Cei zece angajaţi ai UM Sadu trimişi în judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, după ce s-a descoperit că din Uzina Mecanică se vindea armament nu şi-au aflat încă pedeapsa.
Curtea de Apel Craiova a amânat pentru a doua oară pronunţarea sentinţei, noul termen fiind 24 noiembrie.
Zece angajaţi de la Uzina Mecanică Sadu, între care fostul director general al unităţii, Nicolae Dijmărescu, au fost trimişi în judecată în acest dosar.
Ion Bălţătoiu, muncitor la Secţia Capse, a fost prins în flagrant în timp ce îi vindea unui investigator sub acoperire mai multe sute de cartuşe şi a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de furt şi de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor.
Dumitru Borcan, maistru la UM Sadu a fost acuzat că acoperea lipsa cartuşelor furate prin trecerea unor plusuri fictive în gestiune. De asemenea, el nu a evidenţiat în gestiune întreaga producţie de muniţie existentă, anchetatorii descoperind un plus de 56.000 de cartuşe.
Un alt angajat al Uzinei Mecanice Sadu, Ştefan Chiriţescu, în gestiunea căruia anchetatorii au descoperit un plus de 107.000 cartuşe, este şi el în lotul celor 10 trimişi în faţa instanţei, la fel ca şi Ion Zăvoianu, reglor la Secţia Pirotehnică.
În urma flagrantului din 25 martie 2013, procurorul Emil Moţa, de la Parchetul Tribunalului Gorj, a dispus reţinerea celor zece persoane, inclusiv a directorului general de atunci al UM Sadu, Nicolae Dijmărescu, dar şi a şefului Serviciului Pază, Marius Borcan. Iniţial, Tribunalul Gorj i-a condamnat la închisoare cu suspendare. S-a făcut însă apel, iar magistraţii craioveni trebuie să dea sentinţa finală. În 25 martie, Poliţia Română, cu sprijinul SRI, a organizat un flagrant în localitatea Bumbeşti Jiu, localitate în care îşi desfăşoară activitatea Uzina Mecanică Sadu.
Astfel, un ofiţer sub acoperire a cumpărat câteva sute de cartuşe furate, vânzătorul fiind un angajat al uzinei mecanice.
După realizarea flagrantului care a dus la deconspirarea reţelei, anchetatorii s-au prezentat cu mandat de percheziţie la Uzina Mecanică Sadu, muncitorii aflaţi atunci la muncă fiind trimişi acasă.
Anchetatorii au făcut un proces de inventariere a activelor uzinei, surse judiciare precizând că muncitorii aveau acces la milioane de cartuşe produse aici anual şi a căror evidenţă nu era ţinută cu rigoare de nimeni din conducerea uzinei.