Târgul de Crăciun „Winterland” a revenit ieri în holul Universităţii din Craiova. „Winterland” se află la cea de-a patra ediţie şi, ca în fiecare an, propune vizitatorilor achiziţionarea de aranjamente naturale şi decoraţiuni specifice sărbătorilor, iar fondurile adunate în urma acestui eveniment vor fi donate pentru un caz umanitar.
Ambra Maria Chirculescu este o fetiţă care luptă cu o malformaţie gravă, atrezie de esofag (o parte din esofag lipseşte), hidronefroză bilaterală şi extrasistole la inimă, iar toţi banii strânşi din vânzarea decoraţiunilor de Crăciun vor merge către ea.
La realizarea exponatelor de la Winterland au contribuit studenţii Facultăţii de Agricultură şi Horticultură, specializarea Peisagistică, coordonaţi de conf. Carmen Micu şi Manuela Manda, cărora li s-au alăturat patru tineri cu dizabilităţi de auz de la Liceul Tehnologic Special “Beethoven” din Craiova.
La acest târg caritabil a fost implicată şi Corala Academică a Filarmonicii Oltenia, care a încântat auzul craiovenilor prezenţi la deschidere cu un concert de colinde.
Universitatea din Craiova, ca în fiecare an, în ultimii ani, deschide astăzi un târg de Crăciun pentru a ura tuturor craiovenilor şi întregii comunităţi academice sărbători fericite şi un an plin de realizări. Ca de fiecare dată, studenţii noştri s-au implicat pentru a face diverse obiecte specifice sărbătorilor de iarnă, de data aceasta am beneficiat şi de ajutorul unor copii de la Liceul Tehnologic Special “Beethoven” din Craiova, cărora le mulţumesc foarte mult. Toate obiectele pe care le vedeţi sunt făcute de către studenţii noştri şi de către aceşti minunaţi copii pentru a fi vândute într-un scop caritabil. Este vorba, de data aceasta, de a ajuta o fetiţă, Ambra Maria Chirculescu, care luptă cu o malformaţie gravă, ea are o parte din esofag lipsă. Toţi banii care vor fi strânşi în perioada 15-19 decembrie, cât timp va rămâne deschis acest târg, vor fi donaţi acestui copil care, din păcate, are o problemă gravă de sănătate pe care sper să putem, în acest fel, să-l ajutăm şi noi puţin. Eu doresc tuturor craiovenilor, tuturor studenţilor Universităţii, tuturor colegilor mei, Crăciun fericit plin de realizări şi multă, multă sănătate.
A declarat în deschiderea evenimentului Dan Claudiu Dănişor, rectorul Universităţii din Craiova
«Tot ce facem este creat din suflet»
La ornamente, studenţii Facultăţii de Agricultură şi Horticultură, secţia peisagistică au lucrat mult, dar au lucrat din suflet, iar faptul că banii vor merge către un copil cu o problemă de sănătate i-a motivat.
La aceste ornamente am început să lucrăm de acum o lună. Am lucrat la ele zi de zi. Faptul că banii care vor fi strânşi vor fi donaţi către o cauză nobilă ne-a motivat, dar în al doilea rând ne-a şi plăcut. Toţi cei care am lucrat suntem de la specializarea peisagistică şi ne place ceea ce facem. Eu am aici expuse gogoşi, aşa le-am numit. Sunt făcute din orez cu aracet şi linte cu aracet, steluţe din orez, oameni de zăpadă. Mai întâi i-am lipit, i-am vopsit, i-am dat cu sclipici şi le-am pus agăţători.
A spus Mădălina Barbu, studentă la Facultatea de Argricultura şi Horticultură, secţia peisagistică
Am aici brăduţi făcuţi din hârtie origami, avem brăduţi făcuţi din dopuri de sticlă, din sârmă, din conuri. Tot ceea ce facem lucrăm manual, inspiraţie proprie şi mai ales tot ce facem este creat din suflet pentru că banii strânşi se vor duce către un caz umanitar.
A spus Dină Claudia, o altă studentă de la secţia peisagistică a Facultăţii de Agricultură şi Horticultură care a contribuit la realizarea decoraţiunilor
S-a lucrat în echipă
Spirtiul artistic al studenţilor a fost coordonat de mai mulţi profesori, printre care şi Manuela Manda, lector la Facultatea de Agricultură şi Horticultură din Craiova. Profesorii şi studenţii au făcut front comun pentru realizarea decoraţiunilor de Crăciun, care vor fi vândute într-un scop caritabil.
Lucrăm în echipă. Suntem două cadre didactice, o doamnă ingineră şi încă doi tehnicieni care participă la acţiunea aceasta, deci nu pot să spun că i-am coordonat doar eu. Copii, într-adevăr, au venit cu idei. Aceste căsuţe sunt o muncă fantastică. Ei au folosit lemn, au folosit muşchi, conuri pentru horn, pentru modelarea colţurilor şi ghinde, iar ideea, este în întregime a unei studente.
A spus Manuela Manda, lector la Facultatea de Agricultură şi Horticultură
Bani puţini, decoraţiuni unice
Materialele din care au fost confecţionate decoraţiunile au fost în general materiale reciclabile, studenţii au folosit tot ce aveau la îndemână în realizarea lor. Anul acesta s-a mers în principiu pe ideea de reciclare pentru a nu se cheltui foarte mulţi bani.
Materiale se cumpără în fiecare an minimum minimorum: siliconul pe care îl folosim pentru lipit, mărgele, globuri, panglici. Noi încercăm să mergem pe cât posibil pe reciclare. Am folosit multă hârtie de ziar, cartoane, pet-uri, cutii de aluminiu. În plus, anul acesta am folosit boabe de cafea, linte, orez. Nu s-au cheltuit foarte mulţi bani. Banii au fost cheltuiţi în etape, cât să nu ajungem la o sumă foarte mare, dar mergem pe minim, pentru că ideea este să îi obişnuim pe studenţi să folosească ce au în jurul lor şi ce găsesc în natură. Noi încă din octombrie pornim să adunăm materiale, mergem în parc, în Grădina Botanică şi strângem lemn, ramuri tăiate, muşchi, licheni. Toate astea ne ajută foarte mult pentru că decoraţiunile noastre sunt unice tocmai prin faptul că folosim materialele acestea care ne sunt foarte la îndemână, dar trebuie să le vedem. Banii pe care îi adunăm prin acestă acţiune vor fi folosiţi toţi pentru cazul acesta foarte, foarte special. Noi şi mai ales studenţii, am pus foarte mult suflet şi sperăm să fie de bun augur.
A declarat Manuela Manda, lector la Facultatea de Agricultură şi Horticultură Craiova
Toţi cei care doresc să o ajute pe micuţa Ambra Maria Chirculescu pot vizita până vineri târgul de Crăciun „Winterland” găzduit în holul central al Universităţii din Craiova, de unde pot cumpăra deosebite ornamente de Crăciun.