timp de aşa ceva.
S-au plâns şi alţi locatari
O altă neregulă, procesul- verbal nu au voie să îl consemneze candidaţii. Am cerut transparenţă la această asociaţie. Am cerut să ni se arate ce salariu are şi a spus că trebuie să se păstreze confidenţialitatea. N-am înţeles de ce este agresivitatea aceasta faţă de oameni.
A mai punctat Buţă
Am fost lucraţi, aşa cum se întâmplă de mai mult timp. Şi oamenii prezenţi au fost cu două feţe. Odată spui că nu e normal şi că nu îţi convine ceea ce fac cei din asociaţie şi pe de altă parte spui că îl votezi pe X şi la final nu faci asta şi spui că nu eşti de acord cu el şi propui pe altcineva.
A mai spus un locatar, care a vrut să îşi păstreze anonimatul
Accesul presei, interzis
Aşa cum aminteam la început, am încercat să reliefăm pentru oameni ce se discuta la şedinţă. Cum acea şedinţă era publică, accesul jurnaliştilor nu trebuia restricţionat. Cu toate acestea, preşedintele asociaţiei, Daniel Făsui a spus că anunţată dinainte prezenţa presei şi s-a supus votului, dacă “persoana intrusă” poate asista la şedinţă, după ce ziaristul a fost verificat mai rău decât la poliţie, cerându-i-se, în afară de legitimaţia de serviciu, şi cartea de identitate. Locatarii au votat pentru rămânerea presei la şedinţă cu şapte voturi pentru şi trei împotrivă, însă au apărut cinci împuterniciri ale altor locatari, trei dintre ele fiind folosite de Ana Golaşu şi două de Daniel Făsui. Împuternicirile au fost folosite pentru voturile împotrivă şi scorul a devenit 7 la 8, iar presa a trebuit să părăsească şedinţa.
Nu am putut avea un punct de vedere de la persoanele acuzate, întrucât Daniel Făsui ne-a spus că poate da o replică numai dacă mergem la domiciliul său de luni până vineri până în ora 8.00 sau seara, după ora 20.00, iar Ana Golaşu nu a putut fi contactată. Vom încerca, pe viitor, să oferim şi punctul lor de vedere.