Numărul cazurilor de viroze respiratorii înregistrate în judeţul Dolj a scăzut săptămâna trecută. Insitutul Cantacuzino a confirmat, însă, patru cazuri de gripă. Între bolnavi se află şi copii, după cum arată datele Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj.
În săptămâna 5/2015, s-au înregistrat 1.622 cazuri de IACRS, 841 cazuri de pneumopatii acute şi 4 cazuri de gripă (2 cazuri la grupa de vârstă 5 -14 ani şi 2 cazuri la grupa 15 – 49 de ani ) confirmate de Institutul Cantacuzino, cu virus gripal tip AH3(2 cazuri) şi B(2 cazuri). Numărul total al cazurilor de viroze respiratorii înregistrat în aceasta săptămâna (2465) este mai scăzut faţă de valoarea înregistrată în săptămâna anterioară (2.621 cazuri) şi se încadrează în evoluţia multianuală. Rata incidenţei în populaţie a cazurilor de IACRS a fost 233,62‰oo, a pneumopatiilor a fost de 121,13,iar a gripei de 0,28‰oo. Ponderea spitalizărilor din numărul total de cazuri a fost 11,10%. Deoarece morbiditatea înregistrată se află în intervalul aşteptat şi există dovada circulaţiei de virusuri gripale în populaţie, caracterizăm săptămâna prin activitate gripală sporadică.
DSP Dolj
Medicii reamintesc faptul că sezonul rece favorizează apariţia unor boli intercurente, aşa numite boli de sezon, dar şi acutizarea unor boli cronice preexistente.
Bolile de sezon includ guturaiul, virozele respiratorii, pneumopatiile, gripa şi alte afecţiuni acute din sfera ORL. Ele pot surveni în orice anotimp, dar incidenţa lor este crescută, în acest sezon, tocmai din cauza aerului rece care favorizează scăderea imunităţii locale şi generale a organismului şi creşterea circulaţiei germenilor.
DSP Dolj
Pentru a preveni îmbolnăvirea, trebuie, în primul rând, să avem o igienă personală corespunzătoare. De asemenea, persoanele bolnave trebuie izolate şi trebuie evitate colectivităţile. Importantă este şi folosirea batistei sau şerveţelului de unică folosinţă în cazul strănutului sau tusei, precum şi spălatul mâinilor cu apă caldă şi săpun după strănutat sau tuse.
Trebuie să ne îmbrăcăm adecvat temperaturilor de afară, iar încăperile în care stăm trebuie bine aerisite.
O alimentaţie sănătoasă care să includă multe fructe şi legume cu aport crescut de vitamine este, de asemenea, necesară.
În plus, medicii recomandă vaccinarea drept “cea mai importantă metodă de prevenire a infecţiei şi în special a complicaţiilor datorate infecţiei gripale”.