Organizaţia Studenţilor Farmacişti (OSF) Craiova, în parteneriat cu Direcţia de Sănătate Publică Dolj, a organizat ieri, în incinta Mall-ului din Craiova, o campanie de informare anti SIDA. Campania a avut drept scop informarea grupului ţintă cu privire la conştientizarea factorilor de risc ce duc la îmbolnăvire şi metodele de investigare şi prevenire a incidenţei bolii. Cei vizaţi pentru a fi informaţi au fost în principal tinerii, dar şi persoane de toate vârstele.
În cadrul acţiunii au fost împărţite, de către voluntarii OSF, pliante informative şi un număr de aproximativ 200 de prezervative.
«SIDA este o boală, nu o ruşine!»
Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva SIDA am desfăşurat o campanie de informare a populaţiei prin care ne-am dorit ca oamenii să conştientizeze riscul la care se expun dacă nu se protejează. De asemenea, este foarte important să realizăm că şi persoanele care suferă de această boală sunt oameni ca şi noi şi că nu ar trebui marginalizaţi din această cauză, deoarece convieţuirea, sărutarea, îmbrăţişarea, strângerea de mână sau folosirea obiectelor în comun cu o persoană seropozitivă nu duce la îmbolnăvire. De aceea, în semn de solidaritate pentru persoanele bolnave, am purtat fundiţe roşii, simbolul luptei împotriva SIDA. Bineînţeles că nu este suficient doar să purtăm fundiţa, este nevoie şi de implicare şi cred că pasul cel mai important vine chiar de la noi, voluntarii. Prin campania noastră am vrut să dovedim că ne pasă şi am vrut să încurajăm oamenii să fie mai responsabili şi, în acelaşi timp, toleranţi şi solidari cu cei bolnavi, fiind nevoie să eliminăm discriminarea din societatea în care trăim. Este important să arătăm că ne pasă, dar şi să ştim cum putem preveni transmiterea bolii. Una din metodele cele mai simple este folosirea prezervativului în mod corect, la care se adaugă şi alte metode de prevenire precum: menţinerea fidelităţii faţă de un singur partener sau contacte sexuale cu mai puţini parteneri, sterilitatea aparaturii folosite pentru recoltarea sângelui sau evitarea alăptării nou-născutului de către mama seropozitivă. Campania a avut impactul dorit, iar oamenii şi-au arătat interesul. Trebuie să înţelegem că SIDA este o boală, nu o ruşine.
A declarat Coordonatorul departamentului de Sănătate Publică din cadrul OSF Craiova, Roxana Borz
Este important de ştiut faptul că SIDA nu se transmite prin folosirea în comun a prosoapelor, a telefoanelor, a computerului, înţepături de ţânţar sau alte insecte, utilizarea veselei în comun, folosirea grupurilor sanitate în condiţii igienice, tuse sau strănut în aer, ori folosirea bazinelor cu apă.
SIDA se transmite de la mamă la făt, în timpul sarcinii, al naşterii sau al alăptării, prin contact sexual neprotejat cu o persoană seropozitivă sau prin contact direct cu sânge infectat.
Potrivit statisticilor oferite de Ministerul Sănătăţii, la 30 iunie 2014 existau în România 11.160 de bolnavi de SIDA, dintre care 304 copii sub 14 ani şi 10.850 adulţi peste 14 ani.
SIDA (Sindromul Imunodeficienţei Dobândite), este o afecţiune a sistemului imunitar, caracterizată prin infecţii oportuniste, neoplasme, disfuncţii neurologice şi o mare varietate de alte sindromuri.
Infecţia cu HIV este ireversibilă, se poate doar întârzia apariţia bolii prin administrare de medicamente. HIV reprezintă prescurtarea în limba engleză a Human Immunodeficiency Virus (Virusul Imunodeficienţei-virusul HI). Boala SIDA, odată declanşată, evoluează continuu, putându-se doar întârzia şi trata medicamentos sau chirurgical. SIDA este un sindrom care denumeşte totalitatea bolilor asociate infecţiei cu virusul HI (HIV), infecţie care duce la slăbirea, respectiv distrugera sistemulului imunitar. Aproape toate persoanele netratate infectate cu HIV vor dezvolta în cele din urmă SIDA.