Au pierdut ajutorul social din cauza animalelor

Redactia
7 Min Read
Peste 200 familii din Dolj au pierdut banii pe care îi primeau de la Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) pentru că nu au declarat numărul total de animale pe care le deţineau în gospodărie. Aceste familii primeau ajutor social, dar aceşti bani îi primeau în mod ilegal. Oamenii nu aveau voie să crească în curte mai mult de două vaci, un cal, peste trei porci şi nu mai mult de cinci oi sau capre. Au creat statului prejudicii de peste 300.000 lei.
 
Din acţiunea care o facem în fiecare an privind verificarea bazelor de date cu APIA, Agenţia de Şomaj, persoane care au ajutor de şomaj, cu Casa de Pensii prin intersectarea bazelor de date depistăm persoane care nu declară corect veniturile. În acest moment, am definitivat persoanele care au beneficiat de venitul minim garantat în perioada din ianuarie 2013-1 noiembrie 2013, am depistat familiile care nu au declarat numărul de animale pe care le aveau. Controlul l-am demarat anul trecut, a durat foarte mult, patru luni, am lucrat la acest program împreună cu Direcţia Sanitar Veterinară care a transmis situaţia cu efectivele de animale înregistrate la doctorii veterinari şi am stabilit, chiar acum, după luna ianuarie am transmis debite de 369.877 lei, asta înseamnă în bani vechi trei miliarde şase sute. Acestea sunt prejudiciile, şi sunt în total 220 familii în această situaţie. Dacă aveau mai mult de două bovine, peste o cabalină, peste trei porci, peste cinci oi sau capre ei nu mai aveau dreptul la ajutor social. Întrucât deţineau peste acest număr pe care vi l-am transmis, le-am constituit debite, bineînţeles pe baza situaţiei primite de la Direcţia Sanitar Veterinară. Trebuie să înapoieze aceşti bani, la cei care sunt în plată le oprim o treime din ajutor lunar până la concurenţa sumei, iar ceilalţi trebuie să vină la casieria instituţiei să achite aceste debite.
A declarat Marius Simcelescu, director Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială Dolj (AJPIS)
 
De cealaltă parte, doljenii spun că dacă au două vaci nu înseamnă că te îmbogăţeşti, pentru că întreţinerea animalelor este costisitoare. 
 
Doar pentru lucerna pe care o mănâncă în iarnă am dat 25 de milioane (lei vechi). Nu toţi facem producţie pentru vânzare de lapte şi brânză. Dar dacă asta e legea.
Ne-a declarat un doljean.
 
De asemenea, la nivelul judeţului Dolj, în anul 2014 s-au înregistrat 14.000 de asistaţi social, mai puţini decât în anii anteriori, după cum afirmă directorul AJPIS Dolj.
 
Vă prezint raportul statistic pe 2014, îl avem complet în ceea ce priveşte numărul beneficiarilor. Vorbim de numărul plăţilor care s-au făcut pe anul 2014. La alocaţia de stat 117.684 copii iau alocaţie de stat. Beneficiază de alocaţie de plasament 777 familii cu copii în plasament. Alocaţia de susţinere a familiilor se acordă persoanelor care nu au venituri sau au sub 530 lei pe membru de familie, 11.733 beneficiază de această alocaţie. Indemnizaţia de creşterea a copilului avem 3.234, 90% sunt mame, restul au optat şi soţii. La stimulentul de inserţie sunt 920 persoane, adică persoane care s-au angajat în timp ce beneficiau de indemnizaţie de creştere a copilului, sunt în plată în continuare. Ajutoare sociale (venitul minim garantat) 14.000 de familii, aici au mai scăzut faţă de cifrele pe care le aveam în ani anteriori. Am avut şi beneficiari de ajutoare de încălzire la energie termică-15.500 familii, la gaze naturale – 4.160 familii, iar la încălzire cu lemne 23.000 familii.
A precizat Marius Simcelescu
 
De asemenea, în 2014 s-au găsit 298 familii care beneficiau de ajutor social, dar aveau depozite bancare. Nu trebuie să aibă în bănci sume mai mari de 3.000 lei în cont.
Cei care beneficiază de ajutor social, trebuie să anunţe orice modificare privind componenţa familiei şi a veniturilor în termen de 15 zile lucrătoare. 
Venitul minim garantat reprezintă o formă de asistenţă socială şi se asigură prin acordarea unui ajutor financiar lunar.
 
Stabilirea dreptului la ajutorul social se realizează, de către primari, prin dispoziţia acestora bazată pe cererea şi documentele doveditoare depuse de solicitant, precum şi pe ancheta socială efectuată de serviciul de specialitate, iar plata dreptului se va aproba prin decizia directorului agenţiei teritoriale pentru prestaţii sociale;
Au dreptul la venit minim garantat familiile şi persoanele singure, cetăţeni români. Termenul familie desemnează soţul şi sotia sau soţul, soţia şi copiii lor necăsătoriţi, care au domiciliul ori reşedinţa comună prevăzută în actele de identitate şi se gospodăresc împreună. Se consideră familie şi persoana care locuieşte împreună cu copiii aflaţi în întreţinerea sa şi se află în una dintre situaţiile, este necăsătorită; văduvă; divorţată; al cărei soţ/soţie este declarat/declarată dispărut/dispărută prin hotărâre judecătorească; nu a împlinit vârsta de 18 ani şi se află în una dintre situaţiile prevăzute mai sus.
Nivelul lunar al venitului minim garantat este de: 125 lei pentru o persoană singură; 225 lei pentru familiile formate din 2 persoane; 313 lei pentru familiile formate din 3 persoane; 390 lei pentru familiile formate din 4 persoane; 462 lei pentru familiile formate din 5 persoane; câte 31 lei pentru fiecare altă persoană peste numărul de 5 persoane, care face parte din familie.
Share This Article