Reprezentanţii Gărzii de Mediu Gorj derulează, în prezent, o serie de controale tematice privind exploatarea de masă lemnoasă. Întâmpină însă probleme, deoarece mare parte dintre operatorii din alte judeţe, care au efectuat astfel de acţiuni, nemaiputând fi contactaţi pentru verificări
Directorul instituţiei, Gheorghe Sanda, a declarat marţi, pentru AGERPRES, ca verificările privind exploatarea forestieră au ca termen de finalizare prima parte a anului viitor, acţiunile fiind îngreunate de faptul că firmele care sunt din alte judeţe şi au exploatat masă lemnoasă în Gorj au plecat şi refuză să revină pentru verificări.
Continuăm verificările pe exploatare forestieră. Din păcate, vremea nu ţine cu noi, avem o tematică stabilită pe exploataţii forestiere, este o acţiune de lungă durată, pe care urmează să o finalizăm în prima parte a lui 2015, pentru că întâmpinăm dificultăţi în ceea ce priveşte contactarea operatorilor economici, care sunt din alte judeţe, dar care au exploatat masă lemnoasă în Gorj. Au plecat şi refuză să mai vină să îi verificăm. Nu am o situaţie exactă despre câte societăţi este vorba, dar tot ceea ce înseamnă firme cu activităţi în exploatare forestieră va fi verificat. O să apelăm la Comisariatul General al Gărzii de Mediu prin intermediul căruia vom încerca să transferăm partea de control la comisariatele judeţene din a cărei rază de acţiune desfăşoară activitatea operatorul economici. Firmele sunt din Vâlcea, Harghita, Alba, Baia Mare, Mehedinţi, în general din zonele predestinate exploatărilor forestiere. Ele au exploatat pe parcursul anului acesta, au terminat exploatarea şi s-au retras.
Gheorghe Sanda
El a mai menţionat, pentru AGERPRES, că, doar pe parcursul lunii octombrie, comisarii de mediu au aplicat mai multe sancţiuni contravenţionale în valoare de circa 130.000 lei pentru patru firme din afara judeţului, după ce s-a constatat că exploatau masă lemnoasă fără a avea autorizaţie de mediu. Respectivele societăţi erau din judeţele Vâlcea şi Harghita.