Problema cardului de sănătate se menţine. Deşi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a încheiat un contract cu Poşta Română în vederea distribuirii cardurilor de sănătate, acestea nu au ajuns la toţi asiguraţii.
Distribuirea cardului naţional de sănătate, a început concomitent, pe 22 septembrie, în mai multe judeţe din ţară. În Dolj, din totalul de 452.831 carduri, Poşta a livrat/distribuit 419.000 carduri şi a returnat 33.800, adică sub 10% din total.
Multe dintre carduri nu au ajuns în posesia asiguraţilor din varii motive, precum adresa destinatarului inexistentă, adresa incompletă, persoane decedate, aflate în arest sau persoane care au refuzat cardul.
Teoretic, de la 1 februarie, ar trebui ca toată lumea să aibă card ca să poată să beneficieze de servicii medicale, dar momentan, nu s-au primit toate cardurile, iar Casele de Asigurări de Sănătate sunt cu mâinile legate fiindcă nu se ştie cui va fi pasată această sarcină şi când vor ajunge toate cardurile la beneficiari.
Astfel că se crează un cerc vicios din care nu se ştie cum se va ieşi până la urmă.
Nu se importă suficiente cititoare de carduri
Nu sunt carduri peste tot, dar nu sunt nici cititoare. Potrivit dr. Adriana Dogaru, preşedintele Societăţii Medicilor de Familie Dolj, medicii nu se opun să achiziţioneze carduri, din contră s-au conformat şi îşi doresc să le cumpere dar, nu au de unde.
Nu s-au importat suficiente cititoare, medicii nu refuză. După ce sunaţi la zece firme să vedeţi, care cât de cât are cititor, apoi mai aşteptaţi şi două luni după ce vine. Problema porneşte de la importul de cititoare nu de la noi, nu e capacitatea de producţie. De exemplu, la cel care este cel mai scump şi cel mai căutat nu pot intra în ţară mai mult de 1.000 bucăţi pe lună şi noi suntem 11.600 medici de familie pe ţară. Cel mai ieftin cititor este 80 lei şi cel mai scump 400 lei. Nu e problema pacientului, decât a medicului, dacă îi convine să se dea la o parte de la calculator pentru ca pacientul să introducă PIN-ul, sau dacă nu, atunci scoate bani mai mulţi şi îl ia pe cel care are tastatură şi ecran. Eu, de exemplu, am cumpărat un cititor căruia nu îi merge tastatura şi ecranul, deşi este pe site-ul Casei Naţionale, nu e prevăzut cu semnătura electronică, e rateu. Nu mă lasă să folosesc semnătura electronică, îl consideră intrus. În cazul acesta, trebuie să-l returnez şi să mă orientez spre alt cititor, deşi îl aveam de două luni şi stăteam liniştită.
Dr. Adriana Dogaru, preşedinte Societatea Medicilor de Familie
În Gorj, potrivit Agerpres, Directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj, Daniel Bondoc, spune că medicii vor fi sancţionaţi dacă, după 1 februarie, nu vor avea în cabinete cititoare de carduri.
Pentru cei care nu vor avea cititoarele de carduri, cea mai mare sancţiune este că tot ceea ce înseamnă servicii medicale nu vor mai fi decontate de Casa de Asigurări. Deci în momentul în care se va stabili că serviciile medicale se vor deconta numai pe baza cardului de sănătate, dacă nu vor avea aceste aparate, nu vor mai încasa banii de la noi.
A conchis Daniel Bondoc, directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj
Medicii din Dolj spun că li s-ar părea un abuz dacă reprezentanţii Casei de Sănătate nu ar aştepta să îşi cumpere toţi cititoare de carduri.
Deşi legea spune că documentul este obligatoriu din februarie, termenul a fost prelungit până în mai. Cardul rămane însă doar o componentă a platformei informatice şi va confirma prezenţa asiguratului care cere un serviciu medical, notează protv.ro.
Dintre 406 medici de familie din Dolj, un procent de 60-70% ne-am achiziţionat cititorul de card. Ar fi un abuz să nu mai primim banii de la CAS dacă nu avem cititoare, că nu scrie pe nicăieri aşa. De la 1 aprilie nu se va mai putea accesa sistemul decât cu card. Numai dacă ai cititor de card, poate fi validat. Eu am 2.400 de pacienţi pe listă, când aş putea în două săptămâni jumătate să validez atâtea? Pe măsură ce vin pacienţii vom valida cardurile şi sistemul vechi, fără card, merge în paralel, până la 1 aprilie, când într-adevăr, cine nu are card sau nu e validat nu va mai putea accesa sistemul, aşa e legea nu poate să o încalce nimeni.
Dr. Adriana Dogaru, preşedinte Societatea Medicilor de Familie
Reprezentanta medicilor de familie susţine şi ea că introducerea acestui card de sănătate nu era necesară, iar sarcina de a redistribui cardurile rămase nu le revine medicilor.
Eu cred că nu foloseşte la nimic acest card decât la accesarea sistemului de asigurare. Pacientul nu va mai beneficia de servicii medicale dacă nu-l va avea. Se răpeşte din timpul alocat pacientului dacă facem birocraţie de împărţit de carduri. Dintr-un sfert de oră care este alocat pacientului conform legii, dacă cinci minute dai cardul, mai rămân zece, dacă mai scrii şi reţeta sau ce mai faci, mai rămân cinci minute doar să-l consulţi. Nu mi se pare corect faţă de pacient să îi răpeşti din timpul în care trebuie să stai să faci anamneza şi examenul clinic.
Dr. Adriana Dogaru, preşedinte Societatea Medicilor de Familie
Date despre card. Ce trebuie să ştie beneficiarul
Cardul de sănătate primit de asigurat este inactiv. Iniţializarea cardului se va face când pacientul are nevoie de servicii medicale. După ce va intra în posesia cardului de sănătate, asiguratul îl va prezenta pentru activare la prima vizită la un furnizor de servicii medicale.
Mai exact, PIN-ul de transport al cardului naţional (0000) va fi schimbat cu un PIN personalizat, format dintr-o combinaţie de patru cifre. PIN-ul personalizat va fi introdus şi confirmat personal de către pacient. Personalizarea PIN-ului este obligatorie, altfel cardul rămâne în stare inactivă şi nu poate confirma servicii medicale în sistem.
Acest PIN va fi introdus de către asigurat ori de câte ori va beneficia de un serviciu medical pentru validarea şi, mai apoi, decontarea acestuia din fondul asigurărilor sociale de sănătate.
Cardul naţional de sănatate are inscripţionat numele, prenumele, codul de asigurat, numărul de identificare al cardului naţional de sănătate. Introducerea de date medicale pe cardul de sănătate se realizează doar la medicul de familie.
Inscripţionarea datelor suplimentare, respectiv: Grupa sanguină, Rh-ul, Diagnostic medical cu risc vital şi boli cronice, acceptul exprimat în timpul vieţii pentru prelevarea de organe, ţesuturi şi celule după deces, este opţională şi se va face cu acordul în scris al asiguratului sau împuternicitului legal.
Această etapă nu este obligatoriu să se realizeze în acelaşi timp cu activarea cardului. Unul dintre principalele obiective ale CNAS este ca toate serviciile medicale să fie validate şi decontate doar prin intermediul cardului naţional.