Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Craiova a celebrat, vineri, 25 de ani de învăţământ juridic superior în Bănie.
Cu această ocazie, baroana de Winterbourne, membru al Camerei Lorzilor din Parlamentul Britanic, Emma Nicholson, a primit titlul Doctor Honoris Causa.
La evenimentul festiv, ce a avut loc în noul sediu al Facultăţii de Drept, au luat parte ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, secretarul de stat pentru învăţământ superior, Gigel Paraschiv, precum şi mai mulţi reprezentanţi ai mediului academic.
Prof.univ.dr. Dan Claudiu Dănişor a reliefat rolul important pe care l-a avut baroana de Winterbourne în integrarea României în Uniunea Europeană:
Este o onoare pentru Universitatea din Craiova să primească în rândul Doctorilor Honoris Causa o ilustră personalitate a vieţii academice, politice şi sociale europene. Este o triplă bucurie pentru noi, pentru că ne întâlnim, astăzi, aici, din trei motive esenţiale : cooperare, educaţie şi ştiinţă. Astăzi, România este membră a clubului european, a Uniunii Europene, şi sărbătoritei noastre de astăzi, baronesa Emma Nicholson. România îi datorează mult. Baronesa Emma Nicholson a fost exigentă, nu ne-a trecut cu vederea defectele, greşelile, ci ne-a ajutat să le îndreptăm. Eu cred că acest sprijin consistent a fost mai important decât intrarea formală în Uniunea Europeană. Astăzi, suntem membri ai unui club elitist, un club în care oamenii sunt mai importanţi decât structurile, în care studenţii Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Sociale nu mai sunt pregătiţi pentru represiune, ci pentru protecţia libertăţii. Domnia Sa militează pentru drepturile copiilor, inclusiv în Dolj, unde sprijină proiecte destinate copiilor cu deficienţe de auz.
Despre personalitatea baronesei a vorbit şi conf.univ.dr. Sebastian Răduleţu:
Este o personalitate marcantă a vieţii publice britanice şi europene, cu merite deosebite în procesul de aderare a României la Uniunea Europeană. În perioada 1999-2009, a fost membră a Parlamentului European şi raportor al acestei instituţii pentru România în perioada cheie a preaderării. În această calitate, Excelenţa Sa a făcut eforturi deosebite nu numai pentru a identifica şi a contribui la înlăturarea problemelor structurale ale României care împiedicau aderarea, dar şi pentru a-şi convinge colegii parlamentari, precum şi reprezentanţii statelor membre să sprijine extinderea Uniunii în această parte a continentului.
Baronesa de Winterbourne a mulţumit pentru titlul acordat şi a declarat că îşi doreşte o cooperare între Universitatea din Craiova şi instituţii similare de Marea Britanie.
Vreau să menţionez că studiul dreptului este de o importanţă critică. Nimic nu este mai important într-o societate liberă decât justiţia. Vreau ca din acest moment să se dezvolte o cooperare între Universitatea din Craiova şi universităţile de prestigiu din Marea Britanie. Aveţi, deja, cadre didactice de excepţie, aflate chiar la conducerea Facultăţii de Drept, care şi-au continuat studiile postuniversitare la universităţi de prestigiu din lume, despre care am aflat lucruri extraordinare. Este vorba, de exemplu, de prof. univ. dr. Sevastian Cercel, actualul decan al Facultăţii de Drept, care a urmat masterul în Drept Internaţional pe Drepturile omului, la Oxford.
A afirmat Emma Nicholson
“Sistemul juridic între stabilitate şi reformă”
Odată cu momentele festive mai sus menţionate, Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale din cadrul Universităţii din Craiova, în parteneriat cu mai multe instituţii craiovene, între care Baroul Dolj şi Biblioteca Judeţeană “Alexandru şi Aristia Aman”, dar şi împreună cu alte facultăţi de Drept din ţară, a organizat, vineri şi sâmbătă, Conferinţa Internaţională Bienală “Sistemul juridic între stabilitate şi reformă”.
Conferinţa este o manifestare ştiinţifică de tradiţie, organizată bienal, la care participă cadre didactice universitare din ţară şi din străinătate, de la universităţi partenere de prestigiu, precum şi profesionişti din domeniul dreptului din toate profesiile juridice.
În timp, la Conferinţă au participat specialişti din străinătate, de la Universitatea Saarland din Saarbrucken, Germania, Universitatea Bourgogne, Dijon, Universitatea Lille 2, Universitatea Franche-Comté, Universitatea Toulon, Universitatea din Lyon, Franţa, Universitatea din Fribourg, Elveţia, Queen Mary University, Londra, Universitatea din Pecs Ungaria, Universitatea Brno, Cehia, Universitatea din Salonic, Grecia, University of National And World Economy, Sofia, Bulgaria, dar şi din ţară, de la Universitatea Bucureşti, Universitatea Babeş- Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea din Piteşti, Universitatea „Titu Maiorescu” din Bucureşti.
Conferinţa este acreditată de Institutul Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor cu 10 puncte de pregătire profesională.