Universitatea din Craiova are în derulare şi va mai desfăşura nenumărate parteneriate cu mediul de afaceri. De-a lungul timpului, au fost oferite burse de către companii pentru studenţi, stagii de practică, proiecte de voluntariat. Ieri, la Casa Universitarilor a avut loc Seminarul “Strategii de dezvoltare a parteneriatului dintre mediul universitar şi mediul economic la care au participat peste 20 de reprezentanţi ai companiilor care se află în parteneriat cu Universitatea din Craiova, şi instituţii regionale printre care şi ADR SV Oltenia şi Camera de Comerţ şi Industrie Dolj.
În strategia Universităţii din Craiova, una din axele prioritare este dezvoltarea relaţiilor de colaborare cu mediul socio-economic, iar prin intermediul acestui eveniment s-au pus bazele unor viitoare colaborări şi au fost consolidate cele existente. Se doreşte să se stabilească un dialog între mediul universitar şi reprezentanţi ai mediului economic, astfel încât studenţii să fie formaţi profesional, ca să corespundă cerinţelor angajatorilor.
Centrul INCESA, deschis în curând
Colaborarea între mediul socio-economic şi cel universitar este foarte puternică. Colaborarea se desfăşoară pe mai multe planuri, atât pe plan educaţional, cooptăm în consiliile profesorale la realizarea planului de învăţământ de la licenţă şi master, reprezentanţi ai principalelor companiilor din zonă, să adaptăm aceste planuri care să corespundă cerinţelor dumneavoastră. S-au creat poli de competitivitate împreună cu mai multe instituţii din regiunea Sud-Vest Oltenia.Universitatea este implicată în trei proiecte de cercetare, dezvoltare, inovare. În semestrul II, Infrastructura de cercetare în ştiinţe aplicate construită lângă Facultatea de Energie Electrică, va fi pusă în funcţiune, avem o dotare de excepţie în aceste laboratoare, vă aşteptăm să folosim în comun această infrastructură pentru proiecte comune de cercetare. Din acest an, Universitatea este parteneră într-un consorţiu, entreprise european network-reţea europeană a întrepinderilor împreună cu ADR S-V Oltenia şi Camera de Comerţ. Prin acest proiect sprijinim întreprinderile mici şi mijlocii, creşterea competitivităţii în domeniul stabilirii unor parteneriate cu cei din afara ţării.
A declarat Dan Popescu, prorector Cercetare ştiinţifică şi relaţii cu mediul economic
Student, azi! Profesionist, mâine!
De asemenea, prin POSDRU 2007-2013 se derulează proiectul IMPULS-Imbunătăţirea procesului de inserţie pe piaţa muncii a studenţilor din domeniile tehnic / economic / medical veterinar (IMPULS ).
Prin proiectul IMPULS, 150 de studenţi de la Universitatea din Craiova, vor fi ajutaţi să se integreze mai uşor pe piaţa muncii. Aceştia vor beneficia de programe integrate de orientare, consiliere profesională şi practică. Obiectivul general al proiectului este Facilitarea tranziţiei de la şcoală la viaţa activă prin furnizarea de servicii de consiliere şi orientare profesională pentru un număr de 10.000 studenţi înmatriculaţi în învăţământul superior tehnic/economic/medical veterinar. Proiectul vizează corelarea sistemului de formare profesională iniţială cu nevoile pieţei muncii prin crearea oportunităţilor de participare a 10.000 de studenţi pe o piaţă a muncii flexibilă, inclusivă şi având un efect pozitiv pe termen lung pentru studenţi prin crearea unui program integrat de orientare şi consiliere profesională, stagii de pregătire practică, sistem de comunicare şi relaţionare dintre studenţi şi potenţialii angajatori.
Suntem parteneri într-un proiect, în care Universitatea din Craiova, alături de alte 7 universităţi, atât specializate cât şi compozite, încearcă să apropie profilul absolvenţilor de aşteptările pieţei muncii.Cunoştinţele muncii reprezintă unele dintre paliere, însă partea de cultură organizaţională, de raportarea la o anumită structură şi un anumit mod de funcţionare propriu companiilor necesită neapărat o revizuire a modului în care desfăşurăm stagiile de practică şi de elaborarea a lucrărilor de licenţă.Trebuie să avem în vedere nu numai capacitatea noastră, aşteptările angajatorilor, ci şi profilul absolvenţilor, modul în care sunt în stare să-şi identifice punctele forte, să şi le valorifice, punându-şi în evidenţă individualitatea. Poate că în acest palier avem multe contribuţii de adus prin intermediul Centrului de Consiliere şi Orientare în carieră, unde abordarea poate să fie atent pilotată de către dumneavoastră.
Prof.univ.dr.ing. Leonardo Geo-Mănescu, preşedintele Senatului Universităţii din Craiova
Anagajatorii prezenţi au spus că sunt disponibile pentru sudenţii Universităţii din Craiova diferite programe de practică. Au participat diverse firme printre care, Pirelli, Lugera & Makler, Prysmian Cabluri şi sisteme, Ford, Cez Distribuţie.
Marilena Alecu, şef departament politici regionale şi comunicare, ADR SV Oltenia, a amintit direcţiile pe care s-au dezvoltat Universitatea din Craiova şi mediul de afaceri.
Am desfăşurat o activitate de marketing regional, ADR s-a preocupat de pregătirea actualei perioade de programare 2014-2020, am fost alături de Universitatea din Craiova şi ei de noi, fie că au făcut parte din grupurile de lucru regionale, fie că împreună suntem parte a consorţiului regional pentru învăţământ profesional şi tehnic sau din comitetul local de dezvoltare a parteneriatului social.Ca prima prioritate, în toate aceste strategii, creşterea competitivităţii economice a regiunii este văzută ca principala direcţie de acţiune.
Marilena Alecu