Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj şi-a deschis braţele pentru două expoziţii ce promovează cultura şi tradiţia Olteniei, “Straie populare în miniatură” şi“Dolju-n bucate” , . Vizitatorii au putut admira frumuseţea portului tradiţional prin expoziţia costumelor populare care se pot păstra vii doar în miniatură şi s-au delectat cu bucatele tradiţionale de la Bârca.
Două dintre localităţile Doljului, Giurgiţa şi Bârca, îşi păstrează, încă, obiceiurile şi investesc în cultură pentru a păstra vie şi autentică culoarea tradiţiilor din cele mai vechi timpuri.
Vreau să le mulţumesc administraţiilor celor două localităţi, Bârca şi Giurgiţa, pentru faptul că investesc în cultură şi că au ajuns la concluzia că este important să etalezi ce este al tău, să vorbeşti despre autentic, despre tradiţie, indiferent din ce mediu vine acest autentic. Avem două expoziţii într-una singură, este vorba despre expoziţia Mihaelei Tomescu, “Straie în miniatură” şi“Dolju-n bucate.
A spus Amelia Etegan, manager Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj
40 de păpuşi îmbrăcate în costume populare
Expoziţia “Straie în miniatură” prezintă 40 de păpuşi îmbrăcate în costume populare elementele autentice a costumelor ce nu au mai putut fi recondiţionate, iar Mihaela Tomescu le-a dat viaţă prin această expoziţie.
Mihaela Tomescu face acest lucru cu mare talent, tot ceea ce vedeţi aici sunt elemente de costum popular tradiţional din costume care nu au mai putut fi recondiţionate, iar Mihaela le-a dat viaţă prin aceste păpuşi. Se vede foarte bine cât este de talentată, se vede foarte bine câtă muncă este în spatele acestor păpuşi şi nu cred că sunt singurele pe care le are. Expoziţia de păpuşi o punem la cale, încă de anul trecut, şi vreau să mergem cu acestă expoziţie mai departe. Am mai avut expoziţii pe care le-am dus pe galeria pietonală de la Aeroportul Craiova şi acelaşi lucru aş vrea să se întâmple şi cu aceasta.
Amelia Etegan, manager CJCPCT Dolj
Expoziţia mea cuprinde un număr de 40 de păpuşi îmbrăcate în costume populare, îndeosebi din zona Olteniei, zona Sibiului. Am această pasiune de câţiva ani. Iubesc costumul popular, este moştenirea noastră din străbuni, el ne repreezintă în întreaga lume şi face parte din lada de zestre a românilor. Prin această expoziţie vreau să transmit tradiţia portului naţional, valoarea, frumuseţea şi varietatea lui.
A spus Mihaela Tomescu
Nu sunt de mult în funcţie, sunt la primul mandat, dar prima dată când am venit în funcţie le-am spus că le acord tot sprijinul atât Centrului de Creaţie, cât şi ansamblului, cât şi căluşarilor, tot ce se poate pentru a merge mai departe pe urmele tradiţiei şi culturii. De curând am reuşit şi am lansat monografia satului care este foarte voluminoasă şi sperăm noi că am cuprins tot ce se întâmplă, cu jocuri, cu tradiţii, cu căluşi, toate obiceiurile satului nostru. Fără localnici se pierde tradiţia, lor li se datorează tot.
Viky Bonea, primarul satului Giurgiţa
“Nu putem să vorbim despre viitor, dacă nu ne cunoaştem trecutul, nu ne cunoaştem valorile”
Sarmale-n foi de viţă, ardei ciuşti, pâine-n foi minţită, preparate din peşte, murători, gogoşi sunt doar câteva din bucatele tradiţionale ce reprezintă arta culinară din această zonă.
Fiecare minoritate din localitatea Bârca a avut câte un preparat specific pe care vizitatorii l-au putut degusta.
Localităţile de aici au ceva în comun, şi în ceea ce priveşte dansul popular şi în ceea ce priveşte tradiţia şi gastronomia. Vreau să le mulţumesc celor de la Bârca pentru că au vrut să facă această expoziţie a Doljului în bucate, care se dovedeşte a fi un proiect extraordinar pentru că vorbeşte despre arta culinară de la noi de aici, de la Dolj. Se spune despre noi oltenii că nu avem mâncare ca în Ardeal şi în Moldova, dar uite că avem mâncare mai ca în Ardeal şi în Moldova. Avem lucrurile noastre care nu au fost scoase la iveală, pe care nu s-a pus preţ pâna acum. Să încercăm să facem din acest proiect ceva care să vorbească depre arta culinară doljeană şi despre tradiţia în arta culinară. Un astfel de proiect reuneşte oameni din diverse medii, oameni care vor să facă ceva pentru tot ceea ce înseamnă cultură, tradiţie, autentic, identitate. Nu putem să vorbim despre viitor dacă nu ne cunoaştem trecutul, nu ne cunoaştem valorile.
Amelia Etegan, manager CJCPCT Dolj
La Bârca sunt cinci minorităţi, minoritatea romă, minoritatea albaneză, minoritatea sârbă, minoritatea bulgară şi minoritatea greacă, şi am încercat să luăm de la fiecare minoritate câte un specific. Vreau să mulţumesc în mod deosebit celor din vatra satului că au fost alături de mine, oameni simpli care au venit să mă ajute. Aş vrea ca şi Consiliul Local Bârca să se implice mai mult şi aş vrea să continuăm aceste proiecte.
Margareta Josceanu
La sfârşit, căluşarii din Giurgiţa au prezentat un moment artistic din tradiţia lăsatului de post, intitulat “Hei, roata”. Tradiţia spune că la fiecare poartă se face focul, iar fetele nemăritate sunt strigate peste foc pentru a se mărita. După ce se termină petrecerea, pe uliţele satului se văd grămezi, iar acolo unde grămada este mai mare, acolo a fost satul.