Şanse de reintegrare şcolară pentru tinerii care au renunţat la studii

Redactia
5 Min Read
Tinerii olteni care au abandonat şcoala sau sunt pe cale de a renunţa la studii vor beneficia de servicii integrate prin intermediul cărora educaţia să le dea o nouă şansă către o viaţă mai bună pe plan profesional. Astfel, Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt a implementat proiectul “Educaţia-şansa mea pentru o nouă viaţă”, prin care se doreşte reintegrarea în sistemul de educaţie a tinerilor care nu au urmat învăţământul obligatoriu, întrucât au părăsit şcoala timpuriu.
 
De asemenea, tinerii vor beneficia de cursuri care să le dezvolte competenţele antreprenoriale pentru a le fi mai uşor să se integreze apoi pe piaţa muncii. Scopul primordial al proiectului este de a preveni abandonul şcolar, iar  cei care, deja, au decis să întrerupă studiile vor fi îndrumaţi să se întoarcă la şcoală.
În localităţile din judeţul Olt, Slatina, Corabia, Caracal, Piatra-Olt se vor înfiinţa patru telecentre-spaţii publice dotate cu cel puţin două aparate telefonice, două calculatoare conectate la Internet şi un fax, în cadrul căruia utilizatorii pot iniţia şi primi apeluri telefonice locale, naţionale şi internaţionale şi utiliza poşta electronică.
 
Proiectul este finanţat prin mecanismul financiar pentru spaţiul economic european, principalele fonduri vin din Norvegia, Islanda, Liechtenstein. Sunt implicate patru şcoli din judeţul Olt, şcolile reprezintă locurile unde se desfăşoară activităţile. Proiectul vine în sprijinul întregii comunităţi din Corabia, Caracal, Piatra-Olt, Slatina. Grupul ţintă al proiectului îl reprezintă 210 tineri cu vârste cuprinse între 16-29 ani, dintre aceştia 75 au abandondat şoala şi 135 sunt cu risc crescut de abandon şcolar. Se vor înfiinţa telecentre pentru cei 75 şi cluburi de muncă pentru cei 135, unde îşi vor dezvolta competenţele antreprenoriale şi vor fi învăţaţi să-şi deschidă o afacere pe cont propriu, si să găsească nişte mijloace ca să se integreze pe piaţa muncii.
Mirela Paraschiv, purtător de cuvânt ISJ Olt
 
Contractul a fost semnat pe 16 ianuarie, are o durată de 16 luni.
 
Acum avem activităţile de management preliminare implementării proiectului, trebuie să amenajăm spaţii, facem achiziţii, instruirea persoanelor ce se vor ocupa de aceşti tineri.
A precizat Felicia Man, inspector şcolar general ISJ Olt
 
Lecţii la distanţă
 
Se numesc telecentre pentru că este vorba de o aparatură cu totul şi cu totul nouă, pentru şcolile din judeţul Olt. De exemplu, dacă profesorul susţine o lecţie la Slatina, există posibilitatea ca elevii din celelalte trei centre să participe şi să interacţioneze cu profesorul respectiv ca şi cum ar fi în Slatina. Aparatura permite legătura în timp real cu cele patru telecentre.
Mirela Paraschiv, purtător de cuvânt ISJ Olt
 
Tinerii vor fi consiliaţi de către profesori şi educatori, îngrijitori, lucrători sociali, asistenţi sociali, psihologi. 
În urma proiectului se vor angaja patru tineri aflaţi în situaţii de risc.
 
Inspecţie tematică în prima zi a semestrului al doilea la şcolile din Olt
 
Inspectorii şcolari din Olt încep de săptămâna aceasta şi inspecţiile tematice care presupun verificarea documentelor manageriale şi documentele cadrelor didactice şi corelarea acestora cu cerinţelor Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar. (ARACIP).
 
Evaluăm îndeplinirea standardelor de calitate, folosim ca suport standardele aflate în pilotare în proiectul ARACIP. Aceleaşi obiective le vom viza în inspecţia tematică. Vizăm aspectele legate de asigurarea calităţii procesului de predare, învăţare, evaluare, ne vom focaliza atenţia pe îmbunătăţirea rezultatelor elevilor la evaluarea naţională şi bacalaureat. Inspecţia la clasă se realizează după un anumit grafic pe care îl afişam luni, (n.r.astăzi) sunt şcoli care nu au mai avut inspecţii de ceva timp şi am considerat că este necesară o astfel de verificare.
A precizat Felicia Man, inspector şcolar general ISJ Olt
 
De asemenea, Felicia Man a precizat că mai trebuie efectuate o serie de investiţii la nivelul şcolilor din Olt. La Palatul Copiilor „Adrian Băran” din Slatina, din cartierul Eugen Ionescu, este nevoie de bani pentru finalizarea sălii de festivităţi, restul lucrărilor fiind deja terminate. 
 
Suntem preocupaţi de investiţiile pe care vrem să le realizăm în şcoli. Vrem ca anul şcolar viitor să prindă judeţul Olt cu mai multe şcoli cu autorizaţie sanitară de funcţionare. Vrem să continuăm şi să finalizăm investiţia de la Palatul Copiilor care este finalizat în mare proporţie, mai avem nevoie de fonduri pentru finalizarea sălii de festivităţi a Palatului Copiilor.
A precizat Felicia Man
Share This Article