Universitatea din Craiova pune bazele unei colaborări cu alte universităţi de prestigiu din Japonia. O delegaţie japoneză a poposit, ieri, în Craiova, pentru a lansa proiectul internaţional româno-japonez “Orizonturi fără frontiere în ştiinţa şi educaţia interculturală”. Acest proiect presupune un schimb de studenţi, cadre didactice şi cercetători care să meargă în Japonia şi să împărtăşească din experienţa dobândită în România, dar şi invers. Se vor semna parteneriate academice şi de cercetare cu Japonia.
Membrii delegaţiei fac parte din Asociaţia Română-Japoneză de Educaţie şi Ştiinţă (ARJEŞ).
Este o primă întâlnire pe care Universitatea din Craiova o are cu această asociaţie care nu face altceva decât să faciliteze legăturile dintre universităţile româneşti şi cele din Japonia.Dacă până acum am mers în Asia, iată că de data aceasta, mergem în Japonia, un lucru minunat pentru Universitatea din Craiova. Ideea acestei colaborări cu lumea japoneză ne frământă de multă vreme, de când am încercat să înfiinţăm o specializare de limbă şi literatură japoneză la Facultatea de Litere, nu am reuşit.Sunt convinsă că acest parteneriat va deschide noi posibilităţi de colaborare cu Universităţile japoneze şi poate într-o bună zi, această iniţiativă a Facultăţii de Litere de a deschide învăţământul filologic şi către limbile rare, chineză, japoneză.Este un prim pas, sperăm ca în urma acestei vizite să putem semna acordurile bilaterale instituţionale între Universitatea din Craiova şi cele prezente astăzi (nr.ieri) aici şi să oferim cadrul şi spaţiul necesar acestor schimburi de cadre didactice, cercetători şi studenţi. Deja avem o experienţă, colegul nostru, Cătălin Ghiţă, profesor la Facultatea de Litere are un doctorat în Japonia, în literatură comparată. Avem şi o carte pe care a scris-o despre experienţa sa, ştim multe lucruri despre Japonia, aşteptam ca studenţii japonezi şi colegii noştri, profesori să vină la Universitatea din Craiova şi să colaboreze foarte strâns cu noi. Sunt convinsă că va dechide piste interesante şi generoase de colaborare. Este deschisă colaborarea tuturor studenţilor de la toate specialităţile şi facultăţii Universităţii,avem domenii interesate care credem că pot oferi multe lucruri din punct de vedere al cercetării dar şi al aportului didactic pentru profesorii din Japonia. Preocuparea pentru studiile interculturale la noi în Universitate este de lungă durată, pentru că, cultura noastră este aproape de Bulgaria, fosta Iugoslavia, unde trăiesc etnici români.
A declarat Cristiana Teodorescu, prorector
Şi vicepreşedintele ARJEŞ, prof. Emil Oprescu, a spus că schimbul de experienţă va fi benefic pentru ambele părţi.
Scopul vizitei de astăzi este realizarea unui parteneriat între Asociaţia Română-Japoneză de Educaţie şi Ştiinţă (ARJEŞ), cu două mari universităţi din Japonia.Acest proiect presupune un schimb academic cu publicaţii în Japonia, cât şi în România, profesorilor universitari, studenţilor urmând ca după o perioadă de doi ani să se realizeze şi un schimb de studenţi români în Japonia, dar şi cei din Japonia în România, precum şi de sprijinirea profesorilor masteranzi şi doctoranzi în Japonia.
Emil Oprescu, preşedinte Asociaţie
Colaborarea între Universitatea din Craiova şi cele două universităţi din Japonia a fost pornită şi pentru a familiariza studenţii japonezi cu alte culturi.
Există o oarecare reticenţă din partea studenţilor japonezi în a călători şi a merge să studieze în străinătate.Am ales această Universitate întrucât încurajează schimbul interinstituţional şi între culturi, credem că este un punct de plecare pentru a-i determina pe studenţii noştri să meargă să studieze în străinătate.Sper ca această colaborare va putea influenţa felul de a gândi, atât al nostru, al oamenilor din Japonia, cât şi al studenţilor şi reprezentanţilor României.
A declarat unul dintre profesorii de la Universitatea din Japonia