Turiştii, care vor ajunge în staţiunile montane din judeţul Vâlcea, vor beneficia de servicii de cazare la standarde europene. Agenţia de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia a efectuat miercuri şi joi o vizită de lucru în patru localităţi din judeţul Vâlcea, Băile Govora, Olăneşti, Călimăneşti-Căciulata, Drăgăşani. Staţiunile montane din judeţul Vâlcea se dezvoltă treptat prin investiţiile finanţate prin POR. Se îmbunătăţeşte astfel calitatea infrastructurii turistice de cazare şi se dezvoltă cu precădere turismul balnear.
Acţiunea din 12-13 noiembrie se încadrează în şirul evenimentelor înscrise în planul de comunicare al Programului Operaţional Regional, prin care ne propunem să facem cunoscute investiţiile prin acest program, care este unul de succes. În judeţul Vâlcea, sunt investiţii vizibile mai ales, în domeniul turismului. Am ales acest domeniu pentru vizitele noastre, în primul rând pentru că judeţul Vâlcea are un extraordinar potenţial turistic, mai ales în domeniul turismului balnear şi, în al doilea rând, pentru că în cadrul POR s-au depus foarte multe proiecte pe acest domeniu în judeţul Vâlcea. Pentru îmbunătăţirea infrastructurii de turism, domeniul 5.2, din cele 27 proiecte depuse în regiune, în valoare de 57 milioane euro, 13 proiecte în valoare de 24 milioane de euro, sunt implementate în judeţul Vâlcea pe domeniul îmbunătăţirii infrastructurii turistice. De asemenea, tot în domeniul turismului au fost implementate proiecte şi pe domeniul 4.3, sprijinirea microîntreprinderilor, 20 proiecte din cele 58, din judeţul Vâlcea sunt pe domeniul turistic, proiecte de dimensiuni, care au finanţat investiţii sub 200.000 de euro. S-a îmbunătăţit vizibil calitatea infrastructurii turistice şi calitatea serviciilor şi sperăm ca în perioada 2014-2020 să continue investiţiile şi, prin urmare, Oltenia se va înscrie cu succes pe harta destinaţiilor turistice de top din România.
A declarat Marilena Alecu, şef departament politici regionale şi comunicare, ADR SV Oltenia
Staţiunile montane vâlcene renasc
În staţiunile montane amintite s-a investit, prin programul operaţional regional 2007-2013, în reabilitarea hotelurilor şi creşterea calităţii serviciilor.
Staţiunea Băile Govora se transformă văzând cu ochii. În Băile Govora s-au implementat două proiecte Regio. Proiectul “Reabilitarea infrastructurii turistice a staţiunii balneare Băile Govora”, depus de administraţia locală, şi Palace Govora Spa, un hotel de patru stele din mediul privat, care, pe lângă serviciile de cazare, este dotat cu o bază de tratament, săli de fitness, cabinet de masaj, saună. Hotelul datează din anul 1876 şi a fost primul hotel cu bază de tratament din România. Astfel, se îmbunătăţeşte şi se diversifică oferta de agrement pentru turiştii din staţiune. De asemenea, s-a reabilitat Parcul Central, fântâna arteziană, s-a construit un miniamfiteatru în aer liber, reabilitare chioşc muzică, căi de acces (alei) către izvoarele minerale; realizarea unui traseu de cură.
După ce am operat o investiţie finanţată pe fonduri europene şi fără a mă lăuda, vreau să spun că este cea mai mare investiţie privată din regiunea SV Oltenia şi cel mai mare hotel reabilitat pe fonduri europene.
Mihai Handolescu, director şi administrator SC.Băile Govora
Primarul Băile Govora consideră că investiţiile realizate din fonduri europene vor aduce staţiunii un plus valoare şi va spori numărul de turişti.
Colaborarea între SC Băile Govora SA şi Primăria Băile Govora este pe multiple planuri, atâta timp cât emblema staţiunii fiind acest hotel (nr. Hotel Palace) nu a făcut decât să ne salte mingea la fileu, sunt aproape simultan două proiecte de anvergură, proiectul primăriei, Consiliului Local Băile Govora şi proiectul SC Băile Govora SA pe zona privată, pe zona publică deci, au mers pe o linie paralelă, dar care a creat o infrastructură aparte, care a săltat mult calitatea staţiunii balneare Băile Govora. Acest hotel, această mare investiţie se află în inima Parcului Central. În Parcul Central al oraşului Băile Govora s-a construit şi un amfiteatru, care face parte integrantă dintr-un proiect de un mare areal, zeci de hectare, vorbesc atât de parcul balnear şi de aleile, care merg spre izvoarele minerale, cât şi de traseul de cură balneară. Putem să spunem că putem să redescoperim oraşul Băile Govora. Fără acest parteneriat nu putem să ajungem la ţinta clară de a avea o staţiune turistică la nivel naţional şi internaţional.
A declarat Mihai Mateescu, primar Băile Govora
Turiştii, care vor dori să se trateze în staţiunile Olăneşti, Călimăneşti-Căciulata sau Băile Govora, vor beneficia de servicii de tratament mult mai complexe. În Călimăneşti-Căciulata a fost reabilitat un fost spaţiu comercial, a fost transformat într-un hotel, iar în Olăneşti, au fost modernizate încă două hoteluri.
În 2008, când am depus spre finanţare acest proiect, acest hotel avea jumătate din capacitatea pe care o are acum. Era un hotel cu bază de tratament şi punct. Prin acest proiect am reuşit să diversificăm gama de servicii pe care le putem oferi clienţilor noştri, am dublat capacitatea de cazare, de la 28 camere am ajuns la 55 camere la standarde de 4 stele. Calitatea şi serviciile de cazare s-au îmbunătăţit simţitor, am venit şi cu servicii noi, piscină acoperită care are şi o saună, o parte de welness-relaxare, un hammam-o baie turcească cu aburi şi o zonă de tratament cu hidromasaj, cadă multifuncţională, am reuşit să dublăm cifra de afaceri, am crezut în principiile U.E de dezvoltare şi nu putem decât să fim fericiţi că am accesat acest proiect.
Spune Dan Rebenciuc, director hotel Tisa din Olăneşti
Proiectele pentru reabilitarea hotelurilor le-a căzut beneficiarilor ca o mănuşă.
În 2010 am apelat la aceste fonduri europene, pentru modernizarea hotelurilor şi le-am folosit pentru dotarea cu mobilier, pentru încălzire cu panouri solare şi energie termică recuperată şi pentru dotarea cu aparatură medicală a bazei de tratament a hotelului. Fără acest ajutor nu cred că reuşeam să schimbăm mobilierul, care era din 2004. Credem că am reuşit să sporim gradul de confort al unităţii, a crescut numărul de turişti şi chiar i-am fidelizat, a crescut şi numărul de persoane angajate cu trei.
Ion Linte, director hotel Select din Olăneşti
Punct de atracţie turistică şi în Drăgăşani
Muzeul Viei şi Vinului din Dragăşani, o clădire monument-istoric, reabilitată prin fonduri europene, pe Programul Operaţional Regional 2007-2013, constituie în municipiul Drăgăşani, un punct de atracţie pentru turişti, dar şi pentru locuitorii urbei, spune edilul, Cristian Nedelcu.
Proiectul, în valoare de aproximativ 5,2 milioane lei, a fost finalizat în 2013, ne-a mai trebuit nouă un an de zile pentru amenajare. Proiectul a constat într-o reabilitare a clădirii existente, care era într-un grad de uzură destul de mare, a fost reabilitat aproape complet, de la acoperiş până la subsol, de la scările de la intrare până la ceasul care este pe faţadă, a ieşit o lucrare frumoasă. În felul acesta. Drăgăşaniul care are podgorii, dealuri, vii, viticulturi, vinuri de renume, are şi un muzeu al viei şi vinului. Cei care vizitează oraşul şi nu numai, cetăţenii noştri, elevii, pot să vadă lucruri interesante în acest muzeu al viei şi vinului. Fără aceşti bani europeni, nu se putea reface, bugetul municipiului este limitat, în 2008 nu aveai ce vizita la muzeu, pentru Drăgăşani, este un câştig. La Drăgăşani s-au mai implementat proiecte pe Programul Operaţional Regional, am avut centura ocolitoare, care este de doi ani în funcţiune, un centru pentru bătrâni, finalizat în 2013. Mai sunt încă patru proiecte în derulare şi sperăm ca până la finalul lui 2015, proiectele să fie finalizate şi să spunem că programul Regio pentru Drăgăşani a fost foarte bun, aşteptăm şi linia de finanţare pentru 2014-2020. Se lucrează la străzi, ne dorim o extindere nu numai pentru zona centrală ci şi pentru zona de periferie. Avem un spital, din 2010 primăria se ocupă de el, vor trebui investiţii ca spitalul să reziste, un grup şcolar, care are nevoie de investiţii, un parc industrial pentru care sperăm să obţinem finanţare.
Cristian Nedelcu, primar Drăgăşani
Proiecte Regio 2007-2013 şi în Râmnicu-Vâlcea
De asemenea, în municipiul Râmnicu-Vâlcea, prin Regio s-au finalizat şi sunt în curs de finalizare mai multe proiecte. S-a extins şi modernizat sistemul de supraveghere video cu dispecerat pe linia siguranţei publice şi prevenire a criminalităţii în Râmnicu-Vâlcea, s-a creat o arteră de legătură între strada ?tirbei Vodă şi Strada Morilor, pod peste râul Olăneşti, lărgire pasaj Hervil, pasaj inferior pe calea ferată, Piatra Olt-Podu Olt, km 293-808, amenajare şi modernizare str. Aurelian Sacerdoţeanu şi str. Patriarh Iustinian Marina. În curs de finalizare se află proiectul cu reabilitarea şi modernizarea clădirii Colegiului Naţional “Alexandru Lahovari”, pasaj denivelat suprateran pe Bulevardul “Tudor Vladimirescu”, la care încă se lucrează.
Joi s-a desfăşurat la Râmnicu-Vâlcea conferinţa comunicatorilor Regio, în care au fost prezentate toate proiectele din regiunea SV Oltenia finanţate prin POR în perioada 2007-2013 şi s-a arătat structura de finanţare pentru perioada 2014-2020, transmisă spre aprobare Comisiei Europene. La conferinţă a fost prezentă directoarea Agenţiei de Dezvoltare Regională SV Oltenia, Marilena Bogheanu, dar şi reprezentanţii administraţiei publice locale din judeţele Olteniei.