Un bărbat de 84 ani, din satul Buzduc, comuna Drăgoteşti, a murit în urma unui incendiu care i-a cuprins locuinţa. Bărbatul a fost găsit carbonizat.
Detaşamentul 2 Pompieri Craiova a intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă pentru stingerea unui incendiu izbucnit la acoperişul casei, în com. Drăgoteşti, sat Buzduc. Ajunşi la faţa locului, incendiul se manifesta la întreaga locuinţă, pe o suprafaţă de aproximativ 70 mp, iar dupa lichidarea incendiului a fost gasită o victimă, în vârstă de 84 ani, carbonizat. În urma acestuia au ars interiorul casei şi acoperişul acesteia pe o suprafaţă de aproximativ 40 mp. S-au degradat: un aragaz, un televizor şi un frigider. Cauza probabilă a incendiului fiind un aparat electric de încălzit defect, amplasate sau neizolat corespunzător.
ISU Dolj
Mehedinţi: Case de locuit în pericol din cauza coşurilor de fum necurăţate
Şi pompierii mehedinţeni au avut de lucru cu incendiile izbucnite la casele oamenilor, din cauza condiţiilor improprii în care îşi încălzesc locuinţele. Din fericire, nu au fost victime.
Marţi noaptea la ora 00.05, un echipaj de pompieri, din cadrul Staţiei de Pompieri Vînju Mare, a intervenit, cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă, în satul Ţigănaşi, comuna Burila Mare, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un coşul de evacuare a fumului, de la o casă de locuit. Incendiul se manifesta la un coş de fum în care s-a aprins funinginea necurăţată şi exista pericolul de extindere la toata casa.
Ieri dimineaţă, la ora 06.33, un echipaj de pompieri, din cadrul Detaşamentului Dr.Tr.Severin, a intervenit cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la coşul de evacuare a fumului, al unei case de locuit din municipiul Dr.Tr. Severin, b-dul M.Viteazu, nr. 46. Incendiul a cuprins numai o jumătate de metru din astereala acoperişului şi o bucată de grindă. Pompierii ajunşi la locul evenimentului au limitat extinderea incendiilor. Cauza ce a determinat izbucnirea incendiilor a fost efectul termic provenit de la coşurile de evacuare a fumului, necurăţate de funingine sau neprotejate termic faţă de materiale combustibile. Pentru a preveni izbucnirea incendiilor la locuinţe pe perioada sezonului de iarnă, pompierii recomandă următoarele : verificarea, repararea, izolarea termică şi curăţarea periodică a coşurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii; coşurile de fum trebuie curăţate periodic pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;coşurile de fum trebuie izolate termic faţă de elementele combustibile ale planşeului sau acoperişului(grinzi, astereală de lemn şi altele asemenea).
Măsuri de apărare împotriva incendiilor specifice sărbătorilor de iarnă
Tocmai pentru a preveni producerea de astfel de evenimente, pompierii doljeni fac mai multe recomandări populaţiei:
Venirea sezonului rece aduce cu ea şi creşterea numărului de incendii cauzate de exploatarea necorespunzătoare a instalaţiilor de încălzire şi a celor electrice. În anul 2014, în judeţul Dolj, au avut loc 26 de incendii cauzate de coşurile de fum necurăţate, iar 8 au fost produse de mijloacele de încălzire folosite cu defecţiuni, improvizaţii sau nesupravegheate. Instalaţiile electrice defecte au contribuit şi ele la iniţierea a 74 de incendii, iar aparatele electrice lăsate sub tensiune au condus la alte 13 incendii.
Sărbătorile de iarnă reprezintă prilejul reuniunii familiilor acasă, sub bradul de Crăciun. Pentru a putea să ne bucurăm de aceste momente împreună cu cei dragi, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” al judeţului Dolj vă recomandă:
– Nu suprasolicitaţi instalaţia electrică prin utilizarea simultană a mai multor aparate electrice;
– Nu lăsaţi sobele cu focul aprins atunci când părăsiţi locuinţa sau înainte de culcare;
– Nu uitaţi să opriţi funcţionarea aparatelor electrice de încălzire la plecarea din locuinţă sau înainte de a adormi;
– Nu amplasaţi bradul de Crăciun în apropierea unor surse de căldură: sobe, calorifere sau alte mijloace de încălzire;
– Nu aprindeţi artificii sau lumânări în bradul de Crăciun sau în apropierea acestora;
– Nu utilizaţi instalaţii/decoraţiuni electrice cu defecţiuni sau improvizaţii;
– Nu permiteţi copiilor jocul cu petarde, artificii sau alte tipuri de pocnitori artizanale.