În Secţiile audio-video şi American Corner ale Bibliotecii Aman pot fi găsite mai multe tipuri de documente. Este un spaţiu primitor unde, pubicul larg poate asculta muzică clasică, jazz, muzică populară veche românească, dar şi a altor popoare, iar pe rafturi se regăsesc şi cărţi electronice şi audio-video.
Cei care păşesc în Secţia audio-video şi American Corner, aflată chiar la parterul instituţiei culturale, au oportunitatea să regăsească înregistrări vechi, care nu se mai găsesc pe piaţă şi poate unele dintre ele nici pe internet.
În această secţie sunt mai multe tipuri de documente, diferă de cele din alte secţii, în primul rând prin suportul pe care sunt făcute înregistrările. Secţia a început să achiziţioneze discuri de ebonită şi apoi de vinil, în special cu muzică clasică, a fost o perioadă când majoritatea craiovenilor asculta muzică clasică şi împrumutau, de aici, discuri cu muzică, poezie, teatru, poveşti. Atunci erau câte cinci-şase exemplare pentru un titlu, tocmai pentru că se împrumutau acasă. După anii ‘90, suportul înregistrărilor a început să se schimbe, au apărut casetele audio şi video, iar apoi cd-urile şi dvd-urile. Mai nou, au apărut bluray-urile. Asta demonstrează cât de repede a evoluat tehnologia într-un timp relativ scurt. Cele mai multe discuri sunt într-adevăr cu muzică clasică şi muzică populară. Avem o colecţie impresionantă de muzică populară din perioada dinainte de ‘89, muzică populară de valoare, folclor autentic, foarte apreciate de cei care au plecat de mai mult timp din ţară şi când se întorc vin să asculte muzică populară şi chiar să îşi noteze cuvintele melodiilor populare. Nu este aşa de mare cererea, este ocazională, nu în fiecare lună, dar atunci când vine cineva ştie exact ce vrea. Îi punem la dispoziţie discul. De exemplu, avem concertul de vioară şi orchestră de Dumitru Capoianu, a fost împrumutat săptămâna trecută de cineva de la Filarmonică ca să-l asculte înainte de a-l concerta. De regulă, toate aceste înregistrări sunt folosite mai ales de cei care lucrează în domeniu. Este foarte important pentru un muzician să asculte şi alte interpretări.
Carmen Tica, bibliotecară
Utilizatorii pot învăţa o limbă străină, la Biblioteca „Aman”
Persoanele care vor să înveţe o limbă străină, pot merge la Biblioteca „Aman” pentru a beneficia de aceste cursuri.
Şi pe discurile de vinil şi pe casetele audio şi pe cd-uri avem cursuri de limbi străine. Pentru a veni în sprijinul celor care vor să-şi însuşească o limbă străină, au fost achiziţionate cursuri pentru limbi străine audio şi mai nou audio-video sau interactive pe calculator.Avem cursuri pentru toate limbile de circulaţie europeană, engleză, italiană, germană, franceză, spaniolă, dar şi alte limbi, cum ar fi portugheză, greacă, japoneză, olandeză. Pot fi redate aici cursurile respective, avem combine muzicale cu căşti audio.Este bine să înveţi o limbă străină pentru că poţi să îţi găseşti mai uşor un job, poţi să te informezi din mai multe surse, ai o disponibilitate mult mare să găseşti ceea ce doreşti. Aş menţiona că există cerere pentru limba bulgară şi limba sârbă şi nu găsim în comerţ cursuri pentru aceste limbi, deşi sunt vecinii noştri.
Ne spune Carmen Tica, bibliotecară
Lecţii interactive
Ca documente digitale, avem şi lecţii interactive de geografie, fizică, chimie, care pot fi folosite ca material didactic de către profesori pentru că experimentele redate acolo nu necesită neapărat laborator, ele pot fi urmărite pe ecran, sunt destul de intuitive şi se pot urmări diverse experimente fără a fi efectiv într-un laborator al experimentelor. Internetul oferă multe posibilităţi de informare, prin accesarea unor site-uri de muzică, dar foarte multe au valoare de document, chiar dacă nu sunt atât de cerute este suficient să putem răspunde cerinţele unui cititor şi noi ne declarăm mulţumiţi. Biblioteca nu trebuie să meargă pe achiziţia numai a documentelor sau a înregistrărilor cerute la un moment dat, ea achiziţionează şi pentru viitor. Au valoare de document pentru că reprezintă publicaţiile dintr-o anumită perioadă de timp.Cele mai vechi înregistrări, cele pe discuri de vinil sunt din 1957.
Carmen Tica
Cărţile electronice şi audio-bookuri, eficiente şi pentru persoanele cu probleme de vedere
În ultima perioadă am achiziţionat foarte multe cărţi electronice şi audio-bookuri. Audio-bookurile se ascultă, avem pentru copii audio-book cu carte, copii care au probleme de vedere pot să asculte lectura, iar alţii pot să citească. Avem o fetiţă care are probleme de vedere şi îi împrumutăm aceste cărţi audio ca să-şi menajeze ochii.Am vrea să ştie cât mai mulţi craioveni despre această posibilitate, audio-bookurile vin în sprijinul celor care au probleme de vedere, dar pot fi folosite şi de oamenii obişnuiţi, care pot avea o altă activitate şi să asculte lectura unei cărţi, aşa cum ascultă, de exemplu, o emisiune la radio. Cărţile electronice sunt înregistrări pe CD, care se citesc prin intermediul unui alt dispozitiv, calculator, e-reader, tabletă.
Carmen Tica
E-library-biblioteca virtuală a Statelor Unite ale Americii
Cu ajutorul unui user şi a unei parole, oricine poate să acceseze biblioteca virtuală a Departamentului de Stat a Statelor Unite, dar doar din spaţiul American Corner. E-library este o bibliotecă virtuală care cuprinde documente în format electronic, peste 60 de baze de date din toate domeniile de activitate.
În plus, în încăperea unde îşi au locul mii de documente de bibliotecă, la American Corner şi Audio-video cei care doresc să lucreze în linişte se bucură de bunăvoinţa doamnelor bibliotecare care îi primesc cu braţele deschise.
În această secţie avem cărţi relativ noi, după anul 2006 până în zilele noastre, pentru că fac parte din colecţia American Corner. În plus, aici pot să acceseze e-library, această bibliotecă virtuală a Departamentului de Stat a S.U.A. care oferă înregistrări şi informaţii din toate domeniile, dar numai din acest spaţiu îl pot accesa. Aici există posibilitatea de a lucra în echipă, noi oferim posibilitatea, fără să deranjeze prea mult pe ceilalţi, ca aceia care vor să lucreze la un proiect, materiale, documentare pot să folosească laptopul de la noi, sau laptopul personal, avem internet wireless şi pot să folosească evident şi cărţile din depozitul bibliotecii.
Carmen Tica