Administraţie europeană-predictibilitate şi siguranţă

Redactia
6 Min Read
Cetăţenul trebuie să se afle în centrul acţiunilor administraţiei publice, iar municipalitatea şi mediul de afaceri local trebuie să se afle într-un permanent dialog, pentru ca oraşul să se poată dezvolta. Asta ne-a declarat, într-un interviu în exclusivitate, noul viceprimar al Craiovei, Dan Daşoveanu.
 
Cetăţeanul trebuie să se afle în centrul acţiunilor reprezentanţilor administraţiei publice locale şi tot ceea ce facem să fie pentru a-i creşte nivelul de trai, de a îmbunătăţi condiţiile habitatului,  siguranţa, astfel încât să se simtă mândru că locuieşte în acest oraş. Trebuie să introducem “normalul” în fiecare dintre punctele de intersecţie între cetăţean şi administraţia locală. Asta însemnând informarea periodică a cetăţenilor asupra tuturor acţiunilor întreprinse de primărie, informarea despre problemele reale care există şi fixarea în timp a unor ţinte, care să fie îndeplinite, astfel încât cetăţenii Craiovei să ştie unde vrea administraţia craioveană să ajungă peste şase luni, peste 12 luni, peste 24 luni.
Dan Daşoveanu, viceprimar Craiova
Policlinica Buna Vestire Craiova
 
“Dialogul cu agenţii economici, important pentru economia oraşului”
 
Noul viceprimar al Craiovei promite deschidere totală şi speră la un dialog permanent cu cetăţenii muncipiului, dar şi cu mediul de afaceri.
 
Agenţii economici care au activităţi în Craiova ar trebui să se organizeze într-o formă astfel încât să aibă reprezentare. În momentul de faţă nu există un organism reprezentativ, să zicem pentru două mii de firme. Ar trebui să îşi aleagă o formă de organizare, oricare ar fi aceea, măcar pe ramuri de activitate,  pentru că ne dorim să purtăm un dialog cu ei, să avem întâlniri periodice. Ne dorim astfel de parteneri de discuţii care să vină cu propuneri de dezvoltare. De exemplu, dezbaterea aceea despre buget care are loc în fiecare an, pe care legea ne impune să o facem publică, după cum aţi văzut calitatea ei este redusă. Visul meu este ca, înainte cu două luni de zile înainte de această dezbatere publică la care participă cetăţenii, adică atunci când se creează bugetul, să avem totuşi un dialog cu reprezentanţii mediului de afaceri ca să estimăm care sunt aşteptările lor din punct de vedere fiscal pentru anul următor, dacă ei prevăd o creştere a cifrei de afaceri şi dacă pot să susţină un impozit mai mare, ori dacă prevăd scăderi să menţinem impozitele la fel. Este foarte important să avem discuţii cu mediul de afaceri atât pe domeniul fiscal, cât şi pe cel investiţional. Este foarte important pentru economia oraşului ca ei să vină să discute cu noi, noi vom avea în permanenţă uşa deschisă.
Dan Daşoveanu, viceprimar Craiova
 
“Raportul Curţii de Conturi, nu trebuie să ne sperie”
 
Raportul Curţii de Conturi care a arătat greşeli mari în administrarea oraşului şi a mai multor instituţii din subordinea Primăriei Craiova, greşeli ce au produs găuri uriaşe în bugetul municipalităţii, Dan Doşoveanu spune că este necesar să se încerce prevenirea unor astfel de erori.
 
După analiza, pe fiecare punct în parte, a raportului Curţii de Conturi vom vedea care sunt sugestiile Curţii de Conturi. În perioada imediat următoare aş vrea să folosesc latura de consiliere şi prevenţie a activităţii Curţii de Conturi. Vreau să existe un dialog, un schimb instituţional de documente între Primărie şi Curtea de Conturi, astfel încât, conform legii de organizare a Curţii de Conturi, să beneficiem şi de consiliere şi de prevenţie din parte dânşilor. Nu trebuie să ne sperie aceste rapoarte. Arată unde s-a greşit şi ce trebuie remediat, este normal să se recupereze pierderile, dar în acelaşi timp este foarte bine dacă am putea să dezvoltăm partea aceasta de prevenţie care nu se face aproape deloc în România.
Dan Daşoveanu, viceprimar Craiova
 
Străzile, mai bune la sfârşitul anului?
 
Poate cea mai arzătoare problemă a craiovenilor, străzile pline de gropi, va fi curând rezolvată, susţine viceprimarul Dan Daşoveanu. Acesta spune că străzile din Craiova vor arăta mult mai bine la sfârşitul anului. 
 
În primul rând se vor finaliza cele trei mari bulevarde Râului, Caracal, care s-a terminat, mai există mici deficienţe ce vor fi remediate, Bariera Vâlcii şi vom continua cu Calea Bucureşti, după ce se finalizează lucrările la calea de rulare a tramvaiului. După ce vor fi încheiate lucrările la Centrul Istoric, strada Kogălniceanu va intra imediat în reabilitare. La sfârşitul anului vom avea gata şi parcarea subterană de la Teatru şi, încetul cu încetul, se va decongestiona şi traficul. Acum şi cetăţenii trebuie să înţeleagă că nu întotdeauna pot parca maşinile exact lângă instituţiile unde au treabă.  Trebuie să accepte să meargă pe jos din parcarea subterană, unde maşinile lor vor fi în siguranţă, şi să treacă prin centrul vechi, o plimbare plăcută, până să ajungă în locul în care au treabă.
Dan Daşoveanu, viceprimar Craiova
Distribuie acest articol