Autorităţile române au aprobat modelul formularului medical pe care tinerii cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani vor trebui să îl prezinte la comisiile locale de recrutare-încorporare pentru a fi înrolaţi în caz de război.
Modelul certificatului medical, care va fi eliberat de medicii de familie, a fost publicat anul trecut in Monitorul Oficial.
Ordinul de aprobare a certificatului face trimitere la o lege din 2006, care spune că, la declararea mobilizării şi a stării de război sau la instituirea stării de asediu, îndeplinirea serviciului militar în calitate de militar în termen ori rezervist concentrat/mobilizat devine obligatorie pentru bărbaţii cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani.
În România există peste 2,1 milioane de bărbaţi cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani, potrivit datelor de la recensământul din octombrie 2011. Ordinul a fost publicat în contextul crizei existente în Ucraina, conform zf.ro.
Părerile sunt împărţite
Doljenii nu prea par deloc încântaţi că ar putea să fie chemaţi sub arme.
Nu cred că este o idee prea bună. Am făcut o facultate, avem o altă viaţă. Una era să facem armata la 18 ani şi alta este acum. Dacă, prin absurd, m-ar chema în armată, probabil aş fi printre primii care ar muri, pentru că nu ştiu să mânuiesc o armă, nu ştiu să fac nimic din ceea ce ar trebui. De asta este armata profesionistă. Chiar nu cred că ar avea nevoie de noi.
A afirmat Mircea Apostol, de 31 de ani, din Craiova
Nici cei tineri nu prea agrează această variantă.
Dacă voiam să fac armata o făceam deja. Nu cred că se va ajunge la război şi momentan cred că este o glumă proastă. Suntem tineri, avem o viaţă înainte şi nu cred că noi, cei care nu am făcut armata, putem să ajutăm cu ceva.
A declarat Cosmin Alexandru, de 19 ani, din Craiova
Sunt şi alţii, care vor accepta orice situaţie în care vor fi puşi.
Sper să nu înceapă niciun război în România, pentru că nu ar fi bine pentru nimeni. Dacă se va impune, mă voi prezenta, pentru că nu am încotro.
A punctat Alin Vasile, 25 de ani, din Craiova
Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a semnat la sfârşitul lunii trecute un decret privind măsuri suplimentare pentru desfăşurarea mobilizării parţiale în 2015, urmând ca acestea să fie examinate de Guvern, după ce numeroase persoane au încercat să se sustragă recrutării în armată în cadrul celui de-al patrulea val de mobilizare declanşat la 20 ianuarie, relatează publicaţia ucraineană Zerkalo nedeli.
Astfel, preşedintele ucrainean a dispus Executivului să studieze reglementarea legislativă a călătoriilor în străinătate în cazul cetăţenilor încorporabili în cadrul mobilizării parţiale. În virtutea acestui decret, persoanele aflate în evidenţa comisariatelor militare ca recrutabile ar urma să nu poată ieşi din ţară fără un permis special eliberat de instituţiile respective.