duminică, decembrie 29, 2024

Ultima ora

Sport

«ShoeBox – Cadoul din cutia de pantofi»

Aflat la a treia ediţie în Craiova, “ShoeBox – Cadoul din cutia de pantofi” este un program, care şi anul acesta a luat startul, începând cu 1 decembrie, având ca termen final data de 15 decembrie.
Aşa cum îi spune şi numele, proiectul presupune ca oricine doreşte sã ofere unul sau mai multe cadouri, sã ţinã cont cã acestea trebuie sã aibã un volum rezonabil, astfel încât sã încapã într-o cutie de pantofi, pe care ulterior sã o prezinte la unul dintre cele peste 130 de centre de colectare a cadourilor, atât din ţarã, cât şi din strãinãtate.
“ShoeBox” este o iniţiativã de ajutorare a copiilor între 2 şi 18 ani din familii cu posibilitãţi materiale reduse. Cadourile oferite în cadrul acestui proiect constau în alimente, haine, rechizite sau jucãrii ce trebuie sã încapã într-o cutie de pantofi, donaţiile în bani nefiind acceptate.
Aflat la a opta ediţie în ţarã, “ShoeBox – Cadoul din cutia de pantofi” a implicat românii din 12 ţãri, datoritã cãrora circa 100.000 de copii vor primi gratuit cadouri de Crãciun.
 
Pentru a face un copil fericit paşii sunt simpli:
1. Ia o cutie de pantofi goalã (corp şi capac);
2. Împacheteaz-o frumos folosind hârtie de cadouri (cutia şi capacul separat);
3. Pune în cutie tot ce ai vrea sã dãruieşti unui copil (jucãrii, haine, cãrţi);
4. Du cutia la unul dintre centrele de colectare din oraş, iar ea va fi livratã dupã 15 Decembrie.
 
Pentru al treilea an consecutiv, Rotaract Club Craiova se va implica în strângerea de cutii frumos împachetate în centrele sale de colectare.
 
Este un proiect început acum 8 ani de zile într-o familie din Cluj, în care Velentin Vesa a dat împreunã cu fiul sãu nişte cadouri unor oameni neajutoraţi din Cluj, iar acest gest a luat proporţii în fiecare an. Rotaract nu este neapãrat un partener, ci este doar un suţinãtor local al proiectului. Ne bucurãm cã de la an la an am reuşit sã strângem din ce în ce mai multe cadouri. Acum 3 ani, când am demarat şi noi proiectul în Craiova, am strâns în jur de 250 de cutii, în anul urmãtor s-a dublat numãrul de cutii de pantofi în care oamenii au pus cadouri, iar pentru anul acesta ne dorim din nou sã dublãm numãrul de cutii strânse, adicã sã atingem cifra 1000. Acum trei ani nu exista ShoeBox în Craiova, dar de atunci, tot mai multe persoane au îmbrãţişat proiectul, iar acest lucru nu poate decât sã ne bucure. Rotaract este un club de voluntariat şi de Crãciun am decis sã ne implicãm şi sã punem umãrul ca şi copiii care nu au posibilitãţi sã poatã zâmbi de sãrbãtori. Pânã acum cadourile au mers în special în mediul rural, în satele din sudul Doljului, iar anul acesta ne gândim sã facem la fel. Noi am încurajat oamenii pe Facebook sã ne trimitã cadouri sau sã ne spunã dacã ei cunosc familii care ar avea nevoie de aceste cadouri. Multe dintre cutiile de pantofi pline cu daruri au mers la familiile indicate de oameni, oameni care cunoşteau familii defavorizate. Cadourile sunt colectate în special pentru copiii din familii devaforizate, orfani, cãrora dorim sã le facem o micã bucurie în prag de sãrbãtoare.
Rareş Cojocaru,  preşedinte Rotaract Club Craiova
 
«ShoeBox NU este Moş Crãciun»
 
ShoeBox nu este Moş Crãciun, reni şi alte fiinţe magice, ci este despre oameni care ajutã alţi oameni, despre altruism şi compasiune. În 2006, când bãiatul meu avea vreo 3 ani şi jumãtate, eu şi soţia mea am vrut sã îl învãţãm sã împartã din lucrurile lui, sã fie un altruist, sã punã deoparte jucãrii, hainuţe pe care sã le ducem la nişte copii sãraci. Am mers la groapa de gunoi din Cluj pentru cã nu ştiam pe nimeni sãrac de la noi din bloc. Luca a dat cu mânuţa lui cadoul unui bãiat de pe maidan. Dupã asta noi nu am vrut sã facem tevaturã. Ne-am gândit cã este un act de binefacere despre care nu vom mai vorbi, doar cã, bãieţelul meu a mers la grãdiniţã şi a povestit tuturor copiilor, copii care au povestit pãrinţilor lor, iar pãrinţii au venit la noi şi ne-au spus cã vor sã facã şi ei parte din asta. Prima datã când am fãcut evenimentul la scarã mai mare a fost în 2007. Am fãcut-o doar în Cluj, între  prieteni, rude, un cerc destul de restrâns. În 2007 am adunat 512 cutii doar din cercul de prieteni. Când a aflat, şeful meu m-a întrebat dacã nu vreau sã extindem acest fenoment în toatã ţara şi de atunci, mi-a deschis ochii. Nu mi-a venit sã cred cã s-au adunat vreo 3000 de cutii în toatã ţara, iar de la an la an numãrul lor nu s-au mai oprit din crescut. ªi românii din diaspora s-au alãturat. Toate cutiile sunt doar de la români. Nu vin de la ONG-uri, nu existã niciun fel de structurã juridicã, toţi sunt voluntari care sunt implicaţi în timpul lor liber în acest proiect. În cei 7 ani de când organizãm proiectul, începând de la nivelul familiei şi prietenilor, pânã la succesul din 2013, estimãm cã peste 50.000 de copii au primit un cadou de Crãciun în cadrul proiectului. Sperãm ca anul acesta sã dublãm aceastã cifrã, astfel încât şi mai mulţi copii sã se bucure de cadouri în preajma Crãciunului.
A declarat Valentin Vesa, iniţiatorul proiectului “ShoeBox – Cadoul din cutia de pantofi”
 
În momentul de faţã, în coordonarea activitãţilor din cadrul “ShoeBox – Cadoul din cutia de pantofi” sunt implicaţi aproximativ 200 de voluntari, care se ocupã de pregãtirea locaţiilor pentru colectare, distribuirea fluturaşilor şi afişelor cu informaţii despre campanie, colectarea şi sortarea cadourilor, pregãtirea etichetelor pentru cutii şi distribuirea cadourilor cãtre copiii din mediile defavorizate.
 
Centrele de colectare din Craiova, împreunã cu mai multe informaţii despre proiectul ShoeBox le puteţi gãsi pe site-ul oficial, www.shoebox.ro.

Politica