Curtea de Apel Craiova a soluţionat, vineri, apelul declarat de Aitana Dalina Bogdan, consilieră din cadrul OIR – POSDRU – Regiunea Sud-Vest Oltenia, în dosarul în care a fost condamnată de Tribunalul Dolj la 3 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită.
Femeia a fost trimisă în judecată de procurorii DNA Craiova pentru că a cerut 512.425,08 lei, mai exact un procent de 10%, de la reprezentanţii unor firme ca să le avizeze favorabil cererile de finanţare. Judecătorii de la Curtea de Apel au decis să-i suspende femeii executarea pedepsei, în schimb aceasta fiind obligată la 80 de zile de muncă în folosul comunităţii. I s-au impus şi o serie de obligaţii pe care trebuie să le respecte.
Craioveanca Aitana Dalina Bogdan, consilier asistent la Compartimentul Verificare Proiecte Finanţate din cadrul Organismului Intermediar Regional Pentru Programul Operaţional Sectorial „Dezvoltarea Resurselor Umane” (OIR POSDRU) – Regiunea Sud – Vest Oltenia, a fost trimisă în judecată de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Craiova pentru luare de mită, în formă continuată.
Dosarul s-a înregistrat la Tribunalul Dolj pe 31 iulie 2013. În rechizitoriul întocmit la finalizarea cercetărilor, procurorii DNA Craiova au reţinut faptul că, „în cursul lunii februarie 2013, inculpata Bogdan Aitana Dalina, în calitate de consilier asistent la Compartimentul Verificare Proiecte Finanţate din cadrul OIR – POSDRU – Regiunea Sud-Vest Oltenia, a pretins, cu titlu de mită, de la reprezentanţii unor societăţi comerciale beneficiare de fonduri europene, prin intermediul managerilor de proiect (denunţători în cauză), suma totală de 512.425,08 lei (echivalentul a 116.869,54 euro), reprezentând, în general, 10% din valoarea cererilor de rambursare. Banii au fost pretinşi pentru a aviza favorabil şi cu celeritate cererile de rambursare aferente proiectelor pe care inculpata le monitoriza în exercitarea atribuţiilor de serviciu”, după cum se arată în comunicatul remis de procurorii DNA Craiova la momentul respectiv.
Pe 2 aprilie 2014, judecătorii de la Tribunalul Dolj au pronunţat sentinţa în ceea ce o priveşte pe funcţionară. Femeia a fost găsită vinovată şi a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu executare. Instanţa a obligat-o pe consilieră la plata sumei de 2.500 lei cheltuieli judiciare: Condamnă inculpata Bogdan Aitana Dalina la pedeapsa de 3 ani închisoare. Respinge acţiunea civilă formulată în procesul penal de partea civilă SC Rom Electronic Company SRL Craiova. Respinge acţiunea civilă formulată în procesul penal de partea civilă Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice – Organismul Intermediar Regional pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane – Regiunea Sud – Vest Oltenia. Obligă inculpata Bogdan Aitana Dalina la plata sumei de 2.500 lei cheltuieli judiciare către stat.
Se arată în încheierea de şedinţă a Tribunalului Dolj
Sentinţa nu a fost definitivă, astfel că inculpata a declarat apel, care s-a înregistrat pe 5 mai 2014 la Curtea de Apel Craiova. La sfârşitul săptămânii trecute, vineri, 23 ianuarie a.c., judecătorii craioveni au pronunţat sentinţa în cauză. Instanţa a admis apelul inculpatei şi i-a suspendat executarea pedepsei de 3 ani primită la Tribunalul Dolj, hotărând ca aceasta să presteze 80 de zile de muncă în folosul comunităţii:
Admite apelul declarat de inculpata Bogdan Aitana Dalina, desfiinţează în parte sentinţa penală numărul 514/02.04.2014 pronunţată de Tribunalul Dolj şi rejudecând: dispune suspendarea executării pedepsei de 3 ani închisoare sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 3 ani, conform dispoziţiilor art. 92 C. pen. În baza art. 93 alin. (1) C. pen. obligă inculpata ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Dolj, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În baza art. 93 alin. (2) lit. d) C. pen. pe durata termenului impune condamnatei să execute următoarea obligaţie: să nu părăsească teritoriul României fără acordul instanţei. În baza art. 93 alin. (3) C. pen., pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Bibliotecii Judeţene “Alexandru şi Aristia Aman” – Craiova sau în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj pe o perioadă de 80 de zile lucrătoare. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică azi 23.01.2014.
Se arată în hotărârea Curţii de Apel Craiova