Facultatea de Automa tică a găzduit marţi, 17 martie, conferinţa de lansare a proiectului „Investeşte în antreprenoriat, investeşte în viitor”. Peste 100 de studenţi, de la diferite specializari ale Univerisităţii din Craiova, au venit la eveniment atraşi de miza proiectului, un premiu de 10.000 de euro, pentru cele mai bune 41 de planuri de afacere.
Cu obiective precum promovarea culturii antreprenoriale şi stimularea iniţiativelor persoanelor care doresc să dezvolte o activitate independentă în Regiunea de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia şi Regiunea de Dezvoltare Bucureşti-Ilfov. Şi un buget ce trece cu puţin peste 4 milioane şi jumătate de lei, cofinanţat prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, un grup de patru parteneri din domeniul privat îşi doresc să dezvolte spiritul antreprenorial în rândul tinerilor.
Grupul ţintă este format din studenţi cu vârsta cuprinsă între 18-25 de ani, înscrişi în învăţământul superior – minim 205 persoane dintre care jumătate femei. Şi persoane cu vârsta peste 25 de ani, care sunt sau nu sunt încadrate în structuri de învăţământ superior – maxim 205 persoane dintre care jumătate femei.
Vreau să aveţi în vedere un aspect foarte important, facultatea vă pregăteşte într-o mare măsură şi vă pune de fapt bazele, dar nu o să vă pregătească pentru o afacere, pentru realitatea de zi cu zi. Eu, în momentul în care am terminat facultatea, m-am gândit că voi fi cel mai bun avocat din Baroul Dolj la acel moment, şi s-a întâmplat să-mi dau seama că în momentul în care am ajuns în faţa judecătorului pentru prima dată că sunt cel mai mare fraier din sala respectivă. Pentru că dincolo de baza pe care facultatea ne-o dă nu am învăţat cum să aplicăm de fapt aceste noţiuni. Noi încercăm să vă ajutăm să faceţi trecerea de la cunoştinţe teoretice la cunoştinţe practice.
A spus unul dintre parteneii proiectului, Claudiu Ignat
Proiectul se va desfăşura în patru etape şi pentru a te putea înscrie în cursa pentru cei 10.000 de euro trebuie să treci prin toate.
Costin Cîrstea, moderatorul evenimentului şi partener în proiect le-a prezentat celor prezenţi etapele de desfăşurare a proiectului. În prima etapă vor fi susţinute cursuri de formare profesională. Timp de două săptămâni cursanţii vor învăţa: competenţe antreprenoriale, curs în urma căruia vor primi un certificat ANC şi recunoscut la nivel european, management, contabilitatea afacerilor şi dreptul afacerilor.
A doua etapă este de consiliere şi mentorat. Vor exista două centre în Sud-Vestul Olteniei, la Craiova şi Tg. Jiu, şi două la Bucureşti. În urma acestei etape va rezulta planul de afacere elaborat de tineri sub consilierea mentorilor.
A treia etapă, şi cea mai aşteptată este concursul planurilor de afaceri. La sfârşitul lunii mai cele mai bune 41 de planuri de afaceri vor primi premiul de 10.000 de euro, finanţare nerambursabilă. Însă, tinerii afacerişti care vor beneficia de suma menţionată vor trebui să respecte două condiţii esenţiale. Vor trebui să îşi înfiinţeze o firmă la care să angajeze pe o perioadă de minim şase luni două persoane. Iar a doua condiţie este ca toate activele achiziţionate prin suma primită să rămână în firmă trei ani. Partenerii privaţi au ţinut să specifice că şi costurile de 250 de euro pentru înfiinţarea firmei vor fi suportate de proiect şi nu de proaspătul antreprenor.
În ultimă instanţă vor fi înfiinţate şi patru centre de sprijin care să ajute la iniţierea şi dezvoltarea noilor afaceri.
Antrepre-noriatul, un stil de viaţă, din spusele invitaţilor
Printre cei care le-au înpărtăşit celor prezenţi câte ceva din experienţa lor a fost invitat special Mircea Vlah, manager la Dumagas.
Mă bucur de fiecare dată când sunt invitat să vorbesc în faţa studenţilor, acum 15 ani când eram şi eu student aveam foarte multe activităţi şi proiecte. Am avut chiar de atunci câteva proiecte pe care le-am pornit cu altcineva pentru că antreprenoriatul nu este întotdeauna o activitate solitară. Nu dai drumul la o afacere singur, te ajuţi de un coleg, de un prieten, de cineva. Odată ce v-aţi apucat de treaba asta şi aţi avut curaj să ieşiţi din starea de confort o să vedeţi că vă va fi foarte greu să reveniţi la starea iniţială. Deci practic dacă aveţi curaj să întreprindeţi o afacere vă va fi mult mai greu să acceptaţi ce aţi fost înainte şi o să mergeţi din bine, în mai bine, dar nu e obligatoriu să reuşiţi de la început. Succesul poate să vină şi mai târziu, nu vă cramponaţi în treaba asta că trebuie să ai succes acum imediat. Cel mai important este să aveţi curaj să faceţi.
În încheierea discursului său managerul Dumagas le-a spus tinerilor că dacă vor să vadă cum este într-o firmă privată uşile sale sunt deschise şi îi primeşte cu drag în stagii de practică.
Rodica Preda, Ana Patricia Ferenţ şi Gheorghe Constantin, toţi trei parteneri ai proiectului le-au împărtăşit celor prezenţi câte puţin din experienţa lor.
Studenţi de la facultăţi diferite cred în antrepre-noriat
Alina T. studentă la Montanologie în anul IV crede că îşi poate începe o afacere cu ajutorul acestui proiect.
Vreau să îmi înfiinţez un magazin şi suma pe care o primesc cei care câştigă m-ar ajuta destul de mult.
Întotdeauna am avut o atracţie pentru astfel de concursuri, în ultima perioadă am început să citesc tot mai mult în legătură cu asta pentru că ma interesează subiectul bani. Încă mă gândesc la planul de afacere, probabil o să fie in domeniul imobiliar, dar aştept să văd ce sfaturi ne dau şi ei.
A mărturisit şi Alexandra Preda, studentă la Drept, anul II
Proiectul le oferă tinerilor interesaţi să devină antreprenori şi o listă cu domeniile eligibile. Principalele domenii sunt: turism şi ecoturism, textile şi pielărie, industria lemnului şi mobilă, industrii creative, industria auto şi componente, tehnologia informaţiilor şi comunicaţiilor, procesarea alimentelor şi băutura, sănătate şi produse farmaceutice, energie şi management de mediu şi ultimul domeniu bioeconomie, biotehnologii şi biofarmaceutică. Toate domeniile au la rândul lor alte subdomenii care pot fi găsite pe www.romaniastart.ro