Acordarea drepturilor salariale pe Legea 221 şi Legea 330, câştigate în instan-ţă, nemulţumeşte o parte dintre dascăli. Profesoarele care au devenit mămici reclamă faptul că sunt discriminate. O astfel de sesizare am primit pe adresa redacţiei.
Vă cerem ajutorul, atât eu, cât şi alte colege profesoare, aflate în aceeaşi situaţie de discriminare din partea sindicatelor, privind acordarea drepturilor salariale pentru Legea 221 şi Legea 330. Eu şi alte colege am fost în concediu de creştere copil şi nu am beneficiat de aceste drepturi băneşti! De luat au ştiut să ne ia din salariu, dar să ni-i aloce înapoi nu! Întrebarea noastră este de ce nu avem aceleaşi drepturi ca toţi ceilalţi colegi? Sau au uitat liderii să ne treacă pe liste? Fiind Titulare în învăţământ, de ce se face această discriminare, şi nu se dă ce ni s-a luat? Cu ce suntem, noi, profesoarele care am avut curajul să dăm naştere la unul sau, în cazul meu, la doi copii, mai prejos decât alţi profesori? Am cotizat la sindicat în fiecare lună, şi acum, când la toţi profesorii s-au dat aceste hotărâri, de noi au uitat! Suntem foarte revoltate! Menţionez că sunt titulară în învăţământ de 9 ani, am absolvit două facultăţi şi Master. Mă întreb cum este posibil AŞA ceva? Toţi profesorii avem aceleaşi drepturi, fiind în sistem! S-au acordat aceste drepturi şi pentru administratori, contabili, secretari ai şcolilor, mai puţin pentru noi, mămicile Titulare în învăţământ.
Prof. Cristina Gabriela Goanţă, cadru didactic la Şc. nr. 36 „Gheorghe Bibescu” Craiova
Mai mulţi dascăli nemulţumiţi au creat şi o petiţie on-line, în care cer ca „toţi profesorii, inclusiv cei care nu au intentat procese statului, să îşi recupereze diferenţele salariale pierdute prin neaplicarea legilor 221 şi 330 şi cei 25% reţinuţi din salarii începând cu anul 2010.”
Pe site-ul unde a fost publicată petiţia, mai multe cadre didactice au reclamat acelaşi lucru ca şi profesoara Goanţă:
Din neglijenţa unor lideri de sindicat sau pentru faptul că am îndrăznit să avem un copil sunt foarte mulţi profesori care nu vor beneficia de aceste diferenţe salariale. Trăim într-o ţară unde numai cei cu tupeu pot să aibă parte de dreptate, numai dacă dai cu parul (în cazul de faţă eşti un procesoman gata să mai câştige ceva) poţi să beneficiezi de ceea ce ţi se cuvine. Datoria noastră ca profesori este să educăm nu să urmărim procesele. Da, unii din noi am avut proasta inspiraţie de a naşte un copil în acea perioadă! Mi se pare nedrept ce se întâmplă cu noi, cei… uitaţi de sistemul din care facem, din păcate, parte!
Scrie o altă profesoară
Reprezentanţii sindicali ai dascălilor spun însă că acestea sunt prevederile legii.
Ceea ce am putut face, am făcut. Am mers în instanţă şi am câştigat procesele. În cazul mămicilor, trebuie precizat că nu pot primi acele drepturi pe perioada de creştere a copilului, pentru că în acea perioadă nu erau salariate ale şcolilor respective.
Ne-a declarat Constantin Rada, preşedintele FSLI Dolj
În perioada de creştere a copilului, contractul de muncă al salariatului este suspendat, iar indemnizaţia este plătită din fondul asigurărilor sociale.