Direcţia de Sănătate Publică Dolj, în colaborare cu Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), organizează astăzi, de la ora 11, în sala de şedinţe a DSP, din Craiova, strada Tabaci, nr.1, dezbaterea „HIV/SIDA o problemă a comunităţii”. Prin această dezbatere va fi marcată Ziua Mondială SIDA (1 Decembrie)
Evenimentul îşi propune dezvoltarea relaţiei între instituţiile şi ONG-urile care activează în acest domeniu, a gradului de colaborare şi sprijin în vederea identificării şi rezolvării problemelor existente in direcţia supravegherii, prevenirii, tratamentului şi controlului infecţiei cu HIV în judeţul Dolj. Reunirea factorilor importanţi, asumarea unor direcţii de acţiune şi responsabilităţi în problematica HIV/SIDA este extrem de importantă pentru îmbunătăţirea gradului de înţelegere al situaţiei infecţiei HIV la nivelul judeţului Dolj. La acest eveniment participă medici infecţionişti, medicii şcolari, mediatorii sanitari, reprezentanţi ai autorităţilor, ai organizaţiilor neguvernamentale, ai societăţii civile, precum şi mass-media.
DSP Dolj
Dezbaterea vine şi pe fondul scandalului legat de tânărul seropozitiv din Segarcea, care a întreţinut relaţii sexuale cu partenerele sale fără protecţie şi fără să le spună că era bolnav. S-a aflat că tânărul avea SIDA abia după ce acesta a decedat.
Cazul Segarcea a arătat că nivelul de informare al populaţiei, cu privire la infecţia HIV, este unul foarte scăzut, iar cunoaşterea şi aplicarea măsurilor de prevenire a infecţiei HIV în populaţie lasă de dorit. În acest context, autorităţile şi ONG-urile active vor stabili direcţiile de acţiune pentru creşterea gradului de informare al populaţiei cu privire la infecţia HIV, astfel încât comportamentele la risc de infectare să fie prevenite. Analiza situaţiei persoanelor seropozitive la nivelul judeţului va fi un alt subiect important al dezbaterii, în vederea identificării problemelor, cu care acestea se confruntă şi a soluţiilor în direcţia evitării acestora. Accesul la tratament şi la servicii medico-psiho-sociale trebuie să fie asigurat continuu pacienţilor, dovedit fiind faptul că tratamentul este cea mai eficientă cale împotriva răspândirii HIV în populaţie.
DSP Dolj
În cadrul dezbaterii de astăzi vor fi prezentate rezultatele cercetării “Sub Lupă”. Cercetarea contextului de viaţă al persoanelor seropozitive din România, dar şi identificarea problemelor, cu care persoanele seropozitive şi comunitatea s-au confruntat în anul 2014. Obiectivul general al cercetării este cartografierea atitudinii populaţiei generale faţă de persoanele seropozitive şi informaţiile, pe care le folosesc în a şi le fundamenta.
Conform raportului «Sub Lupa»:
– 30.8 % dintre respondenţi cred că toţi copiii născuţi din mame seropozitive vor fi şi ei seropozitivi;
– 20% dintre respondenţi, cred că este nevoie de veselă separată pentru a se proteja de infecţia cu HIV;
– 69,8% dintre respondenţi asociază persoanelor seropozitive cuvinte aparţinând registrului negativ (“frustrate”, “labile”, “nefericite”, „depresive”, “izolate”, “stare de sănătate instabilă şi contagioasă”, „dependente”, „iresponsabile”)
– 24.2% dintre respondenţi nu s-ar simţi confortabil să îmbrăţişeze o persoană seropozitivă (Raportul de cercetare integral pe www.unopa.ro ).
Autorităţile trebuie să depună un efort continuu, astfel încât populaţia să fie cât mai bine informată cu privire la infecţia HIV, la modul cum se transmite şi cum poate fi prevenită. Facem un apel la toţi cei responsabili să fie alături de Direcţia de Sănătate Publică în acest demers şi împreună să facem ca nivelul de informare al populaţiei să fie unul crescut, astfel încât comportamentele la risc de infectare să fie prevenite. Rugăm toate şcolile să abordeze periodic subiectul în educaţia elevilor, rugăm autorităţile locale să se implice alături de cadrele medicale în efortul de informare corectă a populaţiei, astfel încât cazul Segarcea să nu mai poată fi repetat.
A declarat doamna Dr. Narciza Florentina Dinica, purtător de cuvânt DSP Dolj
E nevoie de implicare şi de efort continuu, atât din partea autorităţilor, cât şi a ONG-urilor din domeniu, astfel încât gradul de integrare în societate al persoanelor seropozitive să fie unul mărit. Numai în acest fel ei vor putea să fie membri activi în comunitate, fără ca pantofii de persoană seropozitivă să fie atât de greu de purtat.
A declarat Iulian Petre, Director executiv UNOPA
În România, doar în perioada ianuarie-iunie 2014 au fost înregistrate 319 cazuri noi de infecţie cu HIV, numărul persoanelor înregistrate ca trăind cu HIV/SIDA, la finalul lunii iunie 2014 fiind de 12 603 (conform www.cnlas.ro).
Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA se celebrează la 1 decembrie, începând din 1988, ca oportunitate a oamenilor de pretutindeni să se unească în lupta împotriva maladiei, să fie solidari cu cei care trăiesc cu boala şi să-i comemoreze pe cei care au decedat în urma acesteia.
În perioada 2011 – 2015, sloganul campaniei mondiale de luptă împotriva HIV/SIDA este “AJUNGÂND LA ZERO: ZERO INFECŢII NOI CU HIV. ZERO DISCRIMINĂRI. ZERO DECESE PRIN SIDA”.
Conform estimărilor UNAIDS, la sfârşitul anului 2011, pe plan mondial, erau 34,2 milioane de persoane infectate cu HIV (30,7 milioane adulţi şi 3,4 milioane copii sub 15 ani), 2,5 milioane de cazuri noi (2,2 milioane adulţi şi 330.000 copii sub 15 ani) şi 1,7 milioane decese prin SIDA (1,5 milioane adulţi şi 230.000 copii sub 15 ani).
În 2013, aproximativ 63% dintre persoanele HIV-pozitive, cu vârste între 15 – 24 ani, sunt femei şi se înregistrează o reducere de 52% a cazurilor noi de infecţie cu HIV în rândul copiilor şi o reducere de 33% a cazurilor totale (adulţi şi copii) faţă de 2001, conform UNAIDS.
În judeţul Dolj, la 30 septembrie 2014, se aflau în evidenţă activă 288 de cazuri, din care 171 cu infecţie HIV şi 117 cu boală SIDA, în cursul primelor 9 luni ale anului fiind inregistrate18 cazuri noi de infecţie cu HIV şi 9 decese.