duminică, decembrie 22, 2024

Ultima ora

Sport

Regal cultural oltean, la sfârşit de săptămână

Sfârşitul săptămânii trecute a fost unul plin din punct de vedere cultural.
În Caracal, la Teatrul Naţional ‘Ştefan Iordache’, joi, începând cu ora 18.00, sub bagheta regizorului Florin Beciu s-a desfăşurat premiera comediei: ”NAPOLEON ERA FATĂ“ după o farsă de Margaret Mayo. Spectacolul face parte din stagiunea 2015. Distribuţia a fost formată din inimoşii actori amatori caracaleni: Florin Teodorescu, Monica Dumitru, Ligia Pavel, Daniel Voicu şi alţii. Scenografia a fost realizată de cunoscutul şi îndrăgitul caricaturist Viorel Chirea, de sub creionul căruia multe capodopere au ieşit.

Ceea ce este de remarcat la acest nucleu de cultură din Caracal este dorinţa de a duce mai departe trecutul glorios de cultură care a existat în municipiu. Să nu uităm că de-a lungul timpului, înainte şi după revoluţie, Caracalul a avut trupe de teatru care au participat şi s-au umplut de glorie pe marile scene de teatru şi în mari concursuri naţionale. Pe scena caracaleană au trecut, între alţii, Constantin Tănase, Lucia Sturza Bulandra, Florin Piersic.

În Slatina, iubitorii de teatru au fost aşteptaţi joi, la Centrul Cultural „Eugen Ionescu”, la o nouă premieră. Este vorba de „Promisiunea unei vieţi frumoase”, din repertoriul Teatrului Anton Pann, din Râmnicu Vâlcea. Piesa a fost scrisă, într-o zonă de divertisment, plecând de la «Trei surori» a lui Cehov.
Organizatorii sunt aceiaşi ca de fiecare dată: Primăria Municipiului Slatina şi Asociaţia Culturală „Center Inter Art”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Un alt moment cultural, de înaltă ţinută, a fost organizat de Muzeul Judeţean Olt, în care iubitorii de frumos vor fi invitaţii unui adevărat regal artistic prezentat de artistul plastic Vitalie Butescu. De-a lungul timpului, renumitul artist plastic a mai avut expoziţii în Slatina.
Expoziţia de pictură se desfăşoară la Galeria Artis din centrul Slatinei, această galerie de artă aparţinând muzeului. Trebuie spus ca expozitia şi-a deschis porţile în data de 19 martie, urmând a rămâne deschisă timp de trei săptămâni.

Expoziţia cuprinde zeci de lucrări de acuarelă şi pictură în ulei. Evenimentul se desfăşoară sub organizarea Consiliului Judeţean Olt şi Muzeului Judeţean.
Pe de altă parte, în scurt timp C.J. Olt şi Muzeul Judeţean Olt vor inaugura un nou corp de clădire, aparţinând muzeului, care va fi, de fapt, noua sală de expoziţii, executată la standardele necesare.

Un alt eveniment cultural a fost organizat de Biblioteca Judeţeană „Ion Minulescu”: Zilele Francofoniei, în perioada 16-20 martie. Biblioteca judeţeană a avut ca şi parteneri şcolile gimnaziale „Eugen Ionescu”, „Ştefan Protopopescu”, Şcoala nr.1, Şcoala Teslui, colegiile „Radu Greceanu”, „Nicolae Titulescu” şi „P.S. Aurelian”.
Scopul major al acestor manifestări culturale îl reprezintă identitatea francofonă a românilor, integrarea valorilor culturale şi contribuţia culturii române la spaţiul francofon. Acest lucru a fost realizat prin proiecţii de film francez, expoziţii de carte şi de mesaje tematice, ateliere de desen, de muzică şi film.

Politica