Universitatea din Craiova a organizat ieri o conferinţă de presă în care rectorul Dan Cluadiu Dănişor, a ţinut să mulţumească în numele instituţiei de învăţământ superior partenerilor mass-media.
În cadrul conferinţei, rectorul Universităţii din Craiova a vorbit şi despre proiectele de anul viitor, unul dintre ele fiind înfiinţarea unui liceu internaţional cu predare în limba franceză, la Craiova.
Vreau mai întâi de toate să urez întregii prese la mulţi ani, sărbători fericite şi un an plin de realizări şi să vă mulţumesc tuturor pentru buna colaborare pe care Universitatea din Craiova a avut-o cu publicaţiile pe care le reprezentaţi aici, fie că este vorba de presa scrisă, fie că este vorba de presa audio-vizuală. Universitatea din Craiova se străduieşte să fie un vector de dezvoltare al regiunii şi sper că reuşeşte. În acest moment este a şasea instituţie de învăţământ superior din România în ceea ce priveşte numărul de studenţi şi a patra instituţie în ceea ce priveşte numărul celor care plătesc taxe pentru a face studii la Craiova. Acest indicator este important pentru a înţelege calitatea Universităţii. Studenţii preferă să vină să plătească taxe aici decât să meargă în alte părţi pe locuri finanţate de bugetul de stat.
A spus Dan Claudiu Dănişor, rectorul Universităţii din Craiova, în deschiderea conferinţei
Universitatea dezvoltă infrastructura de cercetare
12 milioane de euro investiţi pentru dezvoltarea laboratoarelor Universităţii din Craiova, iar alte 8 milioane de euro alocaţi pentru realizarea unui centru de cercetări pentru Facultatea de Mecanică.
În perioada următoare Universitatea încearcă absorbţia dublă a fondurilor europene, faţă de perioada 2007-2013.
În anul care a trecut, Universitatea a încercat să îşi dezvolte infrastructura. În primul rând infrastructura de cercetare şi de cazare şi masă pentru studenţi şi apoi infrastructura de învăţământ. Cum ştiţi cu toţii, avem un proiect foarte mare pentru realizarea unei infrastructuri de cercetare în inginerie aplicată. Proiectul va fi finalizat în luna martie, clădirea acelui centru de cercetări integrat este deja finalizată. Aparatura care va servi cercetătorilor şi care costă aproximativ 12 milioane de euro este aproape în totalitate contractată pentru a dota laboratoarele. Continuăm cu un proiect care beneficiază de o finanţare europeană de 8 milioane de euro pentru a realiza un centru de cercetări pentru Facultatea de Mecanică. Este vorba de o clădire de laboratoare pentru licenţă şi master şi de cercetare, care însumează 4600 metri pătraţi. Universitatea va continua să dezvolte această infrastructură de cercetare pentru a crea posibilitatea unor studii de anvergură internaţională care să fie reprezentative pentru această parte a Europei. Estimăm că, în exerciţiul financiar următor al Uniunii Europene, având în vedere creşterea bugetului pentru cercetare, Universitatea va atrage dublul sumelor pe care a reuşit să le atragă în exerciţiul financiar 2007-2013. A investi în infrastructură înseamnă a crea posturi de cercetători la Universitate, tinerii noştri colaboratori vor putea să se axeze mai mult în acest fel pe activitatea de cercetare ştiinţifică, fiind degrevaţi de activitatea directă cu studenţii.
A declarat Dan Claudiu Dănişor, rectorul Universităţii din Craiova
În cadrul conferinţei, rectorul Universităţii din Craiova a mai anunţat faptul că va fi modernizat Căminul 8 al Universităţii, iar pentru Facultatea de Mecanică se va construi o aulă pentru ca studenţii să beneficieze de spaţiu de festivităţi şi de învăţământ la standarde europene.
Pe lângă toate acestea, se doreşte înfiinţarea la Craiova a unui liceu internaţional cu predare în limba franceză, proiect în care Universitatea este direct implicată, proiect care va plasa oraşul nostru pe harta oraşelor din România care au deja asemenea instituţii, precum Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Sibiu sau Timişoara.
Banii pentru liceu vor veni de la ambasade, de la Agenţia Universitară a Francofoniei şi de la statul român.
Un alt proiect pentru anul următor este un proiect de a implica Universitatea în învăţământul preuniversitar, un proiect de a înfiinţa un liceu internaţional cu predare în limba franceză la Craiova, sub egida Universităţii, în colaborare cu Agenţia Universitară a Francofoniei. Agenţia Universitară a Francofoniei a avut contacte deja cu ambasadele Franţei, Belgiei, Elveţiei şi Canadei la Bucureşti pentru a înfiinţa în colborare cu ei acest liceu internaţional cu predare în limba franceză. Eu voi avea o întâlnire mâine (n.r. astăzi) cu Ataşatul Cultural al Ambasadei Franţei la Bucureşti pentru acelaşi lucru. Universitatea vrea în felul acesta să crească nivelul învăţământului preuniversitar din zonă, implicându-se direct în acest tip de învăţământ. Implicarea noastră în acest proiect de realizare a unui liceu internaţional va plasa Craiova pe harta acestor instituţii de învăţământ preuniversitare internaţionale din România, Bucureştiul are aşa ceva, Iaşiul, Clujul, Timişoara şi Sibiul au. Craiova nu are un astfel de liceu. A avut într-o perioadă a istoriei sale un liceu cu predare în limba franceză, era vorba de liceul “Elena Cuza”. Acum nu mai are un astfel de liceu, iar Universitatea vrea să îl construiască împreună cu Agenţia Universitară a Francofoniei şi cu ambasadele ţărilor francofone. Deocamdată ne gândim la un liceu francofon, să vedem dacă putem să realizăm şi pe limba engleză acelaşi lucru pentru o perioadă următoare nu prea îndepărtată.
A mai spus Dan Claudiu Dănişor, rectorul Universităţii din Craiova