Prozatori şi poeţi, premiaţi la Festivalul-concurs “Alexandru Macedonski”

Redactia
9 Min Read

Scriitori consacraţi sau la început de drum au fost aplaudaţi şi premiaţi la sfârşitul săptămânii trecute la Biblioteca Judeţeană “Alexandru şi Aristia Aman”. În cadrul Festivalului Concurs de Literatură „Alexandru Macedonski”, ajuns la a doua ediţie, zeci de autori şi-au trimis creaţiile pentru a putea fi apreciaţi de juriul concursului format din scriitori şi oameni de litere. În cadrul manifestării culturale a fost elogiat şi marele poet şi scriitor macedonean Alexandru Macedonski al cărui festival îi poartă numele. În data de 14 martie s-au împlinit 161 ani de la naşterea sa. Evenimentul este organizat de Asociaţia Macedonenilor din România şi Biblioteca Judeţeană “Alexandru şi Aristia Aman”. Întrucât poetul Alexandru Macedonski este de origine macedoneană, concursul s-a adresat cu precădere scriitorilor de etnie macedoneană, membri sau simpatizanţi ai Asociaţiei Macedonenilor din România, dar, în egală măsură, se adresează tuturor minorităţilor din România, cât şi tuturor creatorilor – cetăţeni români care vor să participe la acest festival organizat sub egida A.M.R.

De la două secţiuni, cât a avut anul trecut, prima ediţie a Festivalului de Literatură Alexandru Macedonski, anul acest membriii Asociaţiei Macedonenilor din România au dorit să mai aduage încă două secţiuni. De la secţiunea poezie dedicată poeţilor debutanţi şi cei cu cărţi editate, de data aceasta, a existat şi secţiunea de prozatori cu cărţi editate şi prozatori debutanţi. Scriitorii au primit premii, care constau în bani, trofee, recompensă financiară. Acest festival oferă şansa afirmării pentru tinerii scriitori şi reconfirmării pentru cei care au cărţi, deja, publicate.
Juriul format din Emilian Mirea – scriitor; Ion Maria – scriitor;
Davian Vlad – lector univ. la Facultatea de Litere din Craiova, critic literar, realizator de emisiuni la Radio Oltenia Craiova au spus că nu a fost o muncă uşoară să aleagă din multitudinea de creaţii câştigătorii acestei ediţii. Cu toate acestea, au precizat că nu există învinşi.
Emilian Mirea, scriitor de etnie macedoneană i-a îndemnat pe toţi participanţii să continue să aibă creaţii literare.

Şi la a doua ediţie participarea a fost foarte bogată. Am primit foarte multe lucrări din ambele domenii şi din poezie şi din proză. Departajarea nu a fost uşoară pentru faptul că sunt multe alte lucrări de valoare care nu au încăput acum la premii, dar foarte posibil la o ediţie viitoare cei care se consideră perdanţi, acum, vor fi câştigători data viitoare. Ştiu cum este sentimentul acela de suflet fericit pe care-l ai atunci când eşti laureat al unui premiu literar pentru că şi eu am trecut prin asta. Aş vrea să le doresc celor premiaţi, acum, şi celor care vor fi pe viitor să devină scriitori adevăraţi, recunoscuţi, consacraţi. Aceste premii nu sunt de automulţumire, ci sunt premii imbold care să-i ambiţioneze să meargă mai departe spre excelsio.
Emilian Mirea

“Sper ca la acest festival să apară nume canonice”

A fost greu să jurizăm.Un eşec nu îţi pune o frână. Trebuie  să facem dintr-un eşec un punct de pornire şi să fim data viitoare mai puternici. Aş vrea ca pe viitor să nu uităm că revista întemeiată şi condusă multă vreme de Macedonski este Literatorul în care au debutat doi mari poeţi şi oameni de cultură ai României cu care ne mândrim tot timpul şi anume Bacovia şi Arghezi. Mă gândesc că la acest festival să apară cel puţin două nume la fel de importante pentru că ţara a dat oameni de cultură şi ar fi bine să rămână acest festival şi prin acest lucru şi prin faptul că municipiul Craiova îşi doreşte să devină capitală europeană.
A spus Ion Maria, membru juriu şi membru AMR

A fost o provocare pentru noi, cei trei membrii ai juriului, o piatră de încercare, în principal, pentru că a fost vorba despre un volum copleşitor, atât din punct de vedere calitativ, cât şi cantitativ, de texte pe care le-am primit. A trebuit să facem eforturi deosebite pentru că a trebuit mai întâi să le parcurgem, apoi să le cântărim axiologic astfel încât să venim cu decizia justă. Acest concurs nu are învinşi, are învingători,Toţi aceşti oameni care au trimis creaţiile lor către noi, pentru a fi citite şi evaluate au reuşit să depăşească anumite bariere, autoimpuse.Este greu să-ţi pui pe tavă sufletul în faţa lumii, scrii acasă, e literatură de sertar, e literatură de uz intern, urmează apoi acest pas de a-ţi expune eul profund în faţa lumii. Aceşti oameni au făcut acest lucru într-un registu destul de diversificat, din punct de vedere stilistic, avem literatură în registru modern, post-modern, clasic, simbolism.Marea majoritate a textelor ep care le-am primit este format din creaţii feminine.Nu putem decât să salutăm acest lucru.Pe vremea lui Alexandru Macedonski, scriitura era apanajul exclusiv al bărbaţilor.Acest lucru nu poate decât să ne bucure.
Davian Vlad

Laureaţii Festivalului sunt:

Secţiunea poeţi cu cărţi editate
Premiul I – Angi Melania Cristea
Premiul II – Any Drăgoianu
Premiul III – Victoria Milescu
Laureaţii secţiunii prozatori cu cărţi editate
Premiul I – Nicoleta Aurora Dumitrescu
Premiul II – Florentina Loredana Dalian
Premiul III – Constantin Preda
Secţiunea poeţi debutanţi
Premiul I – Maria Eliza Liţă
Premiul II – Andreea Voicu
Premiul III – Petruţ Cămui
Secţiunea prozatori debutanţi
Premiul I -Dana Ştefania Braşoavă
Premiul II – Augusta Cristia Călin
Premiul III – Teodora Farago
Nu doar oamenii de litere au ales să participe la acest concurs.
Constantin Preda, profesor de matematică a scris cartea “Un actor de neuitat”, în care a ales să culeagă informaţii despre marele actor Amza Pellea şi să le expună într-o carte.A fost premiat la secţiunea prozatori cu cărţi editate.

Această carte am scris-o datorită respectului pe care i-l port lui Amza Pellea. Se compune din două părţi, „Viaţa şi activitatea marelui actor Amza Pellea”, iar a doua se numeşte „De la lume adunate şi înapoi la lume date”. Sunt vecin cu satul Băileşti, am strâns date de la oameni, există foarte mulţi oameni hazlii acolo. Spun glume pe-ntrecute. În urmă cu ceva timp, am consemnat într-un caiet, am aşteptat să ies la pensie, am cochetat cu poezia mai înainte, am făcut câteva monologuri, cu subiecte luate de la aceşti cetăţeni din satul meu şi din satele vecine. Neştiind lumea cine este nea Gheorghe, nea Costică a lui Ciocu, am pus toate acestea în spinarea lui Sucă şi Sache a lui Zăpăcitu.
A spus Constantin Preda

La secţiunea poeţi debutanţi, mulţi tineri, în special tinere, pentru că majoritatea premiilor le-au revenit persoanelor de gen feminin, s-au remarcat la concursul de literatură Alexandru Macedonski.
Maria Eliza Liţă din Târgovişte, a câştigat cu poezia “Terra” şi a precizat că este mândră de premiul pe care l-a obţinut.

Scriu de foarte mică, de la vreo cinci ani, am şi poezii pe care nu îmi amintesc că le-am scris.Am mai câştigat premii literare, dar niciodată în alte părţi ale ţării.
A spus Maria Eliza Liţă

Andreea Voicu, o altă tânără poetă a recitat din propria poezie “Ochelari 3D”.
În deschiderea festivalului au ţinut discursuri şi Constantina Dumitrescu – preşedinte AMR; Laura Rogobete – secretar general AMR;Ionel Stancu – deputat AMR, dar şi Maria Tronea, profesor doctor care a vorbit despre poetul Alexandru Macedonski.

Distribuie acest articol