La amfiteatrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj au avut loc ieri alegeri pentru noul Birou Executiv al Consiliului Naţional al Elevilor, mandatul 2015-2016. Consiliul Naţional al Elevilor(CNE) este structura reprezentativă a elevilor la nivel naţional, promotor al proiectelor şi programelor care încurajează dezvoltarea personală a elevilor,voluntariatul şi implicarea în comunitate.
Ieri, reprezentanţii elevilor din opt regiuni ale ţării, printre care şi regiunea Sud-Vest Oltenia, s-au adunat la Craiova pentru a vota noul preşedinte al Consiliului Naţional al Elevilor (CNE), secretarul Departamentului de Organizare Internă şi a secretarului Departamentului Educaţie şi Comunicare (relaţii externe), care, alături de preşedinţii celor opt regiuni, vor forma noul Birou Executiv al Consiliului Naţional al Elevilor, mandatul 2015-2016.
Depolitizarea sistemului de învăţământ, bani pentru proiecte de infrastructură şcolară, rampe în şcoli pentru elevii cu dizabilităţi, printre doleanţele elevilor
Elevii vor depolitizarea sistemului de învăţământ, mai multă finanţare pentru proiectele de reabilitare, de infrastructură a şcolilor. Aceştia vor să existe şi rampe în şcoli pentru elevii cu dizabilităţi. De cele mai multe ori, lipsesc cu desăvârşire. Aceştia au mai pus pe tapet şi alte drepturi care vor să le primească, educaţia obligatorie să fie gratuită; să existe un cadru legislativ prin care şcolile să poate finanţa activităţile şcolare şi extraşcolare ale elevilor. Mai vor, să se creeze o structură care să sprijine elevii, părinţii şi profesorii în problemele pe care le au şi le-au exprimat prin reclamaţii.
Mandatul de preşedinte al Consiliului Naţional al Elevilor, pentru perioada 2014-2015 a fost deţinut de Eduard Mititelu, care este şi preşedinte al Consiliului Judeţean al Elevilor Botoşani. Acesta a prezentat în deschiderea oficială a evenimentului soluţiile care ar trebui aplicate la nivelul sistemului de învăţământ preuniversitar din România pentru ca acesta să funcţioneze corect.
A fost un an greu, în care am avut multe obstacole şi am reuşit să analizăm sistemul de învăţământ, să ne stabilim aşteptări de viitor pentru acestea, să discutăm cu factorii decidenţi despre cum ar putea fi îmbunătăţit şi am găsit şi soluţii. Cred că ar fi benefic să le conştientizăm pentru a le pune în practică. Soluţiile identificate în cadrul conferinţelor şi în cadrul atelierelor sunt, pentru educaţie este necesară o finanţare mai mare chiar din partea comunităţii locale cu sume optime pentru realizarea unei educaţii de calitate, chiar stabilirea unui standard pentru finanţare, şi sprijinirea consiliilor locale ce nu-şi permit să-l menţină, sprijinirea cofinanţării ce ţine de şcoală. Unele şcoli îşi doresc să realizeze proiecte de reabilitare, proiecte de dezvoltare a infrastructurii, a proiectelor IT, dar nu beneficiază de suma necesară de cofinanţare. O a doua soluţie este aceea că trebuie să ne concentrăm nu numai pe elevii normali, ci şi pe cei care au dizabilităţi, cred că sunt destule şcoli în România care nu asigură standardele necesare, de exemplu rampe pentru aceste persoane. Programe de finanţare pentru elevii ce nu-şi permit manuale în clasele a XI-a şi a XII-a, de ce nu, să fie asigurate costurile manualelor.Un alt punct pe care îl găsim şi în strategia Biroului executiv CNE este crearea unui cadru optim ce să faciliteze digitalizarea sistemului de învăţământ, trebuie să ţinem pasul cu noile norme, cu educaţia europeană, au început aceste demersuri prin digitalizarea manualelor, dar trebuie să continue. De exemplu, în Săptămâna altfel, birocraţia ne opreşte un anumit avânt spre anumite activităţi. În noile reglementări se urmăreşte depolitizarea sistemului de învăţământ de la şcoli până la inspectorate.
Eduard Mititelu
«Vrem să reprezentăm drepturile elevilor şi la nivel internaţional»
Eduard Mititelu, a predat ştafeta lui Horia Oniţă, singurul candidat pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional al Elevilor.
Candidez la funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional al Elevilor. Va fi o procedură de sesiune electorală. Candidaţii pentru funcţiile Secretar de externe şi interne, preşedinte în Consiliul Naţional al Elevilor, fiecare are zece minute să-şi exprime punctul de vedere, viziunea, planul de acţiune prin care vrea să dezvolte organizaţia şi să reprezinte elevii în mandatul 2015-2016. Cei 43 membri ai Adunării Generale vor vota noul reprezentat al lor pentru anul 2015-2016. Experienţa mă recomandă pentru a ocupa această funcţie, fiind în Consiliul Elevilor, de trei ani, participând la numeroase Adunări Generale, aceasta de la Craiova fiind a patra la care particip, diferite conferinţe, traininguri, unde mi-am format viziunea asupra modului cum putem reprezenta elevii din România. Mi-am propus şi demersurile în vederea răspunderii la nevoile elevilor din România. Ţinem cont de nevoile elevilor, pentru că de multe ori noi ca şi Consiliul Elevilor uităm cerinţa elevilor. Ei au anumite cerinţe, dreptul la vot în Consiliul de Administraţiei al unităţii de învăţământ, neacordarea de 50 % reducere în transportul public, drepturile navetiştilor care sunt încălcate, abuzuri în şcoli şi alte sondaje din sistemul educaţional din România. Primordial, în acest mandat vreau să aderăm la structura internaţională, să reprezentăm elevii din România şi la nivel internaţional, în Europa, să creăm o colaborarea activă cu Ministerul Educaţiei Naţionale, Cercetării Ştinţifice, să ne asigurăm că drepturile elevilor sunt respectate şi astfel să contribuim la evoluţia sistemului de învăţământ din România.
A declarat Horia Oniţă, Preşedinte al Consiliului Judeţean al Elevilor Bihor şi preşedintele Consiliului Regional al elevilor Nord-Vest
La Adunarea Generală a Consiliului Naţional al Elevilor au participat şi autorităţile locale. Preşedintele CJ Dolj i-a asigurat pe elevi că le oferă tot suportul de care au nevoie pentru a se face o educaţie de calitate în România.
Între Consiliul Judeţean Dolj care este cel mai înalt for al administraţiei şi Inspectoratul şcolar Judeţean există o colaborare foarte fructuoasă care se întinde pe o perioadă de un deceniu. În fiecare an, instituţia noastră, din bugetul pe care îl are la dispoziţie, alocă importante sume de bani pentru premierea elevilor cu performanţe la învăţătură. ?i în anul şcolar precedent, 2013-2014, Doljul a avut aproape 90 de elevi care au obţinut premii la olimpiadele la care au participat, fie pe plan naţional, fie pe plan internaţional. De asemenea, judeţul nostru se poate lăuda şi cu elevii sportivi care au ocupat locuri fruntaşe în competiţiile în care s-au înscris.Este un real privilegiu să fim alături de şcoala doljeană, cu atât mai mult cu cât rezultatele pe care aceasta le înregistrează fac cinste judeţului nostru. Mărturie stau reuşitele din ultimul an şcolar, când Doljul s-a situat al doilea din ţară ca număr de medii de 10 la examenul de Bacalaureat. Anul trecut, judeţul Dolj, a avut aproape 90 de elevi olimpici şi foarte mulţi sportivi care au ocupat locuri fruntaşe în competiţiile în care s-au înscris.
Ion Prioteasa-preşedinte CJ Dolj
Georgică Bercea, inspector şef ISJ Dolj, le-a urat liderilor elevilor să găsească strategii cât mai concludente pentru a da întregii ţării oameni de calitate.
Este o mare bucurie pentru conducerea ISJ Dolj că vă aflaţi aici. Am primit cu bucurie propunerea Ministerului Educaţiei de a organiza la Craiova această adunare. Este un bilanţ pentru tinerii noştri, dar în acelaşi timp un moment de căutări pentru a veni în sprijinul educaţiei. Aş dori ca noua conducerea care se va instala în urma alegerilor să participe din plin la modernizarea şi performarea procesului educaţional, să vină cu proiecte pentru a susţine educaţia, în folosul dumneavoastră, al tinerilor şi în folosul nostru pentru învăţătură aleasă.
A declarat Georgică Bercea, inspector şef ISJ Dolj