Filarmonica alternativ

Redactia
5 Min Read

Filarmonica Oltenia desfăşoară pentru cei cu vârste cuprinse între 6 şi 14 ani ateliere de creaţie cu instrumente muzicale. Atelierele se desfăşoară sâmbăta şi găzduiesc un număr de maxim 15 copii. Ei vor avea ocazia să se joace, să lucreze împreună cu artiştii instrumentişti ai Filarmonicii Oltenia, să descopere şi să confecţioneze instrumente muzicale din cele mai neobişnuite obiecte şi materiale precum sticle. cutii, pahare.
Sâmbătă, 21 martie de la ora 10:30, are loc atelierul  de  instrumente  neconven?ionale  susţinut de Emanoil  Chelaru, percu?ionist. În aceeaşi zi, de la 12:00 copiii vor afla de la Rozalia Pataki, harpistă care sunt instrumentele cu coarde, iar de la ora 16:00 vor cunoa?te instrumentele de suflat de la Roxana Cherciu, cornistă.

Atelierele se desfăşoară sub genericul ”Filarmonica alternativ” care include şi proiectele ”Filarmonica merge la şcoală”, ce se derulează de luni până vineri.Un instrumentist merge la orele de muzică, în şcoli, şi le prezintă elevilor câte un instrument, dându-le ocazia să încerce să cânte la respectivul instrument.

Concurs cu premii

De asemenea în perioada 22 martie-7 iunie 2015, Filarmonica Oltenia pregăteşte concursuri cu premii.

”Filarmonica în cheia FA(milia)”  – ora 10:30, duminică, concurs cu premii pentru familii cu copii, iubitoare de muzică clasică – participă 3 familii. În cadrul acestui concurs, vor fi testate cunoştinţele generale muzicale şi despre Filarmonica Oltenia.
”Detectivii muzicali” –  ora 12:00, duminică este un concurs pe teme muzicale pentru familii cu copii, iubitoare de muzică clasică – participă 3 familii.
Potrivit Ramonei Bădescu, purtător de cuvânt Filarmonica Oltenia “acesta este unul surpriză pentru copii, vor face un puzzle, nu dezvălui mai multe ca să nu stricăm surpriza.Li se vor acorda premii, diplome, invitaţii la concertele Filarmoncii. Suntem în tratative cu alţi sponsori pentru a oferi premii mai consistente pe viitor”, a declarat Ramona Bădescu.

Calendarul atelierelor de instrumente:
28 martie 2015
18 aprilie 2015
25 aprilie 2015
9 mai 2015
16 mai 2015
23 mai 2015
30 mai 2015
6 iunie 2015
Înscrierile pentru ateliere se fac la numărul de telefon 0351.414.697 sau la Agenţia de bilete a Filarmonicii Oltenia.

Concert în parteneriat cu Asociaţia  Interculturală Româno-Coreeană

Orchestra Simfonică a Filarmoncii Oltenia organizează în această seară de la ora 19:00 un concert în parteneriat cu Asociaţia Interculturală Româno-Coreeană. Orchestra Simfonică  a  Filarmonicii  “Oltenia” va interpreta sub bagheta dirijorului  Jin  Wang, din China, Uvertura operei “Maeştrii cântăreţi”, de Richard Wagner, Concertul nr. 3 în Si minor pentru vioară şi orchestră,op.61, de Camille Saint-Saëns şi Variaţiuni şi Fugă pe o temă de Purcell, op. 34, de Benjamin Britten.
Solista Yoon-Hee  Kim, din Coreea de Sud va cânta la vioară.

Jin Wang a susţinut peste 600 de concerte la pupitrul unor cunoscute orchestre europene, precum Orchestrele Simfonice Radio din Copenhaga, Stockholm, Berlin, Filarmonica Regală din Liverpool, Orchestra Filarmonică „Toscanini” (Italia), Orchestra Simfonică din Praga (FOK), Filarmonicile din Helsinki, BergenStockholm, Orchestrele Operei Regale din Stockholm, Operei de Stat din Praga, Orchestrele Naţionale din  Taiwan, China, Singapore, Coreea, Japonia etc. Profunzimea sentimentelor pe care le transmite violonista Yoon-Hee Kim  impresionează mai mult decât tehnica ei perfectă. Evoluţia ei artistică  exprimă virtuozitate, energie şi pasiune.
Opera “Maeştrii cântăreţi din Nürnberg“ ocupă un loc deosebit în creaţia lui Wagner, datorită caracterului eioptimist.Personajele operei sunt preluate din trecutul istoric al poporului german, iar Uvertura lucrării reprezintă una dintre cele mai frumoase pagini simfonice realizate de Wagner, prin punerea în valoare a leitmotivelor reprezentative ale operei.

Cel mai cunoscut şi preţuit în rândul violoniştilor rămâne Concertul nr. 3, op. 61 în Si minor (1880), dedicatlui Pablo Sarasate, în care Saint-Saëns abordează tipul de concert romantic în structura sa tripartită,demonstrând perfecta cunoaştere a resurselor tehnice, expresive şi coloristice ale instrumentului.
„Variaţiuni şi Fugă pe o temă de Purcell”, op. 34 de Benjamin Britten lucrare înscrisă în programul dinaceastă seară, intitulată ”Ghid de orchestră pentru tineret” a fost concepută ca ilustraţie muzicală pentru filmul „Instrumentele orchestrei”. Pentru acest demers, autorul a apela la o frumoasă temă preluată dintr-osuită a lui H. Purcell, compozitor englez reprezentativ al muzicii preclasice.

Distribuie acest articol