Revoluţia română din 1989, prezentată la Universitatea din Craiova

Redactia
5 Min Read
Asociaţia “22 Decembrie 1989 – Avioane” Craiova a organizat ieri, la Universitatea din Craiova, evenimentul intitulat “Revoluţia română din Decembrie 1989 – 25 de ani de la Zorii Renaşterii Naţionale”. Cu acest prilej au fost prezenţi, pe lângă studenţi şi cadre didactice, membrii Consiliului Director al Asociaţiei “22 Decembrie 1989 – Avioane” Craiova, precum şi prof. Ionel Turcin, vicepreşedinte al Asociaţiei Istoricilor din Dolj şi Gl. mr. (r) prof. univ. dr. Ion Pâlşoiu. Programul evenimentului a cuprins o prezentare a Revoluţiei române din decembrie 1989 de la Craiova de către istorici şi participanţi din acea perioadă, dar şi discuţii libere pe marginea celor prezentate.
 
Acţiunea de astăzi se încadrează în ansamblul evenimentelor, care comemorează 25 de ani de la Revoluţia românilor din decembrie 1989. Am ţinut să organizăm acest eveniment la Universitatea din Craiova, deoarece, de la institutele de învăţământ superior vor ieşi viitorii lideri ai oraşului nostru, iar liderii trebuie să îşi cunoască istoria. Cum spunea unul dintre cei mai mari gânditori politici ai noştri, Mihai Eminescu,  «cine nu are cultul trecutului, nu are iubire de ţară», cine nu este patriot nu are sens să fie lider, nici nu trebuie ales ca lider şi mai ales ca lider politic. Prin acest eveniment am vrut să transmitem câteva aspecte. Unul ar fi că recunoştinţa naţiunii faţă de spiritul de sacrificiu a unei mâini de oameni curajoşi trebuie menţinut permanent în conştiinţa oamenilor, a populaţiei şi trebuie perpetuat în generaţiile care vin. Acesta este unul din aspectele care vrem să se transmită prin toate manifestările noastre.
A spus Eugen Sbora, vicepreşedintele Asociaţiei “22 decembrie 1989 Avioane” Craiova
 
«Societatea civilă trebuie să deschidă uşa ca să mai iasă mirosul de mârlănie şi golănism» 
 
Un alt aspect, care s-a dorit să fie transmis în cadrul acestui eveniment, a fost acela că spiritul revoluţionar şi justiţiar al românilor ar trebui păstrat, iar societatea civilă ar trebui să se implice mai mult în viaţa politică.
 
Societatea civilă trebuie să mai dea câte un pumn în cap, din când în când, celor aleşi să-i reprezinte şi care, fie derapează, fie se organizează în haite de trădători. Din când în când, societatea civilă trebuie să mai deschidă uşa ca să mai iasă mirosul de mârlănie şi golănism.
A mai adăugat Eugen Sbora, vicepreşedintele Asociaţiei “22 decembrie 1989 Avioane” Craiova
 
«Hoţii de acum un an jumătate se îndreaptă către bine»
 
Revoluţia românilor a fost una în care au murit oameni. Peste 1.000 de morţi şi aproximativ 3.000 de răniţi au fost număraţi în urma evenimentului care ne-a marcat istoria. 
 
Dacă uităm trecutul riscăm să-i repetăm elementele negative şi este păcat. Acum Dumnezeu ne arată o rază de soare. De ce? Am trezit puţin clasa politică, nu neapărat că au fost ăia buni şi ăia răi. Acesţia care vin acum, trebuie să reunoaştem că sunt hoţii, pe care i-am huiduit acum un an şi jumătate, dar poate i-a zdruncinat puţin, poate se îndreaptă către bine.
Eugen Sbora, vicepreşedintele Asociaţiei “22 decembrie 1989 Avioane” Craiova
 
Craiova a dat dovadă de raţiune în timpul revoluţiei
 
În cadrul evenimentului a fost prezentată şi o expoziţie de fotografii din timpul manifestărilor  revoluţiei din Craiova.  
 
Am luat cele mai elocvente imagini, din timpul revoluţiei, pentru un privitor. Sunt imagini din faţa baricadei militare. Am insistat pe momentul culminant, care a fost întâlnirea cu blocajul militar din faţa sediului administrativ de la Consiliul Judeţean. Acolo am fost singuri, foarte puţini s-au ataşat, le era frică oamenilor. Se uitau ca la meciurile Craiovei: bat ai noştri sau bat ai lor. Nu ne-am repezit, ca la Timişoara, să sărim pe taburi, nu am dat cu cocktailuri Molotov, ca la Lugoj, am dat dovadă de raţiune, nu ne-am repezit.
A declarat Eugen Sbora, vicepreşedintele Asociaţiei “22 decembrie 1989 Avioane” Craiova
Share This Article