Vâlcov, acuzat că a încercat să şteargă urmele infracţiunilor

Redactia
7 Min Read

Darius Vâlcov a scăpat pentru moment de după gratii. Magistraţii ÎCCJ au decis să-l plaseze în arest la domiciliu. Decizia nu este însă definitivă.
Senatorul de Olt, Darius Vâlcov, este acuzat că i-a cerut deputatului Daniel Ionuţ Bărbulescu să distrugă o serie de probe din seiful pe care i-l lăsase spre păstrare. Asta se arată în referatul procurorilor.
Bărbulescu a declarat că fostul ministru de Finanţe i-a cerut să distrugă ambalajele în care se aflau sumele de bani care proveneau din infracţiuni, dar şi alte documente care conţineau înscrisuri olografe ale inculpatului cu privire la date calendaristice şi sume de bani.

Mi-a spus să îl deschid şi să distrug ambalajele, respectiv pungi de plastic şi de hârtie în care se aflau banii şi eventualele documente, respectiv nişte plicuri rupte pe care se afla un scris de mână (date calendaristice şi sume de bani). M-am conformat solicitării lui Vâlcov Darius Bogdan şi cu această ocazie am văzut că în seif se aflau sume de bani.
Se arată în declaraţia dată de martor, potrivit AGERPRES

Vâlcov este acuzat şi că a cerut altor doi inculpaţi din dosar să distrugă documentele şi hard-diskurile în care erau înregistrate tranzacţii fictive efectuate prin intermediul unei societăţi.
În plus, aflând de un control al Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală solicitat de DNA, Vâlcov l-ar fi asigurat pe inculpatul Lucian-Petruţ Şuşală că va interveni pe lângă şeful echipei de control, pentru a influenţa rezultatul verificărilor, mai notează AGERPRES.
Potrivit DNA, în anul 2009, Darius Vâlcov a primit, în calitate de primar al municipiului Slatina, două milioane de euro de la Theodor Berna, administratorul SC Tehnologica Radion, pentru a acorda acestei firme contracte publice pentru obiective situate în municipiul Slatina, oraşele Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti. Faptele ar fi fost săvârşite în perioada 2009 — 2013.
Darius Vâlcov a fost denunţat de oamenii de afaceri Theodor Berna şi Andrei Ovidiu Ramba în dosarul în care este cercetat pentru trafic de influenţă.
Theodor Berna, inculpat, deja, într-un alt dosar de corupţie, a formulat denunţul împotriva lui Vâlcov pe 10 septembrie 2014.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Berna Theodor (…) a formulat un denunţ din care rezultă că, în cursul anului 2009, în calitate de administrator al SC Tehnologica Radion SRL Bucureşti, denunţătorul l-a contactat pe Vâlcov Bogdan Darius, primar al municipiului Slatina, judeţul Olt, căruia i-a propus ca în schimbul oferirii sprijinului constând în influenţarea factorilor de decizie din cadrul autorităţii contractante în vederea câştigării unor licitaţii de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, oraşele Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără TVA) conform contractelor de execuţie a respectivelor lucrări.
Se arată în referatul procurorilor

După ce s-au înţeles, Tehnologica Radion a câştigat licitaţiile organizate pentru extinderea şi reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare iar Berna şi Vâlcov au stabilit de comun acord ca sumele de bani destinate primarului să-i fie remise acestuia în numerar, în lei şi numai la sediul firmei bucureştene. Începând din decembrie 2010, Vâlcov a mers periodic la sediul Tehnologica Radion din Bucureşti, unde a primit de la Berna sume de bani în lei de fiecare dată când societatea contractantă, Compania de Apă Olt, efectua plăţi către societatea care câştigase licitaţiile. Banii ar fi fost primiţi de Vâlcov în pungi de plastic, în tranşe cuprinse între 400.000 şi 1.000.000 de lei. De la jumătatea anului 2012, din cauza unor probleme financiare, Berna nu şi-a mai putut onora plăţile. Atunci, Vâlcov l-a pus în legătură cu actualul primar Minel Prina, atunci viceprimar.

În acest context, Vâlcov Bogdan Darius l-a pus în legătură pe Berna Theodor cu viceprimarul municipiului Slatina, Prina Minel Florin, care (…) a hotărât, în scopul disimulării provenienţei ilegale a banilor, ca diferenţele de bani neonorate de către denunţător să fie plătite de SC Tehnologica Radion SRL către SC Plus Confort SRL, prin încheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fără ca această societate să presteze vreun serviciu în virtutea contractelor special încheiate în acest sens”, se mai arată în referat.
Prina este acum arestat preventiv la domiciliu, fiind acuzat de complicitate.
Theodor Berna a mai spus procurorilor că firma sa a virat, pe baza acestei relaţii comerciale nereale, suma de 3 milioane de lei,  iar reprezentantul SC Plus Confort, Ovidiu Andrei Ramba, a ştiut detaliile raporturilor dintre cele două societăţi comerciale.

Ovidiu Andrei Ramba a confirmat existenţa tranzacţiilor fictive într-un denunţ formulat la mijlocul lunii februarie. Acesta a mai spus că banii primiţi de la Tehnologica Radion au fost transferaţi la firme controlate de viceprimarul Minel Florin Prina şi de apropiaţi ai acestuia..
Darius Vâlcov este cercetat şi într-un alt dosar penal, în care este acuzat că, începând cu anul 2011, a efectuat operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţia de primar, senator şi ministru, utilizând informaţii obţinute în virtutea funcţiilor publice, în legătură cu o firmă de cadastru, una de contabilitate şi un birou de avocatură, firme pe care le deţinea în fapt şi pe care le administra prin interpuşi.

Ieri, procurorii DNA au făcut percheziţii la trei firme din Slatina, care ar fi controlate de Darius Vâlcov. Este vorba despre o firmă de avocatură – “Ciobanu şi Asociaţii”, una de contabilitate – “Contis Consulting Company” şi una de cadastru – “Millenium Topographica”.  Cele trei societăţi apar în referatele anchetatorilor că ar fi fost dirijate de Vâlcov, prin intermediari, toate persoanele puse la conducerea celor trei firme făcând parte din cercul său de apropiaţi, potrivit adevărul.ro.
Anchetatorii au luat mai multe documente şi tehnică de calcul de la cele trei firme. Potrivit sursei citate, angajaţi ai celor trei firme au fost băgaţi în dubele „mascaţilor” şi au fost duşi la audieri la sediul DNA din Capitală.

Share This Article