Scriitorul Laurian Stănchescu a lansat un apel către Sanctitatea Sa, Papa Francisc pentru a se ruga pentru sufletul sculptorului Constantin Brâncuşi. Aceasta, în condiţiile în care, pe 19 februarie se marchează 139 de ani de la naşterea marelui artist
“Sanctitatea Voastră!
Pe 19 februarie este ziua de naştere a “Patriarhului Sculpturii Moderne,” Constantin Brâncuşi, artistul care a sacralizat în opera sa alfabetul şi mesajul Divinităţii, învăţându-i pe oameni că înţelepciunea Cărţii Sfinte este Abecedarul Creaţiei.
Artistul creştin Constantin Brâncuşi a cântat treizeci de ani în strana Bisericilor lui Dumnezeu, iar lucrările sale sunt imnuri evanghelice care consfinţesc împletirea Spiritului Sfânt cu cel uman, aceasta fiind revelaţia deplină a înţelesului Creaţiei.
Noi îl sărbătorim în România şi în străinătate, formând “CERCUL INTERNAŢIONAL BRÂNCUŞI” prin împletirea mâinilor noastre în acest simbol care reprezintă perfecţiunea şi dragostea omagiului nostru.
Sanctitatea Voastră! Vă rugăm în numele României, rugaţi-vă pentru sufletul lui Constantin Brâncuşi, şi l-a dat pe pământ străin, binecuvântaţi-i sufletul neliniştit şi neodihnit, cu el a strigat de pe patul de moarte către ţara sa iubită!
Binecuvântaţi!”
Este apelul lansat către Papă de Laurian Stănchescu, membru titular, Uniunea Scriitorilor din România, Preşedinte, Fundaţia Ideea Contemporană
Pe 19 februarie în mai multe oraşe din ţară, dar şi în afara graniţelor va fi organizat “Cercul lui Brâncuşi”. În semn de omagiu, românii sunt chemaţi să îşi dea mâna şi să formeze un cerc, Cercul lui Brâncuşi.
Pe 19 februarie este ziua de naştere a “Patriarhului şi Părintelui Sculpturii Moderne”, Titanul din Hobiţa, Constantin Brâncuşi. Acest gorjean ne-a dus în universalitatea lumii şi ne-a înrudit cu Dumnezeu. Iubiţii mei români şi compatrioţi, neam frumos, vă rog ca în această zi din calendarul românesc, să facem “CERCUL BRÂNCUŞI” în locurile unde trăim, împreună cu prietenii, rudele şi apropiaţii. Începând de la un singur om cu braţele împreunate în cerc, până la toţi românii din ţară şi din străinătate, “CERCUL BRÂNCUŞI” să se aprindă ca o torţă spirituală fără precedent! Dragi români de pretutindeni, prindeţi-vă de mâini şi să aducem un omagiu celui care a făcut din România o mitologie! Atitudinea noastră este esenţială, noi suntem onoarea sau dezonoarea României!
Laurian Stănchescu, organizatorul evenimentului
Până în prezent s-a confirmat organizarea evenimentului la Oradea, Giurgiu, Constanţa, Chişinău, dar şi în Viena şi Santa Monica.
Oltenii, aşteptaţi să răspundă provocării
Dacă românii din alte părţi ale ţării sau ale lumii demonstrează un interes pentru acest simbol al naţiunii noastre, de la olteni se aşteaptă şi mai mult. Aceasta pentru că sculptorul Constantin Brâncuşi s-a născut pe meleaguri olteneşti, la Hobiţa, Gorj.
La Craiova, în timp ce lucra ca ucenic, şi-a făcut cunoscută îndemânarea la lucrul manual prin construirea unei viori din materiale găsite în prăvălie. Brâncuşi au urmat cu bursă la Şcoala de Arte şi Meserii din Craiova, şcoală pe care a absolvit-o în 1898.
De la Masa tăcerii, Poarta sărutului şi Coloana fără sfârşit din Târgu Jiu, până la replica sculpturii Domnişoara Pogany de la Craiova, realizată în anii ’50, în matriţa lui Constantin Brâncuşi, de către Octavian Moşescu, un fost ucenic al sculptorului, oltenii au cu ce se mândri. Operele sculptorului, lăsate nouă moştenire ne-au făcut şi ne fac cunoscuţi în lumea întreagă.
Haideţi să îi aducem un omagiu pentru aceasta şi să formăm şi noi “Cercul Brâncuşi”, pe 19 februarie, la ora 14- ora propusă de organizatori.