Ministerul Tineretului şi Sportului a lansat în urmă cu ceva timp un proiect interesant pentru copiii cu nevoi speciale, realizat prin intermediul federaţiei române de karate. Elevii cu dizabilităţi învaţă diferite tehnici din disciplina artelor marţiale, sub îndrumarea unor instructori specializaţi.
La nivelul judeţului Dolj, cel care se ocupă de acest proiect este directorul LPS „Petrache Trişcu”, Geri Mitroi, antrenor cu un palmares mai mult decât impresionant în pregătirea karatiştilor craioveni.
Acesta a desemnat doi dintre elevii săi, pe Ionuţ Mitrică şi Marius Florescu, ambii cu performanţe importante la nivel naţional şi internaţional, să îi iniţieze pe copiii Şcolii Speciale „Sf. Mina” în tainele sportului pe care îl practică. Joi, în incinta sălii de sport a unităţii de învăţământ pentru copii cu nevoi speciale din Bănie, directorul Geri Mitroi, împreună cu cei doi instructuri, ce se ocupă de pregătirea elevilor de la „Sf. Mina”, au oferit copiilor implicaţi în acest proiect echipamente specifice disciplinei de karate, numite în limbajul tradiţional al artelor marţiale, kimonouri, iar, mai apoi, aceştia au făcut o scurtă demonstraţie, aplicând ceea ce ei au învăţat în ultima perioadă, această acţiune fiind o mică parte din proiectul pornit de MTS.
Duminică, copiii vor pleca într-un cantonament de o săptămână la Călimăneşti, alături de cei doi instructori de karate şi un însoţitor din partea şcolii.
Este un proiect foarte frumos pornit de Ministerul Tineretului şi Sportului şi realizat prin intermediul Federaţiei Române de Karate. Fiind implicat direct în domeniul acestui sport, am fost ales să mă ocup de zona judeţului Dolj şi ca atare am luat legătură cu doamna director Pascu, de la Şcoala Gimnazială Specială „Sf. Mina”, pentru a alege câţiva copii, care să facă parte din acest proiect. Aceştia s-au pregătit timp de două luni sub îndrumarea a doi instructori, sportivi antrenaţi de mine, iar acum vor pleca într-un cantonament de şapte zile la Călimăneşti. Astăzi(n.r joi) am venit să le oferim echipamentele asigurate de federaţie, iar desigur toate cursurile, plus deplasarea în cantonament sunt finanţate prin acest proiect. Suntem mândri că îi putem ajuta pe aceşti copii speciali să facă sport, să îşi dezvolte calităţile, şi din ce am văzut la antrenamente şi la prezentarea de astăzi(n.r joi) le place ceea ce au învăţat.
Geri Mitroi, directorul LPS „Petrache Trişcu”
Este urmarea unui proiect, care a început prin Ministerul Tineretului şi Sportului, Federaţia Română de Karate şi, local, LPS Petrache Trişcu, un proiect, prin care se dezvoltă abilităţile fizice şi cele de comunicare ale copiilor cu nevoi speciale, copii care pot face lucruri speciale. Este un alt mod de a se realiza integrarea acestor copii, este prima experienţă în care copiii de la noi colaborează cu cei de la LPS şi vor pleca într-un cantonament. Prin demonstraţia pe care au făcut-o astăzi(n.r joi), au arătat că pot face lucruri frumoase, dacă sunt pregătiţi într-o anumită activitate..
A declarat şi directorul Şcolii Gimnaziale Speciale „Sf. Mina”, Eugenia Pascu
Altfel, în urmă cu trei zile, Şcoala Specială „Sf. Mina” s-a bucurat de împlinirea celui de-al 63-lea an de activitate, sărbătorind ziua şcolii.