Primăria comunei Leu primeşte 80.000 lei din fondul de rezervă al bugetului propriu al Consiliului Judeţean Dolj. Banii sunt necesari pentru lucrări de decolmatare şi reprofilare a două canale de desecare. Satul Zănoaga, din comuna Leu, a fost puternic afectat de inundaţiile de anul trecut.
Apoximativ 600 de gospodării, ce cuprind un număr de 1.200 de persoane, se află în situaţia de a nu avea de unde să bea apă. Mai mult decât atât, apa este foarte periculoasă pentru copii.
Situaţia durează, de la sfârşitul anului trecut, de când ISU Dolj merge regulat cu autospecialele pentru a alimenta cetăţenii cu apă. În ajutorul localnicilor au venit şi cei de la Crucea Roşie, care au distribuit, de mai multe ori, sticle cu apă plată pentru locuitorii din Zănoaga.
Acest eveniment care s-a produs în satul Zănoaga a dat peste cap pe toată lumea pentru că a apărut un fenomen care nu a mai fost prezent decât la inundaţiile din jurul anilor 1970. Pânza de apă freatică a crescut atât de mult încât a pătruns în toate casele, pivniţele, în toate grupurile sanitare, în toate fântânile. Ei au cerut un miliard, dar am zis să o ducem undeva la 80.000.
A declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa
Prefectul de Dolj, Sorin Răducan, a afirmat că situaţia în Zănoaga este una de urgenţă şi că se încearcă remedierea siuaţiei.
Este adevărat că în localitatea Leu ne confruntăm cu o situaţie de urgenţă, mai exact în satul Zănoaga. Noi am convocat Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă, la solicitarea Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă, prin Ordin al Prefectului am constituit o comisie care s-a deplasat în localitate. Am fost şi eu personal, însoţit de factori de decizie de la nivelul societăţilor care trebuiau să intervină în zonă. Apa din pânza freatică este la un nivel foarte ridicat, fântânile nu mai pot fi utilizate acolo, am trimis şi o comisie de la DSP. Ei mi-au confirmat că apa nu este potabilă şi nu este bună nici măcar pentru animale. Am hotărât să vaccinăm cetăţenii din Zănoaga. Primarul a făcut demersuri şi la noi la Prefectură şi la Consiliul Judeţean, la Ministerele de resort şi, cred eu, la acest moment, Primăria este depăşită de capaciatea de a gestiona această situaţie. De accea, un sprijin din partea Consiliului Judeţean ar fi bine venit. Din informaţiile pe care le deţin, domnul primar al comunei Leu, face demersuri ca în cursul anului 2015 să se reuşească cumva, să poată fi demarată o investiţie pentru apă şi canalizare. Din ce am văzut acolo, nu cred că situaţia se poate aduce la normal în timp scurt. Noi, prin ISU Dolj, la solicitarea primarului, de câte ori s-a cerut s-au dus cisterne cu apă. Prin intermediul Crucii Roşii am dus apă plată, în specia, pentru elevii şi sugarii din satul Zănoaga. Am primit un sprijin şi de la directorul ANIF, dânsul ştia problema, ne ajută cu utilaje în zona respectivă. Problema este pentru carburanţi şi celelalte analize care se fac acolo, e vorba şi de o situaţie topo a terenului, pentru că dacă vom avea un an la fel de ploios ca 2014, situaţia poate reveni.
Sorin Răducan, prefect de Dolj
Primarul Iulian Cristescu, a declarat, încă de la începutul lunii, pentru Ediţie Specială că se încearcă introducerea unui sistem de apă potabilă în localitate.
În acest moment, prioritatea noastră este introducerea apei în sistem centralizat în Zănoaga, proiect, deja, aprobat la Ministerul Dezvoltării Regionale. Suntem în faza în care vom trece la licitaţie în vederea încheierii unui contract cu un operator-constructor care, la finalul anului 2015, să facă să curgă apă la robinet şi în satul Zănoaga. Era o necesitate obiectivă pe care eu am adus-o în atenţia administraţiei publice centrale şi judeţene. Acest necaz prin creşterea pânzei freatice la nivelul solului, inundarea solului şi anexelor gospodăreşti, i-a determinat pe cei cu funcţie de conducere să analizeze această nevoie, deoarece apa a ajuns la nivelul solului. Mai are un lat de palmă şi iese din fântână. Şi în anii 1970, 1972 a fost o situaţie similară, ba chiar de mai mare amploare decât acum. Au fost inundaţii în toată ţara, atunci, şi din cauza ploilor abundente, de la vremea respectivă, au picat şi câteva case. Unii dintre localnici au înţeles atunci şi şi-au astupat pivniţele. Între timp, au intervenit şi ei negativ împotriva naturii, astupând canalele de desecare. O parte dintre ei, nici acum, nu a înţeles situaţia ca să intervină. Stau şi aşteaptă ca autorităţile să facă totul sau cineva să vină să le mai facă anumite lucruri. În aceste zile, cu soare, i-am antrenat, i-am pus la muncă şi le-am demonstrat că împreună putem să facem ceva mai mult. Niciodată nu trebuie să aştepte ca o singură persoană sau o autoritate să vină să le rezolve problema. Fiecare trebuie să se mai şi gospodărească.
A spus primarul
Iulian Cristescu reclama atunci că ANIF-ul nu respecta ordinul prefectului.
Sunt foarte nemulţumit, acum, că cei de la ANIF nu s-au ţinut de promisiune. Ei nu-şi rezolvă problema în canalele principale, care încă nu sunt decolmatate, în acest moment, şi îmi este frică de apa pe care o ducem noi în ele să nu se întoarcă înapoi. Promisiunea lor a fost că, de astăzi (n.r. ieri), vor avea utilaje în zonă şi nu sunt. De fapt, nu respectă ordinul prefectului.
A adăugat primarul Iulian Cristescu