Proiectul “Personalităţi marcante din istoria Basarabiei şi Timocului”, la final

Redactia
6 Min Read
Proiectul „Personalităţi marcante din istoria Basarabiei şi Timocului” a ajuns la final.
Vineri, în sala Dinu C.Giurescu, au fost amintite o parte dintre personalităţile marcante ale celor două comunităţi istorice. 
De asemenea au participat liderii studenţilor basarabeni şi timoceni, preşedintele Asociaţiei Studenţilor Basarabeni din Craiova, Ion Cobâsenco şi George Petrovic, şef Departament pentru Relaţii Interne din cadrul Asociaţiei Studenţilor Timoceni. Au făcut un bilanţ al întâlnirilor pe care le-au derulat şi au spus că vor da curs altor iniţiative, o serie de proiecte care să promoveze cultura, tradiţia, istoria provinciilor româneşti, celor din sudul Dunării, dar şi celor dintre Nistru şi Prut.
La ultima dezbatere publică din cadrul proiectului au luat parte şi Ionuţ Stroe, deputat, dar şi Cosmin Vasile, consilier judeţean Consiliul Judeţean Dolj.
Cosmin Vasile a spus că îi va sprijini pe studenţii basarabeni şi timoceni cu tot ceea ce au nevoie.
 
În ultima perioadă chiar am avut tangenţe cu Republica Moldova, pentru că în calitatea mea de director al Zonei Metropolitane Craiova, am avut de curând o vizită, am fost introduşi de către Guvernul României-Ministerul Dezvoltării printr-un parteneriat prin care să-i sprijinim pe fraţii noştri din Republica Moldova. Ei sunt în faza de preaderare la Uniunea Europeană, este un fel de tutorat şi cu asistenţă la guvernul francez, acum se dezvoltă şi se încearcă să se creeze o legislaţie adaptată la normele U.E, se creează regiuni de dezvoltare cum sunt şi la noi şi pe acest model am avut vizita unui vice-ministru şi Ministerul Dezvoltării din Republica Moldova. Am trecut şi prin Serbia şi am fost surprins că imediat cum treci graniţa şi mai departe în Croaţia era imposibil să nu găseşti oameni care să nu vorbească limba română.Vă voi sprijini în tot ceea ce vă veţi propune.
Cosmin Vasile
 
Ionuţ Stroe i-a îndemnat pe studenţi să se implice mai mult şi să îşi apere interesele şi drepturile, şi de ce nu să se avânte în lumea politică.
 
Activitatea pe care o fac în mare parte este legată de politica externă, afaceri europene, de reprezentarea ţării în Consiliul Europei şi bineînţeles în plan naţional, de Guvernul României. Vă spun că am două idei, tot ceea ce transmit este în nume personal, nu vreau să angajez politic partidul din care fac parte. Români, de oriunde, Timoc, Moldova şi chiar de aici din ţară, tineri, care acum sunteţi studenţi, oameni care manifestaţi interes pentru astfel de dezbateri e timpul vostru, trebuie să mergeţi şi să vă implicaţi în zona decizională a instituţionalului românesc. O să mă aplec mai mult pe problema Republicii Moldova, dar cu toţii trebuie să vă implicaţi pentru că ţara are nevoie de voi şi nu sunt vorbe mari. Peste tot pe unde trecem, acolo unde suntem este bine să ne susţinem interesele şi drepturile. Nu are niciun sens să ne lamentăm că trăim perioade grele, momente dificile pentru societăţile din care facem parte şi este bine să acţionăm. Aş vrea ca voi să fiţi mare parte din personalităţile care le evocă următorii. Vă dau argumentele, motivele pentru care ar trebui să faceţi pasul către zona politică, către mediul sociativ, orice fel de mijloc care ar putea să amplifice sau să multiplice mesajele şi bineînţeles interesele legitime ale voastre şi drepturile pe care trebui să le susţinem cu toţii. Cu referire la Moldova, există această tendinţă a tuturor românilor, dar se manifestă cu predilecţie în Republica Moldova, de a te lamenta tot timpul şi a spune cât de greu este. Părerea mea, că noi românii, dar şi moldovenii avem tendinţa de a demoniza anumite persoane publice sau politice şi de a arunca toate frustrările în zona aceea, şi în acelaşi timp de a idolatriza şi a investi toată încrederea în fel de fel de personaje politice care merită sau nu încrederea noastră. Nu e timpul pentru astfel de lucruri, este vorba de o analiză limpede şi obiectivă a situaţiei care se găseşte în Moldova, în momentul de faţă, urmare a unui vot public.Votul public este cel mai simplu şi la îndemână instrument de a testa şi a lua în considerare voinţa poporului. Moldova, ca orice alt stat democratic, respectă şi pune la prim rang voinţa publicului. Ce s-a întâmplat, în această toamnă, cum anticipam, votul public a dat o anumită configuraţie politică a parlamentului. Această configuraţie politică, am dus o dată cu ea momentul de dificultate maximă. Nu s-a desprins din punctul meu de vedere, nici o formă suficient de puternică la nivelul posibilei majorităţi parlamentare pentru a da o direcţie rapidă şi clară a Moldovei. Trebuie urgent să reformeze statul şi să ofere moldovenilor acea perspectivă pentru a le da încrederea să meargă mai departe.
Ionuţ Stroe
Share This Article