Ana Maria Ose este elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu“ din Târgu Jiu, iar toamna viitoare o va găsi în Anglia, acolo unde a fost admisă la liceu. „Bromsgrove School“ este un liceu de lângă oraşul britanic Birmingham, acolo unde tânara a depus un dosar de intenţie. Liceul din Birmingham nu este însă singurul la care fata a fost admisă, ea mai fusese acceptată la alte două, dar aceasta a considerat că este cel mai potrivit pentru ea.
Tânăra va fi înscrisă direct în clasa a XII-a, chiar dacă, acum, este în clasa a X-a.
O să fac ultimii doi ani acolo. În Anglia, sistemul educaţional preuniversitar are o durată de 13 ani, dar eu o să intru direct în clasa a XII-a, pentru că mi se va echivala clasa a XI-a.
A spus Ana Maria
Ana Maria a avut de ales între un liceu din Canterbury, unul de lângă Londra şi unul din apropierea oraşului Birmingham. Tânăra este elevă în clasa a X-a la liceul „Ecateria Teodoroiu”, dar în Anglia va trece direct în clasa a XII-a.
În Marea Britanie, eleva va avea parte de un sistem de învăţământ diferit.. Ana Maria va studia biologie, chimie şi franceză la nivel înalt, şi engleză, matematică şi psihologie la nivel standard. După liceu, eleva vrea să rămână în Anglia ca să studieze medicina.
Foarte mulţi fac facultatea de medicină cu perspectiva de a lucra în străinătate pentru că sunt câştiguri mai bune, dar o parte din ei pleacă şi din timpul liceului cu perspectiva de a urma o facultate şi de a rămâne acolo. Probabil că învăţământul românesc este mai puţin pragmatic şi este bazat pe teorie. Or, occientalii şi viaţa au demonstrat că trebuie mai mult pragmatism în perioada asta de liceu şi de şcoală generală, lucru care învăţământului românesc îi cam lipseşte.
A spus profesoara de chimie a Anei, Raveca Manta
Paşi de urmat
Eleva din Târgu Jiu a povestit paşii pe care i-a urmat pentru a fi admisă la aceste trei licee.
Se întocmeşte un dosar cu fişele matricole, iar activităţile extraşcolare contează foarte mult. La început, se susţine un examen la Consiliul Britanic din Bucureşti, într-o sală cu camere video. Partea eliminatorie este un interviu- face to face-, cu directorul liceului. După ce reuşeşti să treci de examen şi se aprobă dosarul cu fişele matricole, primeşti un loc provizoriu, iar la final trebuie să faci o vizită la liceul respectiv.
A spus Ana Maria
Ea a depus dosarul în septembrie anul trecut, a susţinut examenele, iar după două luni a fost admisă, trebuind apoi să aleagă unde va vrea să studieze.
Examenele au fost ca un fel de teză. Nu pot să spun că subiectele au avut un nivel ridicat de dificultate, dar au fost cuprinzătoare. Am susţinut examen la matematică, engleză şi la o altă disciplină, în funcţie de profilul ales. Am fost admisă la trei licee.
A explicat Ana Maria