Voluntarii Societăţii Studenţilor Medicinişti din Craiova au desfăşurat la sfârşitul săptămânii prima etapă a proiectului „Campania de testare gratuită HIV/SIDA”, o campanie ce a avut drept scop informarea populaţiei cu privire la virusul HIV şi la factorii ce duc la îmbolnăvire cu acet virus. Sub deviza „Răspândeşte vorba, nu virusul!”, craiovenii au fost informaţi despre cum se poate şi cum nu se poate contacta virusul HIV, dar şi despre faptul că ei se pot testa gratuit de două ori pe an.
În această seară (n.r. sâmbătă), noi, voluntarii Societăţii Studenţilor Medicinişti din Craiova (SSMC) ai SCORA (Standing Committee on Reproductive Health and Aids), departamentul de sănătatea reproducerii, am desfăşurat prima etapă a unei ample campanii de informare, «Campania de testare gratuită HIV/SIDA», în parteneriat cu Direcţia de Sănătate Publică Dolj. Sub deviza «Răspândeşte vorba, nu virusul!», am încercat să-i informăm pe craioveni cu privire la HIV, cum pot şi cum nu pot contracta virusul, cum se pot proteja, dar mai mult decât atât, i-am informat cu privire la posibilitatea de a se testa gratuit de două ori pe an, la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Craiova (Program: Luni-Vineri: 08.00-14.00). Acţiunea a fost un succes şi sunt convins că am făcut, prin informarea craiovenilor, un pas important în lupta cu virusul.
A declarat Teodor Dumitru, coordonator local «Campania de testare gratuită HIV/SIDA»
.
Sindromul «arătatului cu degetul»
Cei aproximativ 30 de voluntari au împărţit pliante informative şi prezervative, subliniind importanţa actelor sexuale protejate. Aceştia au discutat faţă în faţă cu oamenii şi le-au explicat de ce este indicat să se testeze, vorbindu-le deschis şi aducându-le argumente pertinente şi date medicale corecte. De asemenea, am abordat problematica uneia dintre cele mai grave maladii din zilele noastre, sindromul «arătatului cu degetul». Unul din obiectivele SCORA este combaterea stigmatizării, şi consider că doar prin informarea corectă, după ce află cum se transmite şi mai ales cum NU se transmite HIV, lumea va înceta să discrimineze şi să marginalizeze persoanele seropozitive. Poate aşa va fi stopată şi isteria alimentată, printre altele, de evenimentele recente de la Segarcea.
A mai spus Teodor Dumitru, coordonator local «Campania de testare gratuită HIV/SIDA»
Cu această ocazie a fost inaugurat şi site-ul campaniei, http://raspandestevorba.info, care oferă celor interesaţi informaţii suplimentare, şi conţine inclusiv o secţiune prin care li se va răspunde la întrebări legate de sănătatea reproducerii şi testarea HIV. Site-ul nu este încă finalizat, dar este capabil să continue online ampla acţiune de informare, care a fost începută săptămâna trecută printr-un alt proiect marca SCORA, „World AIDS Day”, şi care a fost reluat în cadrul „Campaniei de testare gratuită HIV/SIDA”.