Festivalul “Ioana Radu”, organizat cu multă migală şi în timp record (trei săptămâni), de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, promite să fie o manifestare artistică memorabilă pentru publicul larg. Festivalul începe joi, 27 noiembrie cu o sesiune de comunicări, la care vor se vor reuni oameni apropiaţi ai artistei, iar vineri, 28 noiembrie, de la ora 19.00, vor urca pe scena Teatrului Naţional “Marin Sorescu” interpreţi de muzică de petrecere, de romanţă şi chiar şi muzică interbelică, pregătită de Taraful Constantin Lătăreţu.
Reluăm Festivalul Ioana Radu într-o altă formulă după 6 ani de absenţă în peisajul artistic craiovean. Venim cu o ediţie altfel. Va fi o seară de spectacol echilibrată, în care ne vom întâlni cu romanţa, cântecul de petrecere şi muzica interbelică. La ultimele ediţii la care am fost prezentă şi le-am lucrat împreună cu colegii mei, era şi folclor, erau mai multe seri de spectacol. Erau două secţiuni, de folclor şi romanţe. Pentru că Ioana Radu a fost interpret de romanţă exemplar, am hotărât ca această seară de spectacol să fie dedicată romanţei, muzicii de petrecere şi muzicii interbelice.
A declarat Amelia Etegan, director Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj
„Ioana Radu în memoria Craiovei”-sesiunea de comunicări
Prima zi de festival va fi dedicată unei sesiuni de comunicări, la care participă cei care au cunoscut-o pe Ioana Radu, prieteni care i-au fost alături de-a lungul carierei; reprezentanţi ai instituţiilor cu care a colaborat artista, oameni de ştiinţă, profesori universitari, Roxana Gibescu, dr. muzicolog la Casa de discuri “Electrorecord”, Ioana Cristea, Ion Amititeloaie-interpret, Gabriel Bratu, George Obrocea-director Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj în anul 1998, când s-a organizat prima ediţie a festivalului, Elize Stan-realizator TV, Carmen Banţă, din mediul universitar, dirijorul Nicu Creţu, actriţa Nataşa Raab, profesorul Marian Niţă. Aceştia vor dezvălui şi anumite “picanterii” din viaţa cântăreţei.
O nouă placă comemorativă pentru Ioana Radu
Se va discuta şi despre placa comemorativă amplasată pe casa Ioanei Radu în 1998 şi dispărută în urmă cu cinci ani din motive neştiute nici până astăzi. Casa în care a trăit şi a copilărit Ioana Radu se află în zona cimitirului Sineasca, la nr. 64, în cartierul George Enescu.
Directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj a precizat că doreşte să fie amplasată o placă comemorativă în zona casei Ioana Radu, “pentru a arăta tuturor craiovenilor că în acel loc a trăit, a copilărit şi a avut începuturile muzicale Ioana Radu, acolo exista o cârciumă a tatălui său la “Ieftinirea traiului”, acolo au fost începuturile muzicale unde cânta alături de lăutarii din acel local”, a precizat Amelia Etegan.
Comunicările vor fi sintetizate într-o revistă în care vor fi trecute toate poveştile referitoare la marea artistă Ioana Radu.
Un spectacol pentru toate gusturile muzicale
Spectacolul va debuta cu recitalul interpreţilor Ionuţ Dolănescu, Niculina Stoican, Mariana Anghel, Nataşa Raab, Lavinia Bârsoghe, Casandra Maria Hauşi, Zorina Bălan, Daniela Vlădescu, Bianca Ionescu, Ioana Cristea, Ion Amititeloaie, Vasilica Dinu, Mioara Velicu, Marian Niţă şi Taraful Constantin Lătăreţu.
Aceştia vor fi acompaniaţi de orchestra “Petrică Pană” din Bucureşti, alături de soliştii: prof. Georgiana Pană-la nai, şi Theodor Pană la vioară. Spectacolul este prezentat de îndrăgita actriţă Nataşa Raab. De precizat că Ionuţ Dolănescu, cel care a fost trimis chiar de Ioana Radu la o şcoală de muzică, a preferat să renunţe la plecarea în străinătate pentru a onora prezenţa la Festivalul Ioana Radu.
În ceea ce priveşte distribuţia pentru seara de spectacol a fost oarecum dificil să facem un program aşa cum intenţionam noi pentru că majoritatea interpreţilor care au în repertoriu şi romanţă sunt plecaţi din ţară cu ocazia zilei de 1 decembrie. Am încercat să aducem trei generaţii de interpreţi, mai demult născuţi, cu un repertoriu foarte bogat, cei în perioada de mijloc şi cei care preiau acest repertoriu.
A declarat Nicolae Dumitru, referent Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj
Festivalul se desfăşoară şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Dolj.