Conform unei tradiţii care împlineşte 14 ani, Târgul Gaudeamus Craiova revine în foaierul Teatrului Naţional. Evenimentul oficial de deschidere are loc astăzi de la ora 12.00. Ediţia din 2015 a Târgului Gaudeamus Craiova, numărul 85 în seria târgurilor Gaudeamus, este organizată de Radio România prin Centrul Cultural Media Radio România şi Radio Oltenia – Craiova. Preşedintele de onoare al Târgului Gaudeamus Craiova va fi, în premieră, Gabriel Coşoveanu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Craiova.
Cu o suprafaţă de peste 330 mp de standuri, cu 10% mai mult decât la ediţia precendentă şi 82 de evenimente anunţate, Târgul Gaudeamus Craiova se anunţă a fi cel mai fastuos de până acum.
Anunţarea oficială a deschiderii Târgului de carte de la Craiova a fost făcută, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, unde au fost prezenţi Gabriel Coşoveanu, preşedintele Uniunii Scriitorilor – filiala Craiova, Alexandru Mogoşeanu, managerul Radio România Oltenia Craiova şi Ioana Lădaru, redactor şef la Radio România Oltenia Craiova.
Sunt aici ca şi garant al unei desfăşurări impecabile a evenimentului, aşa cum sunt convins că s-a remarcat în fiecare an. Târgul de carte Gaudeamus Radio România vine încă o dată să confirme menirea noastra şi vă asigur că va fi un târg mult mai imprtesionant decât în anii anteriori.
A declarat Alexandru Mogoşeanu, managerul Radio România Oltenia Craiova
“Cărţile fac totul posibil”
În cadrul conferinţei de presă, preşedintele de onoare al Târgului, Gabriel Coşoveanu, a afirmat că acest eveniment este unul important pentru urbea noastră. El mai spune că activitatea se leagă direct cu toate tipurile de educaţie şi chiar dacă nu totul se află în cărţi, ele pot face totul posibil. În concepţia preşedintelui Uniunii Scriitorilor, filiala Craiova, popoarele educate trăiesc mai bine.
Impactul Târgului Gaudeamus este tot mai vizibil şi este important şi pentru urbea noastră şi aceste lucruri reverberează, ceea ce nu poate fi decât îmbucurător. Această activitate de care vorbim aici are legătură profundă cu educaţia. Are legătură şi cu educaţia preuniversitară şi cu studenţii noştri şi cu viitorii cetăţeni pe care îi vrem mai responsabili. Aceasta este o metodă de a-i responsabiliza, dacă le punem o carte în mână şi dacă strecurăm un îndemn mai discret, mai direct să o citească. Sigur, nu este totul în cărţi, dar cărţile fac totul posibil. O carte face sensul, iar sensul face viaţa. Nu cred că sunt vorbe mari câtă vreme ne dăm seama că atunci când vorbim de ranking la anumite ţări, despre nivelul de trai al unei populaţii, totul se duce în fond la discuţia despre nivelul de educaţie al acelui popor. Popoarele needucate trăiesc mai rău şi deplâng acest lucru şi popoarele educate trăiesc mai bine.
Acţiunile de cultură “îl trag de mânecă pe cetăţean”
Gabriel Coşoveanu a mai subliniat în discursul său faptul că presa este cea care îl poate trage de mânecă pe cetăţean şi îl poate culturaliza. Preşedintele onorific al Târgului Gaudeamus Craiova, a vrut să transmită că prin evenimentele culturale oamenii trebuiesc îndemnaţi către instituţiile de cultură şi trebuie să le fie implementată ideea de a deschide o carte.
Lucrurile se pot remedia pentru cei care pornesc cu handicap sau sunt popoare mici. Şi despre poporul român s-a formulat dilema cum că suntem un popor mic situat geopolitic în mod nefericit. Suntem un popor mic, dar cu o cultură mare sau suntem pur şi simplu o populaţie numeroasă care se ocupă de lucruri mărunte? Noi suntem aici pentru a încuraja preocuparea unui popor mic, mare, nu contează, unui popor care în permanenţă a avut ce spune, să-i încurajăm preocupările spre cultura înaltă. Ne dorim să îndreptăm oamenii spre locurile care se numesc muzee, spre posturile de radio care nu fac concesii comercialului, spre posturile TV, spre publicaţiile de cultură sau spre cotidiene care se ocupă prioritar de creşterea acestui nivel al cetăţeanului. Dacă nu te ocupi de cetăţean el va rămâne undeva paralel cu lucrurile culturale, aspect despre care ştim că nu îl va deranja prea tare. Şi atunci intervine radioul, intervine un târg de carte, intervin discuţiile de cultură, intervine presa şi îl trage de mânecă pe cetăţean că nivelul lui în toate felurile va spori dacă el îşi va intensifica de orice fel contactele cu cartea. Este important să o deschidă, să o răsfoiască şi s-ar putea să rămână adict la ea.
Gabriel Coşoveanu
Gabriel Coşoveanu a mai spus că oferta de cărţi, de anul acesta, este una mare. Târgul, din acest an, oferă de la cărţi de beletristică până la cărţi de informatică şi chiar cărţi pentru copii. “Este o gamă pentru toţi. Sunt practic de toate pentru toţi, numai cititorii sau potenţialii cititori să calce pragul târgului şi vor avea ce vedea”, spune pre?edintele onorific al Târgului Gaudeamus.
Pe cititori sau pe potenţialii cititori îi aşteaptă un mediu prietenos şi cald, ei trebuind să fie deschişi către cultură.
Noutăţile Târgului
Ioana Lădaru, redactor şef la Radio România Oltenia Craiova a prezentat, ieri, în cadrul conferinţei de presă, câteva dintre noutăţile târgului. Potrivit acesteia, ediţia 2015 a Târgului Gaudeamus Craiova a bătut mai multe recorduri, unul din ele fiind numărul de expozanţi prezenţi în acest an.
Sunt recorduri absolute în ceea ce priveşte numărul de expozanţi. Sunt 64 de expozanţi reuniţi în 40 de standuri amenajate în incinta Teatrului Naţional „Marin Sorescu”din Bănie. Sunt 82 de evenimente editoriale, lansări de carte, dezbateri. Sunt, de asemnea, în acest an, cele mai multe evenimente din toate cele 13 ediţii precedente ale târgului. Avem chiar şi participanţi noi. O editură şi două asociaţii din Craiova, au hotărât, în urma punctajelor obţinute la târgurile anterioare, să participe pentru prima dată, în acest an, la târgul de la Craiova.
A declarat Ioana Lădaru, redactor şef la Radio România Oltenia Craiova
Cărţile se întorc acasă
Potrivit organizatorilor, în cadrul Târgului Gaudeamus Craiova, eveniment organizat de Radio România vor fi reluate câteva dintre proiectele tradiţionale.
Unul dintre proiecte se intitulează “Cărţile se întorc acasă”, campanie care are ca principal obiectiv constituirea, prin donaţii din partea expozanţilor şi a vizitatorilor, a unui fond de carte. Beneficiarii acestor donaţii vor fi bibliotecile unor comunităţi subfinanţate din acest punct de vedere. Acest proiect continuă o tradiţie care durează de la primele ediţii ale Târgului Internaţional Gaudeamus (Coşul Târgului). De la relansarea sa sub acest nume, în 2010, aproape 110.000 de volume au îmbogăţit patrimoniul unor biblioteci care nu mai primiseră de foarte mult timp fonduri pentru achiziţii.
Vom face în acest an în cadrul târgului două puncte de colectare. Suntem în discuţie cu mai mulţi parteneri pentru a hotârî destinatarul volumelor, dar împreună cu Clubul Rotary vom amenaja un al doilea stand de colectare în cadrul târgului, colectare de carte pentru copii. Cărţile respective vor merge la copii cu dizabilităţi, la copii defavorizaţi.
A mai adăugat Ioana Lădaru
O altă noutate a târgului, de anul acesta, o reprezintă prezenţa caricaturistului Gogu Neagoe, care le va realiza caricaturi personalităţilor care vor trece pragul foaierului Teatrului Naţional Marin Sorescu.
Tot ca noutate, caricaturistul Gogu Neagoe va fi, în acest an, la târgul de carte de la Craiova. Pe tot parcursul târgului va realiza caricaturi ale personalităţilor care vor vizita târgul, vor participa la evenimentele noastre şi în momentul în care se vor realiza aceste caricaturi nu le vor primi fiecare la momentul respectiv. Noi vom face o expoziţie, după ce se va termina târgul, şi abia după ce expoziţia respectivă va fi vernisată fiecare îşi va putea lua acasă şi va păstra ca amintire de la târgul de cartea această caricatură.
Ioana Lădaru
Premiile Târgului Gaudeamus Craiova
La finele târgului de carte de la Craiova vor fi acordate mai multe premii, după cum urmează:
*Trofeele Gaudeamus (acordate editurilor- locurile 1,2 şi 3) şi Cea mai râvnită carte a Târgului, premii decernate prin votul publicului exprimat prin completarea unor chestionare distribuite în rândul vânzătorilor pe întreg parcursul Târgului.
*Trofeele Presei – decernate jurnaliştilor pe secţiunile presă scrisă, radio şi TV, tot prin votul publicului.
*Premiul Educaţia – decernat unei instituţii de învăţământ în semn de apreciere a modului de promovare a ofertei sale educaţionale la Târgul Gaudeamus.
*Premiul Miss Lectura, acordat celei mai frumoase cititoare prezente la Târg, de către organizator şi Casa de Modă Ilinca.
*Premiile Tombolei Gaudeamus, constând într-un sistem audio oferit de Uniunea Scriitorilor din România- filiala Craiova şi două tablete oferite de Rotary Club Craiova. Câştigătorii vor fi stabiliţi prin tragerea la sorţi a chestionarelor de vot, care va avea loc sâmbătă la ora 17.00.