Fostul primar al comunei gorjene Săcelu, Dănuţ Rentea a fost condamnat la cinci ani de închisoare. Alţi şapte inculpaţi au fost condamnaţi în acelaşi dosar privind fraude cu fonduri SAPARD.
În 2007, procurorii anunţau că au dispus trimiterea în judecată a lui Rentea Dănuţ, primarului comunei Săcelu (jud Gorj) şi a altor şapte inculpaţi pentru fraudarea bugetului general al Comunităţilor Europene cu suma de 589.505,97 RON (aproximativ 175.000 euro).
În cursul anului 2004, Primăria comunei Săcelu judeţul Gorj a beneficiat de fonduri SAPARD în valoare de 2.942.153, 7 RON pentru realizarea lucrării „Extindere şi modernizare, alimentare cu apă comuna Săcelu judeţul Gorj”. Anterior licitaţiei organizate pentru desemnarea firmei câştigătoare, inculpatul Rentea Dănuţ, primarul comunei Săcelu, a acceptat propunerea făcută de inculpatul Mihăilă Alexie de a primi suma de 120.000 RON pentru a i se atribui lucrarea, cât şi pentru ca executantul (firma administrată de Mihăilă Alexie) să încaseze contravaloarea lucrărilor neexecutate sau executate necorespunzător. Mita a fost primită după decontarea primei tranşe de către Agenţia SAPARD. Astfel, câştigător al licitaţiei pentru execuţia lucrărilor a fost desemnat consorţiul de firme SC Hiral Exim SRL – SC Edvaur SRL. De asemenea, s-a mai reţinut că inculpaţii Rentea Dănuţ şi Mihăilă Alexie, ajutaţi de ceilalţi şase inculpaţi, au falsificat mai multe înscrisuri ( rapoarte de execuţie, procese verbale de recepţie, fişe de verificare tehnică, documentaţie de eligibilitate, etc. ) , pe care le-au depus la Agenţia SAPARD, având drept consecinţă obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene iar S.C. Hiral Exim S.R.L. a încasat pe nedrept contravaloarea unor lucrări neexecutate sau executate necorespunzător.
DNA
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat sentinţele definitive.
Dănuţ Rentea, a primit o pedeapsă de 5 ani închisoare şi interzicerea, pe timpul şi pe o perioadă de 5 ani după executarea pedepsei principale unor a drepturi.
Cimpoieru Cornel, inspector şef adjunct în cadrul Inspectoratului Judeţean de Construcţii Gorj, la data săvârşirii faptelor, a fost condamnat la o pedeapsă de 4 ani închisoare şi interzicerea, în timpul şi pe o perioadă de 4 ani după executarea pedepsei principale, a unor drepturi.
Mihăilă Alexe, administrator al S.C. Hiral Exim S.R.L. Bumbeşti – Jiu, a primit 3 ani şi 4 luni închisoare, Gherghe Petre, funcţionar în cadrul Consiliului Judeţean Gorj, la data săvârşirii faptelor şi Orosz Vasile, expert în cadrul agenţiei SAPARD, la data săvârşirii faptelor, câte de 2 ani închisoare, P
Alţi trei inculpaţi, un informatician şi doi foşti funcţionari în cadrul CJ Gorj, au primit câte doi ani de închisoare cu suspendare, pe un termen de supraveghere de 7 ani.
În plus, aceştia trebuie să plătească despăgubiri.
Admite acţiunea civilă formulată de Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit şi obligă inculpaţii în solidar, iar pe inculpatul Mihăilă Alexe în solidar cu partea responsabil civilmente SC Hiral Exim Bumbeşti-Jiu, să-i plătească suma de 589.505, 97 lei cu titlu de despăgubiri civile. Confiscă de la inculpatul Rentea Dănuţ suma de 120.000 lei şi de la inculpatul Mihăilă Alexie suma de 316.996 lei. Obligă fiecare inculpat, iar pe inculpatul Mihăilă Alexe în solidar cu partea responsabil civilmente SC Hiral Exim SRL Bumbeşti-Jiu, la plata a câte 6250 lei către stat cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Dispune desfiinţarea totală a înscrisurilor falsificate.
ÎCCJ