Accident cumplit pe Dunăre, la Severin

Redactia
3 Min Read

În zona plajei Drobeta a avut loc un accident îngrozitor  între o navă ce transporta pasageri şi o barjă ce transporta materiale feroase şi neferoase. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Drobeta” al judeţului Mehedinţi a organizat pe 27 martie a.c., începând cu ora 12.00, un exerciţiu internaţional de intervenţie, în cazul producerii unor situaţii de urgenţă pe fluviul Dunărea. Este vorba de o simulare de accident,  după cum v-aţi dat seama, şi nu de ceva real!

Exerciţiul a avut loc în zona plajei Drobeta, la 5 km Vest de municipiul Drobeta- Turnu Severin şi  a  constat  în organizarea şi desfăşurarea intervenţiei comune cu forţe şi mijloace aparţinând Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Drobeta” al judeţului Mehedinţi, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Semenic” al judeţului Caraş-Severin şi Departamentului de pompieri Bor din Republica Serbia, pentru limitarea efectelor unor situaţii de urgenţă produse pe teritoriul celor două state.„Activitatea a constat în simularea unei situaţii de urgenţă, ca urmare a producerii unui accident pe fluviul Dunărea, între o navă de pasageri şi o navă de transport marfă. Forţele participante  au desfăşurat misiuni de căutare şi salvare a persoanelor, asistenţă medicală de urgenţă şi transport la unitatea de primiri urgenţe, depoluare a fluviului Dunărea şi stingere a incendiilor izbucnite pe nava de pasageri, precum şi la vegetaţie uscată/fond forestier”, precizează Ramona Nistor, purtătorul de cuvânt al ISU „Drobeta”.

Exerciţiul s-a desfăşurat  după următorul scenariu:
În zona plajei Drobeta a avut loc un accident între o navă ce transporta pasageri şi o barjă ce transporta materiale feroase şi neferoase. În urma impactului, s-a produs avarierea gravă a navei de pasageri, fapt ce a cauzat izbucnirea unui incendiu în sala motoarelor cu degajare mare de fum şi gaze toxice. Vasul de croazieră transporta un număr de peste 100 pasageri, iar 32 dintre turişti au suferit diverse traume şi chiar intoxicaţii cu monoxid de carbon. În urma accidentului naval s-a produs avarierea rezervorului navei de pasageri, fapt ce a provocat revărsarea în fluviul Dunărea a cca 5.000 litri motorină, provocând poluarea accidentală a fluviului Dunărea, cu consecinţe grave asupra calităţii apei, florei şi faunei.

La acest exerciţiu au participat  toate structurile cu funcţii de sprijin pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă de la nivelul judeţului Mehedinţi, bugetul alocat pentru desfăşurarea acestuia fiind de 4.850 Euro, fonduri europene. România a participat cu 185 de persoane şi 35 de mijloace, iar Republica Serbia cu 18 persoane şi 6 mijloace de la Departamentul de pompieri Bor.

Distribuie acest articol