Locuri de muncă pentru persoane care trăiesc din venitul minim garantat, pentru femei aflate în situaţii de risc, familii care au mai mult de doi copii şi familii monoparentale. Este obiectivul propus de proiectul intitulat “Promovarea economiei sociale prin noi afaceri de succes” implementat de Fundaţia Orizont.
Se vor crea trei firme, o cofetărie cu laborator propriu, o firmă de transport sanitar neasistat şi o firmă de contabilitate şi asistenţă în afaceri.
Obiectivul general constă în dezvoltarea structurilor economiei sociale în vederea îmbunătăţirii accesului egal la ocupare şi participare pe piaţa muncii pentru grupurile vulnerabile din regiunea Sud-Vest Oltenia prin activităţi generatoare de profit şi crearea de locuri de muncă.
Este un proiect pe care îl implementăm singuri, fără parteneri deoarece am considerat că venim în întâmpinarea acestor oportunităţi venite de la Uniunea Europeană şi Guvernul României cu o echipă capabilă să implementeze acest proiect, având în vedere şi experienţa anterioară a Fundaţiei Orizont. Am mai implementat încă patru proiecte POSDRU finalizate cu succes. Ne adresăm la 120 persoane aparţinând grupurilor vulnerabile, din regiunea Sud-Vest Oltenia, atât din mediul rural cât şi din mediul urban, din care: 20 de femei în situaţii de risc, 40 de persoane care trăiesc din venitul minim garantat, 30 de familii care au mai mult de doi copii şi 30 de familii monoparentale. Vom înfiinţa de la zero trei firme care vor oferi în total 19 locuri de muncă din care 13 vor fi pentru persoanele din grupuri vulnerabile. Ne-am propus să înfiinţăm o cofetărie cu laborator propriu, care va avea sediul în municipiul Craiova, o firmă de transport sanitar neasistat, pentru bolnavii de dializă în mod deosebit, cu sediul în Pieleşti şi o firmă de contabilitate, consultanţă, asistenţă personalizată în afaceri, cu sediul în Mischii. Noi dorim ca prin intermediul acestei firme să venim în întâmpinarea persoanelor din mediul rural, în mod deosebit, care doresc să acceseze fonduri europene.
Ersilia Oprescu, preşedintă Fundaţia Orizont
Persoanele din grupul ţintă vor beneficia şi de un program de consiliere şi orientare profesională – finalizat cu certificat emis de AJOFM Dolj.
De asemenea vor participa la cursuri de formare profesională pentru dezvoltarea de competenţe antreprenoriale (88 de ore: 30 ore teorie şi 58 ore practică) autorizat de Agenţia Naţională de Calificări – finalizat cu certificat recunoscut de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice şi de Ministerul Educaţiei Naţionale.
În proiect sunt incluse şi cursuri de economie socială: (12 ore) finalizate cu o diplomă de participare. Toate cursurile şi programele oferite prin intermediul acestui proiect sunt gratuite.
În luna ianuarie am început campania de informare şi înscrierea persoanelor din grupul ţintă, din regiunea Sud-Vest Oltenia dar cu focus pe judeţul Dolj, urmează ca aceste persoane să fie cuprinse într-un program de consiliere şi orientare profesională. Urmare a acestui program, ei vor primi recomandări, se vor identifica competenţele şi aptitudinile necesare pentru ocuparea unui loc de muncă, ţinând cont de locurile de muncă care se vor crea în cele trei structuri ale economiei sociale. Ulterior acestei activităţi ale proiectului vor fi angajate şi din aceste persoane, 28 vor participa la un curs de dezvoltare competenţe antreprenoriale. Vor primi şi subvenţii în cuantum de 400 de lei pentru participarea la curs. Este un curs autorizat ANC în urma căruia vor obţine atestatul recunoscut de Ministerul Muncii, Agenţia Naţională de Calificări şi de Ministerul Educaţiei Naţionale.Vor participa şi la un modul de economie socială. Vom merge în comunitate, ne adresăm actorilor interesaţi în dezvoltarea economiei sociale, am contactat deja câteva primării, în special pe cele unde intenţionăm să deschidem cele două structuri ale economiei sociale. Reprezentanţii comunităţilor locale şi oamenii în general sunt pozitivi. Oamenii sunt interesaţi să susţină orice demers care vizează accesarea de fonduri de la Uniunea Europeană. A accesa fonduri de la Uniunea Europeană înseamnă, pe de o parte, a cheltui cu grijă acei bani pe care România i-a investit în accest proces pentru că şi noi suntem parte cotizantă a bugetului U.E şi înseamnă şi creşterea nivelului de trai a bineficiarilor direcţi (cele 120 de persoane din grupuri vulnerabile, care beneficiază gratuit de toate oportunităţile oferite în proiect) şi beneficiarii indirecţi ai proiectului.Vom pune la dispoziţie şi un punct de informare unde pot să vină să solicite informaţii pentru îmbunătăţirea situaţiei şi inserţiei lor pe piaţa muncii.
Ersilia Oprescu
Proiectul se derulează din ianuarie 2015 şi până la sfârşitul acestui an, în luna decembrie. Este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritară 6 „Promovarea economiei sociale”, Domeniul major de intervenţie 6.1 „Dezvoltarea economiei sociale”.
Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 2.155.151,00 lei, din care 2.112.047,98 lei reprezintă asistenţă financiară nerambursabilă.
Fundaţia Orizont are sediul în Craiova, pe strada Unirii, nr. 26.
Fundaţia Orizont este organizaţie românească, nonprofit, având un caracter democratic, civic şi educativ înfiinţată în 1996, reconfirmată conform OG 26/2000 şi OG 37/2003. Scopul Fundaţiei este „susţinerea valorilor societăţii globale şi comunităţii europene extinse, exprimate la nivelul proceselor de reformă educaţională, socială şi culturală”.
Fundaţia Orizont are o experienţă bogată în educaţia adulţilor dezvoltând peste 15 programe de formare profesională de la înfiinţare, unele în sistem blended-learning, (învăţare mixtă) şi a finalizat cu succes patru proiecte în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.