joi, decembrie 26, 2024

Ultima ora

Sport

Pericol de epidemii, specialiştii OMS recomandă vaccinarea obligatorie

În ultimul timp numărul celor care nu s-au vaccinat împotriva  bolilor precum rubeolă, rujeolă, oreionul, difteria sau tetanosul a crescut îngrijorător şi  afectează zeci de mii de oameni, mai ales copii. Tot mai puţini români aleg să se vaccineze, iar scăderea imunizării creşte riscul apariţiei de epidemii,  inclusiv decese printre copii.

Acoperirea vaccinală a scăzut, riscul de apariţie a unor boli pe care nu le-am mai văzut de mulţi ani şi, mai mult, riscul transmiterii lor în colectivitate, izbucnirea unor focare epidemice sau chiar epidemii sunt posibile. Dacă acoperirea vaccinală va rămâne în continuare scăzută, există posibilitatea apariţiei unei epidemii de rujeolă, dar ceea ce vreau să reţineţi: este foarte posibil ca epidemia de rujeolă sau orice altă epidemie să poată să evolueze local sau regional.
A declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, vicepreşedinte al Comitetului Naţional de Vaccinologie

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă efectuarea obligatorie a şapte vaccinuri, pentru difterie, pertusis, tetanos, rujeolă, rubeolă, oreion şi poliomielită. La aceste vaccinuri, s-ar putea adăuga cele pentru meningococ, pneumnococ, Haemophilus influenzae, Human Papilloma Virus (HPV), hepatită B şi tuberculoză, în funcţie de posibilităţile ţării respective şi de realităţile din teren, arată Mediafax.

Policlinica Buna Vestire Craiova

România s-a aflat pe un loc foarte bun. Din păcate, dacă în urmă cu zece ani România avea tradiţional o acoperire de peste 95%, acum pe anumite vaccinuri acoperirea a scăzut, în anumite judeţe chiar am văzut procente îngrijorătoare de 68%, 72%, în medie este cam pe la 90%, 88% pe anumite vaccinuri, la cele care sunt administrate la naştere sau în prima parte a copilăriei acoperirea este mai bună, în schimb, în privinţa celor administrate mai târziu am constatat o scădere.
A spus reprezentantul OMS în România,  dr. Victor Olsavszky, conform Agerpres

Rujeola şi rubeola erau pe cale de a fi eradicate, dar nu s-a reuşit tocmai din cauza refuzului de a vaccina copiii, iar experţii OMS spun că specialiştii trebuie să comunice mai bine iar populaţia să caute surse credibile de informare, nu doar să asculte vocile antivaccinare.
Conform datelor Centrului Naţional de Supravegherea şi Controlul Bolilor Transmisibile (2014) despre acoperirea vaccinală la vârsta de 12 luni a copiilor născuţi în iulie 2013, rata medie de acoperire vaccinală este de 69,4% pentru vaccinul DTP4 (patru doze de vaccin împotriva difteriei, tetanosului şi pertusis), în timp ce procentul de acoperire pentru vaccinul contra rubeolei, rujeolei şi oreionului este de 75,4% iar pentru hepatita B este de 91,3%. Deasemenea 30,3% dintre aceşti copii au fost depistaţi ca fiind incomplet vaccinaţi în raport cu vârsta, în creştere faţă de anul precedent, când proporţia era de 26%.
Potrivit Societăţii Române de Microbiologie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă o acoperire vaccinală de peste 95%. Cu toate acestea, ţara noastră înregistrează sub 75% pentru mai multe tipuri de vaccin.

Politica