Oltenia a ieşit de sub avertizarea de COD GALBEN emisă de meteorologie. Ninsorile au dat însă de lucru autorităţilor.
La Craiova, echipele angrenate în activitatea de deszăpezire a oraşului, au intervenit începând din după-amiaza zilei de 28 decembrie 2014, de la ora 16:00, pentru îndepărtarea zăpezii de pe arterele şi străzile secundare din municipiu dar şi pentru a împiedica îngheţarea zăpezii depuse pe carosabil, prin împrăştierea de material antiderapant.
În cele 15 ore de intervenţie (raportarea este realizată până la ora 7 dimineaţa-nr.), când în Craiova a nins neîntrerupt şi municipiul s-a aflat sub atenţionare Cod galben, au fost împrăştiate pe căile rutiere 892 tone de sare, 76 tone de nisip şi 4,5 tone clorură de calciu. Numărul mijloacelor auto folosite pentru deszăpezirea Craiovei în acest interval a fost iniţial de 39 dar a ajuns la 58, pe fondul căderii masive de zăpadă dar şi a vântului care a îngreunat acţiunea utilajelor. Au fost curăţate, în prima etapă a intervenţiei, arterele oraşului şi, ulterior, străzile secundare din cartiere.
Au anunţat reprezentanţii SC Salubritate Craiova
Ieri, 103 muncitori necalificaţi din cadrul Salubritatăţii, Companiei de Apă Oltenia, Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ, Regiei de Transport şi Termo Craiova au lucrat pentru curăţarea trotuarelor din dreptul staţiilor mijloacelor de transport în comun, a căilor de acces către instituţiile publice din municipiu, precum şi a refugiilor de pietoni ale staţiilor de tramvai.
S-a intervenit şi pentru degajarea străzilor din cartiere dar şi a celor principale.
Pe de altă parte, autorităţile locale fac apel la craioveni să parcheze autovehiculele doar în locuri special amenajate în acest sens, să folosească, pe cât posibil, mijloacele de transport în comun şi să depoziteze zăpada doar pe spaţiile verzi, nu pe partea carosabilă.
În judeţ, mai multe persoane rămăseseră ieri înzăpezite. Potrivit ISU Dolj, la ora 14, pe DJ 561A între localităţile Moţăţei Gară şi Moţăţei Sat, erau 10 autoturisme înzăpezite, în care se aflau 40 persoane.
S-a acţionat cu 1 Tracker, a fost trimisă 1 Volă de la primăria Moţăţei, 1 autogreder de la societatea de Lucrări de Drumuri şi Poduri Dolj S.A. şi a fost solicitată încă o autofreză de la SCLDP. Alte 10 autoturisme au rămas înzăpezite pe DJ 561 E între localităţile Tunarii Vechi şi Tunarii Noi .
Pe DJ 561G între localităţile Băileşti şi Galicea Mare erau 4 autoturisme înzăpezite. Aici s-a intervenit cu 2 tractoare cu lamă şi 1 buldoexcavator cu lamă pentru deblocarea drumului. Pe DJ 561 D era un autoturism înzăpezit şi s-a acţionat cu un tractor cu lama şi o rabă cu lamă, iar pe DJ 561 A între localităţile Pleniţa şi Oprişor– 4 autoturisme înzăpezite.
În Mehedinţi, peste 500 tone de materiale antiderapante au fost împrăştiate în reţeaua de drumuri naţionale din judeţ.
Lucrătorii Secţiei de Drumuri Naţionale (SDN) Orşova au acţionat în cursul dimineţii de luni cu 34 autoutilaje de deszăpezire în sectoarele de drumuri naţionale administrate DN 66A, DN 57C, DN 6, DN 67D, DN 57, DN 57B, DN 57A, a declarat pentru AGERPRES directorul Ion Cunicel.
Potrivit sursei citate, de-a lungul acestor artere de circulaţie au fost împrăştiate pe carosabil în jur de 200 tone materiale antiderapante, operaţiunea efectuându-se pe districtele de drumuri naţionale din judeţele Mehedinţi şi Caraş-Severin.
Monitorizăm continuu mai ales tronsoanele de drumuri naţionale din zonele cu risc de producere a evenimentelor rutiere situate în Clisura Dunării (DN 57), dealurile Mehadia şi Domaşnea (DN 6) şi în sectorul montan Băile Herculane-Cerna Vârf (DN 67 D) din cauza gheţii formată pe carosabil.
A precizat Cunicel
De asemenea, şi drumarii Secţiei de Drumuri Naţionale Drobeta Turnu Severin au intervenit cu 29 autoutilaje şi s-au răspândit 314 tone material antiderapant pe DN 6 , DN 6A, DN 56A , DN 56B, DN 56C, DN67, DN 67A şi CDTS, unde stratul de zăpadă tocată pe respectivele infrastructuri rutiere este de până în trei centimetri, mai arată AGERPRES.
În Târgu-Jiu, angajaţii Edilitara Public, care se ocupă de deszăpezirea oraşului, au intervenit cu toate cele 16 utilaje de care dispune societatea pentru a degaja străzile din oraş şi din localităţile componente, după cum a declarat, pentru AGERPRES, directorul instituţiei, Alexandru Zaharia.
În municipiul Târgu-Jiu am intervenit cu 16 utilaje, în mod continuu, acum se circulă bine prin oraş. Am consumat aproximativ 300 de tone de material antiderapant, iar în afară de oamenii care sunt la comandament, au mai fost muncitori care s-au ocupat de deszăpezirea parcurilor din municipiul Târgu-Jiu şi de trotuarele din oraş. Acţionăm şi în cartiere cu două utilaje mai mici, multifuncţionale, în zona centrală pietonală se acţionează pentru strângerea zăpezii, dar şi în toate parcurile din oraş. La noapte temperatura va coborî foarte mult, până la minus 15 grade şi va fi mai greu să spargem gheaţa, aşa că mai bine curăţăm zăpada printr-un program mai prelungit.
Alexandru Zaharia
Pe de altă parte, la Rânca a fost viscol puternic. Vântul a suflat cu peste 100 de kilometri pe oră. Drumarii au intervenit pentru a-i ajuta pe turişti să coboare din staţiune.
Cea mai afectată porţiune de drum a fost între releul de radio-televiziune şi intrarea în localitate, a declarat luni pentru AGERPRES şeful Secţiei Drumuri Naţionale Târgu-Jiu, Ion Tudor.
Am ajutat peste 300 de autoturisme cu peste 1.000 de turişti să coboare însoţiţi cu autofreza în faţa maşinilor, pentru că viscolul era foarte puternic, între kilometrul 27 şi kilometrul 29, şi am luat măsura să îi conducem cu freza în faţă. Sunt rulouri de zăpadă de peste un metru, un metru şi jumătate pe drum din cauza viscolului. În acest moment se face defluirea din staţiune cu utilaje care însoţesc autoturismele. De asemenea, se urcă controlat pe porţiunea dintre releu şi staţiune, cu utilaje în faţă. În prezent avem patru utilaje cu lamă şi o autofreză şi, preventiv, două utilaje cu autofreză, cu turbofreză, dacă se continuă cu viscolul să putem interveni. Mai mult de 120 de kilometri la oră cu cât a bătut vântul astăzi (luni – n.r.), în jurul orei 11.00, nu cred că va fi.
A precizat, pentru AGERPRES, Ion Tudor, şeful Secţiei de Drumuri Naţionale Târgu-Jiu
Turiştii care îşi vor petrece Revelionul în Rânca vor fi sprijiniţi cu utilaje pentru a urca în staţiune. Trebuie precizat că cei care nu au maşinile echipate corespunzător nu vor fi lăsaţi să circule în zonă.
Vine gerul
Potrivit meterologilor, temperaturile scad drastic în următoarele zile. Astăzi maxima termică se va situa în jurul valorii de -4 grade, iar noaptea mercurul din termometre va coborî până la -10 grade. Temperatura resimţită va fi însă cu mult mai scăzută. De minus 17 grade. Mirecuri, pe timpul zilei vom avea temperaturi de -10 grade, iar în noaptea de Revelion va fi ger năprasnic. La Craiova, în noaptea dintre ani vom avea temperaturi de minus 14 grade Celsius, însă temperatura resimţită va fi de minus 21 grade. Abia de sâmbătă mercurul din termometre va începe să atingă valori pozitive.